Jordbærgården har fået en motorvej i baghaven
jordbærgården_9-copy.jpg
Fra gården er der nu direkte udsyn til det nye stykke motorvej. Jordbærgårdens ejere håber, at de vænner sig til trafikstøjen - og at de nye tilkørselsforhold ikke kommer til at koste kunder i gårdbutikken. Foto: Flemming Schiller
trafik Den landlige idyl har taget et voldsomt dyk på Jordbærgården mellem Smørum og Ledøje. De er nu naboer til den nyåbnede Frederiksundmotorvej - og det er bestemt ikke noget lykkeligt naboskab, fortæller ejerne af gården.

Selvom mange er glade for det nye stykke motorvej, der netop er åbnet syd for Ballerup og Smørum, så er der også mange, der har gruet for åbningen – og hvilke konsekvenser motorvejen får for beboere og erhvervsdrivende i området.

Nogle af dem, der især bliver berørt af de trafikale ændringer er ægteparret Jane Spuur og Johnny Bahne Hansen, der har Jordbærgården, som ligger på Råbrovej mellem Smørum og Ledøje.

»Vi købte gården her i 1995 og startede Jordbærgården i 96’. Det var ren landlig idyl og der var ikke noget byggeri eller noget herude,« fortæller Jane Spuur og trækker regnfrakken af, mens vi finder et par stole i staldbygningen, hvor der er stablet op med kasser fulde af de flotteste, store, røde jordbær, som bliver solgt i den lille gårdbutik sammen med en masse andet frugt og grønt, saft, most, honning, æg og et hav af andre specialiteter.

Johnny er uddannet frugtavler og han og Jane havde store drømme, da de for snart tyve år siden købte den gamle gård. Men med i de drømme var ikke lige en motorvej i baghaven.

»Vi vidste godt at motorvejen ville komme på et eller andet tidspunkt, så dengang vi overvejede at købe gården, gik vi på kommunen. Her fik vi at vide, at motorvejen ville komme til at ligge længere væk – nedenfor bakken,« fortæller Jane Spuur og peger ud mod vejen, hvor bilerne på motorvejen suser forbi.

»Men siden den endelige beslutning om motorvejen blev taget er den tre gange blevet rykket tættere og tættere på. Indtil den pludselig skulle ligge 100 meter fra vores hus,« siger Jane Spuur, der allerede er meget generet af larmen – på trods af at det stadig er sommerferie og trafikken derfor ikke er så voldsom endnu.

jordbærgården_1-copy

 

Jane Spuur driver Jordbærgården sammen med sin mand Johnny og deres to sønner. 

En lang proces

De seneste år, hvor anlægsarbejdet har været i fuld sving, har også tæret hårdt på familien, der ud over Jane og Johnny også tæller to sønner, der også begge arbejder på gården.

»Det har været en kæmpe rutchetur vi har været igennem. Under hele byggeriet har vi været generet af støv og larm, og selvom vi havde vænnet os til tanken om, at der skulle komme en motorvej, er det alligevel kommet bag på os, hvor stor en omvæltning det har været,« siger Jane Spuur.

»Jeg må ærligt sige, at jeg blev lidt chokeret, da den pludselig lå der. Så tæt på,« tilføjer hun.

Det meste af motorvejen er heldigvis gemt væk bag støjvolde, men lige præcis ved Jordbærgården er der helt åbent, fordi motorvejen blev anlagt henover Råbrovvej, der blev gravet ned i terrænnet og samtidig flyttet en smule.

»Tidligere lå vi jo lige ud til Råbrovej, hvor folk kørte lige forbi og nemt fik øje på os. Nu er vi kommet længere væk fra vejen og har fået helt nye tilkørselsforhold,« forklarer Jane.

Forvirrede kunder

I dag skal man op ad en lille sidevej for at komme til Jordbærgården, men familien har gjort alt hvad de kan for at gøre forbipasserende opmærksomme på, at de altså stadig ligge her – og har åbent. De har sat store bannere op ud mod Råbrovej og afventer i øjeblikket kommunens godkendelse til opsætning af rigtige skilte både her og oppe i krydset ved Skebjergvej.

»Vores kunder har været vildt forvirrede. Det hele ser jo så anderledes herude nu, så mange har haft svære ved at finde os. Men efterhånden hjælper det på det, og mange af de faste kunder har sagt at de nok skal støtte os og blive ved med at kommer forbi og handle hos os,« siger Jane Spuur.

Der er da også – trods regn og tordenbulder i baggrunden – en livlig trafik af handlende i den lille gårdbutik, mens avisen er på besøg. Og gårdens nye, store parkeringsplads bliver brugt flittigt.

»Den er vi altså glade for,« understreger Jane.

»Men vi er selvfølgelig meget bekymrede for fremtiden – om kunderne bliver ved med at komme, og om vi selv kan vænne os til larmen,« siger hun og fortsætter:

»Men vi håber, det kommer til at gå godt. Vi er jo glade for at bo her og har fået lavet huset, lige som vi ville have det. Vi har virkelig overvejet det meget nøje – om vi skulle blive eller flytte væk. Først kom krisen og så motorvejsprojektet. Men vi valgte at blive og få det bedste ud af det.«

Til næste år kan Jane, Johnny og sønnerne fejre Jordbærgårdens 20 års jubilæum.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *