Droner er fremtiden indenfor landmåling
Droner-L34-copy.jpg
Landinspektørfirmaet LE34 råder foreløbig over syv droner og fire uddannede piloter. Her viser landinspektørerne Søren Nørmølle (tv.) og Martin Thorhauge én af dronerne frem. Foto: PR
teknologi Landinspektørfirmaet LE34 i Ballerup satser massivt på droner og har netop fået godkendt den første danskudviklede drone til flyvning i byer.

Der bliver sat turbo på udviklingen indenfor flyvning med droner i Landinspektørfirmaet LE34, der holder til på Energivej i Ballerup.

Hidtil har firmaet kun i begrænset omfang brugt droner til landmåling, men det bliver der nu ændret på. De satser massivt på droner til kortlægning og tredimensionel modellering og vil nu dagligt bruge dem til opmålingsopgaver.

Virksomheden har investeret flere millioner i et egenudviklet flykoncept og råder foreløbig over syv droner og fire uddannede piloter. Og konceptet har netop ført til den første danskudviklede drone med en såkaldt ’1A-godkendelse’, der tillader flyvning i byområder med luftfartøjer op til 1,5 kilo totalvægt.

Boom i droneflyvninger

LE34 har siden 2011 udviklet brugen af fjernstyrede droner med kameraer og GPS til opmåling. De har på et år tredoblet antallet af droneflyvninger, og landinspektørfirmaet forventer, at den eksplosive vækst fortsætter.

Kunderne tæller blandt andet ingeniører, arkitekter, entreprenører, forsyningsselskaber, den offentlige sektor, landbruget, golfklubber og større produktionsvirksomheder.

»Teknologien er i dag udviklet på et niveau, der sikrer meget høj kvalitet, nøjagtighed og opløsning, og dronerne har så mange fordele, at de naturligt kan indgå i helt almindelige, daglige landmålingsopgaver,« forklarer Søren Aage Nørmølle, landinspektør og partner hos LE34.

Opmåling med droner er også både bedre og hurtigere.

»Ofte er det meget nemmere at filme med droner end at måle efter manuelt udvalgte punkter. Man er sikker på at få alt opmålt, og i et byområde kan man tit få den samme viden ud af få minutters droneflyvning som en dags manuel opmåling,«

Strengt regelsæt

Selvom man fremover kan forvente langt flere kommercielle droneflyvninger i det offentlige rum, er der ifølge LE34 ikke nogen grund til at frygte for hverken sikkerheden eller privatlivets fred i beboelsesområder.

»Som godkendt droneoperatør er man i kraft af luftfartsloven underlagt et strengt regelsæt. Der skal eksempelvis altid holdes en passende sikkerhedsafstand til personer, tamdyr og beboelse, og alle flyvninger i byområder skal anmeldes til politiet. Reglerne sikrer, at risikoen for ulykker er minimal,« siger Søren Aage Nørmølle og understreger at firmaet også har en række etiske regler, som blandt andet indebærer sletning af personbilleder taget under opmåling.

Der er heller ikke bare hvem som helst, der kan sende droner op i luften. For at få tilladelse til droneflyvning i byområder skal man leve op til en lang række krav fastlagt af Trafikstyrelsen. Blandt andet skal man kunne godtgøre, at luftfartøjet er forsvarligt bygget, og både dronen og den enkelte pilot skal bestå en praktisk test.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *