»Biblioteket er ikke bare et boghus«
Ravinder-Kaur-Pedersen-bibliotekschef-2.jpg
Bibliotekschef Ravinder Kaur-Pedersen står i spidsen for Ballerup Bibliotekerne og de mange spændende tiltag, der hele tiden popper op i de tre huse. Foto: arkivfoto
udvikling Ballerup Bibliotek er mere og andet end et sted, hvor man kan låne bøger og musik. Snart bliver der plads til endnu mere teknologi og dermed også nye måder at bruge biblioteket på.

Der er højt til loftet på Ballerup Bibliotekerne. Faktisk er der næsten ingen grænser for, hvad man kan bruge biblioteket og kulturhusene til – hvis bare man har en god idé og lysten til at være med til at føre den ud i livet.

»Vi vil gerne have at borgerne tager ejerskab til husene og selv kommer med ønsker og idéer til, hvad vi kan bruge husene til,« siger bibliotekschef Ravinder Kaur-Pedersen.

Flere folk på biblioteket

Sloganet ’Bedre liv MED biblioteket – mere liv PÅ biblioteket’ tegner et overordnet billede af den udvikling, bibliotekerne er i gang med, hvor de gerne vil have endnu flere mennesker til at bruge bibliotekerne og gerne vil give brugerne endnu mere og bedre oplevelser og ny viden.

»Vores kerneopgave er vidensformidling og kulturformidling for alle generationer,« understreger Ravinder Kaur-Pedersen.

Men under den kæmpe paraply ’kultur- og vidensformidling’ ligger der uanede mængder af tiltag, som bare venter på at blive ’’fundet på’’ og gennemført.

I de senere år har bibliotekerne også udvidet samarbejdet med forskellige lokale partnere. De har blandt andet skabt ’Laboratoriet’ – et samarbejde mellem skoleelever og lokale virksomheder, hvor eleverne arbejder innovativt med udfordringer stillet af virksomhederne.

Nye teknologier

»Vi vil rigtig gerne støtte entreprenørskab og være med til at skabe viden og nysgerrighed omkring nye teknologier – for alle generationer,« siger Ravinder Kaur-Pedersen og kommer med et tænkt eksempel:

»Hans Henrik er 75 år og har igennem mange år filmet til familiens store fester, alt fra bryllup til barnedåb. Nu skal han efter 50 år holde guldbryllup med sin kone og han vil i gave give hende en film med minder fra deres tid sammen. Han tager fat i sit barnebarn Oskar for at få hjælp. Oskar foreslår at de tager ned på biblioteket og klipper filmene sammen.«

Der er også mulighed for at få printet ting ud på 3D-printer, eller man kan besøge it-caféen med frivillige undervisere og få hjælp til forskellige opgaver.

»Verden ændrer sig jo hele tiden, men derfor har vi jo stadig brug for mange af de samme ting. I gamle dage gik man på biblioteket og lånte et bånd, så blev det til cd’er og nu låner man musikken på nettet. Så vi skal gøre det samme – bare på en ny måde,« siger bibliotekschefen.

Studierum er et hit

Udlån af bøger, musik mm. er stadig kernen i bibliotekets funktion for borgerne, men dertil kommer en stadig voksende del, hvor folk bruger biblioteket som møde- og værested, studie/arbejdsplads eller undervisningssted.

Blandt andet har man på Ballerup Bibliotek stor succes med de fem ’studierum’, der er blevet bygget. Det er fem lokaler, som folk kan låne i op til fem timer om dagen.

Ballerup-Bibliotek--studiecellerne-01-copy

»Det er meget populært og folk er virkelig glade for dem. Så kan de sidde og arbejde i fred og ro – for eksempel med en skoleopgave,« fortæller Ravinder Kaur-Pedersen.

Man kan også låne både computer og iPad, hvis man ikke har sin egen bærbare med.
»Vi skal give folk det, de får glæde af. Så vi holder fast i kerneværdierne og twister det, så det passer til tiden,« tilføjer bibliotekschefen.

Biblioteket rykker rundt

Ballerup Bibliotek har de seneste år flyttet rundt på mange ting i huset, og det er ikke helt færdigt endnu. For tiden er de ved at gøre klar i underetagen ud mod Banegårdspladsen, hvor der skal laves nogle helt nye områder til folk, der interesserer sig for ny teknologi. Der bliver blandt andet lavet små arbejdsstationer med computere med særlige programmer på – for eksempel avancerede tegneprogrammer.

Og bibliotekschefen forestiller sig også at området vil egne sig som mødested for mindre grupper – for eksempel studerende der arbejder på at udvikle apps eller lignende.

»Biblioteket er ikke bare et boghus, vi er meget mere end det. Og i de nye lokale ud mod stationen vil man for eksempel få adgang til 3D-printer, laserskærer og andre ting,« siger bibliotekschefen, der glæder sig til – forhåbentligt i slutningen af året – at kunne indvie det nye område.

Ballerup-Bibliotek-IT-lokalet-copy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *