På udkig efter livstræer
Livstræer-Stor-hul-eg-copy.jpg
Denne flotte, gamle, hule eg er lige præcis så speciel, som et livstræ skal være. Byd selv ind med forslag til livstræer på Naturstyrelsens særlig livstræ-app. Foto: Naturstyrelsen
natur Naturstyrelsen vil udpege og bevare såkaldte ’livstræer’, og de har brug for hjælp fra skovenes gæster til at finde de helt særlig træer.

De fleste kender et helt specielt træ, et træ man har lagt særligt mærke til fordi det for eksempel er usædvanlig stort eller vokser på en helt særlig måde, der gør at man altid kan kende det fra andre træer.

Disse flotte og anderledes træer er vigtige at bevare, mener Naturstyrelsen – ikke bare fordi de er fascinerende at kigge på, men fordi de er med til at sikre levesteder for en masse forskellige dyr og planter på, i og omkring træet.

»I Naturstyrelsen har vi valgt, at den slags træer skal hedde ”livstræer”. Vi skal have træerne udpeget og markeret. Træerne markeres på styrelsens pas-på-kort, og selve træet bliver også markeret med et skilt, så alle kan se, hvilke træer der er livstræer,« fortæller skovrider Kim Søderlund.

Livstræerne må ikke fældes, men skal blive stående til de dør og overlades til naturlig nedbrydning.

Kom med på jagt

Naturstyrelsen håber at skovgæsterne har lyst til selv at byde ind med forslag til træer, der kunne være livstræer. Det kan ske digitalt via appen ’Livstræer for Naturstyrelsen’.

Når styrelsen modtager et forslag vil de vurdere træet og efterfølgende informere udpegeren om, hvorvidt ’’deres’’ tre er blevet godkendt.

I hver statsskov skal der efter planen udpeges fem livstræer, og lokalt har Naturstyrelsen Østsjælland besluttet at lægge ud med at se nærmere på fire skove – heriblandt Jonstrup Vang.

Styrelsen inviterer derfor alle interesserede med på tur i skoven søndag den 16. august klokken 13, hvor alle kan være med i jagten på kommende livstræer. Mødested er parkeringspladsen ved Skovvej 201, 2750 Ballerup.

Det er Kim Søderlunds forventning, at det vil tage flere år inden alle træerne er udpeget i den enkelte skov, så hvis man ikke kan deltage den 16. august er der stadig masser af tid til at komme med forslag via appen.

Fakta: Hvilke træer kan blive Livstræer?

De mest oplagte kandidater er træer, som er store, gamle og flotte. Træerne kan være med hulheder, så der er mulige levesteder for flagermus, ugler eller andre sjældnere dyr.

Det kan også være træer med en helt speciel vækstform eller som har grene hele vejen op ad stammen. Men det er heldigvis ikke så svært at finde dem, for man er sjældent i tvivl, når man står over for et kommende Livstræ.

Det er måske nemmere at forklare, hvilke træer der ikke kan blive et Livstræ. Her skal man tænke på en børnetegning af et træ. Det har næsten altid en høj lige stamme og oven på den en fin, rund krone af grene. Sådan et ”børnetræ” er netop et værdifuldt træ ved salg og ikke særlig værdifuldt for ret mange af de andre livsformer i skoven.

Kilde: Naturstyrelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *