Mongol Rally part 2: Rumænien-Iran
Cappadocia-Tyrkiet-ved-solopgang.jpg
Et af højdepunkterne på denne del af turen var ballonfestival i Cappadocia i Tyrkiet, hvor himlen fyldes med luftballoner i solopgangens skær. Foto: Team Strange Fellows
Rejsebrev 2 Mia Ansbjerg fra Ballerup er en del af ’Team Strange Fellows’ i billøbet Mongol Rally 2015. Sammen med tre andre skal hun køre 15.000 kilometer fra London til Sibirien i en Renault Clio. Her er anden del af turen:

Mongol Rally er nu 16 dage gammel og Team Strange Fellows er stadig rullende og på vej mod Mongoliet. En intens første uge på Europas lige motorveje er langsomt ved at blive erstattet af hullede veje og benzinpriserne falder støt. 16 dages roadtrip har indtil videre ført teamet gennem intet mindre end 12 lande.

Team Strange Fellows er stadig i Rumænien og efter en uge med raketfart slog vi lejr i den Rumænske badeferieby Vama Veche.

Camping-i-Vama-Veche---Rumænien

Vama Veche er en forholdsvis lille by i det sydlige Rumænien på grænsen til Bulgarien og hele stemningen i byen kan sammenlignes med de thailandske dykkerøer, hvor afslappede lokale tager godt imod dig, strandfesterne pumper hele natten og unge som gamle camperer i sandet.

Et ferieparadis efter en intens uge på farten – og også første chance for et ordentlig bad.

Feltet deler sig

Fra Rumænien tager tingene fart i Mongol Rally. De mere end 200 hold, der deltager i årets løb, splittes for alle vinde og nye konvojer dannes. Nogle teams tager den nordlige rute op gennem Ukraine og Rusland, andre drager sydpå. Her går turen enten gennem Iran og rundt om Det Kaspiske Hav, eller også kan man tage færgen over.

Team Strange Fellows går for den helt store tur, og vil de næste par dage køre gennem Irans bakkede landskab.

Med en forholdsvis stram tidsplan for at nå til Mongoliet til tiden, måtte vi forlade Rumænien og bevæge os ind i Bulgarien. En hurtig beslutning blev taget og på trods af en allerede planlagt rute valgte vi at køre 300 kilometer i den modsatte retning for at nå til det faldefærdige Buzludzha Monument.

Buzludzha---Bulgarien-full-view

Buzludzha er placeret på toppen af en bakke midt i Bulgarien og blev bygget under det bulgarske kommunist regime. Det blev bygget som en hyldest til skabelsen af den bulgarske socialistiske bevægelse tilbage i 1891 og med sit UFO-lignende udseende står monumentet stadig som minde.

Teamet har hurtigt erfaret, at når GPS’en siger fire timer, så betyder det altid dobbelt op. Og denne de-tour var ingen undtagelse. Klokken 5 om morgenen ankom vi, sammen med to andre teams, til det store monument og så solen stå op, mens teltene blev slået op i skyggen på hårdt sten underlag.

Buzludzha---toppen-af-tårnet---Bulgarien
En fantastisk udsigt og intet mindre end overraskende oplevelse, når man først kravler ind i monumentet. Fuld af gamle kommunistiske mosaikker og den tydelige storhedsvanvid fra sovjet tiden er tydelig. Helt klart et besøg værd, hvis man er på disse kanter.

Buzludzha---indenfor---Bulgarien

Buzludzha Monument indefra i total forfald.

Paniktur til Danmark

Det værst tænkelige mareridt på en tur som denne, hvor visum er absolut nødvendigt for at kunne fortsætte, blev desværre en realitet. Mit pas er officielt væk, mistet i posten på vej hjem fra den kasakhstanske ambassade i Sverige – og derfor blev jeg sat af i Istanbul i Tyrkiet for at tage flyet hjem til Danmark.

Først en interessant grænseovergang mellem Tyrkiet og Bulgarien, hvor grænsevagterne var med på hver en joke, og herefter et hæsblæsende kapløb med tiden for at nå igennem trafikerede Istanbul til lufthavnen. Et trist ”på gensyn”, og væk var bilen – uden mig i.

Herefter fulgte 28 timers rejse og ventetid i lufthavne i Europa inklusiv et misset fly i Frankrig. Efter sådan en afsked vil man egentlig bare gerne hjem i sin egen seng.

Tiden i Danmark er blevet brugt effektivt. Nyt pas blev bestilt på Borgerservice som eksprespas, hvilket tager to timer, og herefter er visumansøgninger gået i gang igen. Et svært puslespil med invitationer til de forskellige lande i Centralasien samt nyt visum til Rusland.

Men takket være hurtig ekspedition er jeg afgjort tilbage på ruten igen den 14. august, hvor jeg flyver til Tajikistan i Centralasien.

Stadig håb om Iran

Et af højdepunkterne på turen for mig personligt var blandt andet Iran, men uden visum i passet ser det sort ud. Min turguide i Iran har dog forsikret mig om, at hvis jeg flyver til Tabriz i Iran kan jeg få et visum ved ankomst – på trods af jeg intet visa eller invitation har. Hvor intet vover intet vinder. Vi krydser fingre for, at jeg bliver lukket ind i Iran. Flybilletten er bestilt og jeg er allerede på vej mod den iranske grænse.

Cappadocia-ved-solnedgang---Tyrkiet

I mellemtiden har Team Strange Fellows bevæget sig gennem Tyrkiet, Georgien og Armenien. Lande fyldt med betagende landskaber, bjerge og frodig natur. Et af højdepunkterne var ballonfestival i Cappadocia i Tyrkiet, hvor himlen fyldes med luftballoner i solopgangens skær. Teamet var klar klokken 5 om morgenen og fik taget nogle gode billeder med de farverige balloner.

Første punktering fandt også sted i Tyrkiet. Langsomt tabte dækket luft for til sidst at være helt fladt, men den værste overraskelse kom, da der kun var ét ud af de i alt tre reservedæk, som teamet har medbragt, der passede til bilen. Mindre detalje. Hjulet er nu skiftet ud og de to andre skal byttes væk i Iran.

Solsikke-marker---nær-Istanbul

Det punkterede dæk blev ordnet i Georgien for under 20 koner. Prisniveauet har virkelig ændret sig gevaldigt, og det er tiltrængt efter nogle dyre dage i Europa. Teamet ser frem til yderligere kulturchok i Centralasien.

Følg turen
I næste kapitel følger vi Team Strange Fellows på en ugelang tur gennem Iran og efter sigende en af de sværeste grænseovergange at kryds på hele turen. Forhåbentligt bliver teamet samlet og kan køre turen sammen. Følg med her: Mia i Mongol Rally (de ugentlige opdateringer kan godt være lidt ustabile grundet dårlig internetforbindelse).

Læs også: Interview med Mia forud for turen: 15.000 kilometer i en Renault Clio

Transfagarasan-Highway---Romænien

Transfagarasan Highway i Rumænien var også én af de helt store oplevelser. En godt snoet landevej gennem bjerge og smuk natur.

Team-Strange-Fellows,-Team-Mongol-Story,-Team-Fourty-Percent-Nuts-i-Tyrkiet

Fællesspisning med to andre teams i Tyrkiet.

Salt-Lake-Tuz,-Turkey---André Team-Mongol-Story-+-Team-Fourty-Percent-Nuts-i-Tyrkiet Vama-Veche---Romanien Vama-Veche---Rumænien-solopgang

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *