Gnister på skinnerne
sporskiftesliber1-copy.jpg
Sådan ser sporskiftesliberen ud. Den skal andet arbejde på sporskifterne på strækningen Ballerup-Veksø i næste uge. Foto: Banedanmark
tog næste uge kommer sporskiftesliberen på arbejde i Ballerup. Det slår gnister og larmer, når det 88 ton tunge specialtog sliber sporskifterne.

Denne sommer har de storkøbenhavnske togskinner besøg af ’sporskiftesliberen’. Et 22 meter langt og 88 ton tungt specialtog, der sliber sporskifterne på skinnerne.

Det kører i hele hovedstadsområdet og den 3.-4. september kommer det til Ballerup, hvor det skal slibe sporskifterne på strækningen Ballerup-Veksø.

Så man skal altså ikke blive forskrækket, hvis man ser den store sporskiftesliber komme krybende hen ad sporet med gnisterne flyvende omkring sig.

Selvom det kan køre 70 kilometer i timen foregår selve slibningen ved ganske lav hastighed – mellem tre og ni kilometer i timen. Og det arbejder fortrinsvis om natten for at genere togtrafikken mindst muligt.

Når sporskiftesliberen arbejder kan de næsten se ud som om, at der går ild i sporskifterne. For det slår gnister, når de 16 slibehoveder med en præcision ned til 0,3 millimeter fjerner rifler, revner og bølger i sporskifterne.

Nødvendig vedligeholdelse

Sporskiftesliberen kan godt støje en del, men arbejdet er nødvendigt, forklarer Banedanmark.

»Slibningen forlænger sporskifternes levetid med flere år, og da et nyt sporskifte koster omkring en million, giver det god mening at slibe sporskifterne, også selv om det koster omkring 150.000 kroner pr. nat at have sporskiftesliberen ude,« siger Pernille Skovrup, vedligeholdelsesleder i Banedanmark.

»Sporskiftesliberen er blot et af flere specialtog, som Banedanmark lejer hos internationale jernbaneentreprenører, for at sikre en optimal vedligeholdelse af banen. De forskellige tog sliber, fræser og høvler skinnerne, og alt sammen er det med til at sikre, at sporet er i god form og dermed ikke kræver så mange reparationer,« tilføjer hun.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *