Bedre kræftbehandling på tværs af kommunegrænsen
kræftbehandling-går-på-tværs-af-kommunegrænsen-2-copy.jpg
Anabela Duarte fra Ballerup er superglad for at træne med andre brystkræftramte - også selvom hun skal tage turen til Furesø Kommune. Foto: privat
samarbejde Ballerup er gået sammen med fem andre kommuner for at sikre borgerne bedre vejledning og genoptræning, når de kommer hjem efter kræftbehandling på Herlev og Gentofte Hospitaler

42-årige Anabela Duarte bor i Ballerup og har netop modtaget sin anden kemobehandling, efter hun fik konstateret brystkræft.

Kræftrehabiliteringen efter kemobehandlingen foregår i Furesø Kommune, som sammen med Ballerup er gået sammen med fire andre kommuner for at tilbyde borgerne bedre kræftbehandling under navnet ”Vi samler kræfterne”.

»Lige da jeg hørte, at jeg skulle træne i Furesø, blev jeg sur, for hospitalet havde sagt, at kommunen ville tilbyde mig noget træning – og det troede jeg var i kommunen. Men jeg er superglad for at komme her nu, og glæder mig hver gang jeg skal af sted,« siger Anabela Duarte.

Møder ligesindede

’Vi samler kræfterne’ giver de seks kommuner Ballerup, Rødovre, Furesø, Gladsaxe, Herlev og Egedal mulighed for at benytte hinandens ekspertiser og faciliteter til at skabe flere, bedre og mere målrettede tilbud for borgere, der er ramt af kræft.

For eksempel er muligheden for at møde andre med samme diagnose blevet bedre med caféarrangementer, og mænd kan møde andre mænd på specifikke mandehold. Borgerne i de seks kommuner har også fået samme muligheder, og projektet har dermed udvisket eventuelle uligheder for borgerne kommunerne imellem.

kræftbehandling-går-på-tværs-af-kommunegrænsen-copy

»Det er rart at være sammen med andre med samme diagnose. Jeg vil hellere have dette end at være sammen med andre med forskellige diagnoser. Vi støtter og roser hinanden, og jeg føler, at jeg gør noget godt for mig selv,« siger Anabela Duarte.

Stort, unikt samarbejde

’Vi samler kræfterne’ er et unikt samarbejde og det største af sin slags i Danmark, og samarbejdet skaber et større befolkningsgrundlag for rehabiliteringen efter en kræftsygdom.

»Med projektet samler vi kræfterne dér, hvor de giver mest og bedst mening for borgerne. Selv om kræft er en sygdom, som mange vil møde i deres liv, så optræder den aldrig ens. Der er store forskelle på behovene hos en kvinde, der har fået brystkræft og en patient der er ramt af lungekræft,« siger Lolan Ottesen, formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ballerup.

»Når kommunerne i det her tilfælde slår kræfterne sammen på tværs af kommunegrænserne, så bliver der mulighed for at skabe flere tilbud til kræftpatienterne. Paletten af tilbud er blevet større, bredere og mere nuanceret med ’Vi samler kræfterne’,« tilføjer hun.

’Vi samler kræfterne’ løber foreløbigt frem til marts 2016.

 

Faktaboks: Kræftsamarbejdet

• Januar 2012 fik kommunerne til opgave at varetage borgerens almene rehabiliteringsbehov efter en kræftsygdom.

• I 2013 nedsatte Ballerup, Gladsaxe, Herlev, Rødovre, Furesø og Egedal Kommune en tværkommunal arbejdsgrupper, som havde til opgave at påbegynde udviklingen af en model for det tværkommunale samarbejde.

• I 2014 blev projektet udvidet til at være tværsektorielt. Og samme år modtog ’Vi samler kræfterne’ en bevilling fra Forebyggelsespuljen 2014.

• I maj 2015 var kommunerne klar til at tilbyde de tværkommunale ydelser til borgerne.
Kilde: Ballerup Kommune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *