Beboer i kamp mod dobbelt afgift
max_2.jpg
Max Thomsen nægter at betale dobbelt afgift for vejbelysning og undrer sig over, at Ballerup Kommune igennem to år har betalt en afgift, som de ikke skulle betale. Foto: Flemming Schiller
Vejbelysning Beboerne på Digterparken er i flere år blevet opkrævet dobbelt afgift for vejbelysning af både kommune og grundejerforening. En af beboerne kræver svar fra kommunen, men løber panden mod tavshedens mur.

Egentlig drejer det sig bare om 320 kroner om året. Det er ikke nogen formue for Max Thomsen og hans familie, der bor i det store villakvarter Digterparken i Ballerup.

Men alligevel har det lille årlige beløb udviklet sig til en principiel sag om en afgift, der er endt med at blive opkrævet af både den lokale grundejerforenig og af Ballerup Kommune. Selvom kun den ene part skulle opkræve den.

Derfor har Max Thomsen nu sat sig for at finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre, at hans penge er endt i en noget kringlet karrusel.

Det hele begyndte i 2010, hvor kommunalbestyrelsen besluttede, at grundejerne på private fællesveje fremover skulle afholde og afregne afgiften for vejbelysning til DONG. Ballerup Kommune havde hidtil opkrævet afgiften via skatten, men nu skulle beboerne via deres grundejerforening selv betale pengene.

Dobbelt afgift

Et par år gik og Max Thomsen og de omkring 500 andre grundejere betalte deres afgift til grundejerforeningen, som de skulle. Men efter et par år tilbagekalder Ballerup Kommune betalingspligten og fra 2013 er det igen Ballerup Kommune der opkræver afgiften.

Men grundejerforeningen fortsætter med at opkræve afgiften og det undrer Max Thomsen. Og det undrer ham ikke bare. Han nægter at betale afgiften til grundejerforeningen, fordi den i forvejen er opkrævet af kommunen.

Samtidig finder Max Thomsen ud af, at Ballerup Kommune, trods det faktum, at de droppede at opkræve afgiften i 2010, alligevel har betalt vejbelysningsafgift for Digterparken i 2011 og 2012.

Det betyder reelt, at beboerne er blevet opkrævet en afgift af grundejerforeningen på i 168.000 kroner pr. år, som aldrig er blevet betalt. Det viser sig nemlig samtdig, at DONG aldrig har registreret grundejerforeningen som betaler af vejbelysningsafgift. Dermed kan Max Thomsen konkludere, at han og de øvrige beboere har lagt mere end 500.000 kroner i grundejerforeningens kasse, som ikke er blevet afregnet.

Skiftende forklaringer

»Jeg undrer mig meget over den praksis. Hvor er de penge blevet af? Afgifterne er indført i regnskabet hos både Ballerup Kommune og grundejerforeningen, men vores grundejerforeningen har ikke afregnet med DONG. Jeg vil ikke finde mig i, at mine penge bare bliver taget uden at man spørger mig. Da jeg gik kassereren på klingen om pengene, så fik jeg først at vide, at det var for besværligt at betale dem tilbage til grundejerne fordi en del beboere var flyttet. Men siden fik jeg så at vide, at det skyldtes, at man ville bruge pengene til vedligeholdelse af vejen. Men vejvedligeholdelse var der i forvejen sat penge af til og desuden er afgiften øremærkede penge, der ikke må bruges til andre formål. Under alle omstændigheder er vi beboere aldrig blevet spurgt eller orienteret om, at der stod en masse penge, som vi har betalt til en afgift, som Ballerup Kommune også har betalt,« siger Max Thomsen.

Han har siden været i retten og blevet pålagt at betale sin afgift for 2013, hvilket han ikke har gjort og sagen er nu havnet i Statsforvaltningen, der skal tage stilling til, om der skal føres tilsyn med Ballerup Kommune.

Kommunens ikke-svar

For Max Thomsen er sagen blevet principiel. Han har derfor spurgt Ballerup Kommune om, hvorfor de igennem flere år betaler en afgift, som andre skulle betale. Men svaret fra Ballerup Kommune var nærmest et ikke-svar.

I et brev fra juni måned 2015 svarer Ballerup Kommunes Center for Miljø og Teknik:

»Kommunen kan ikke redegøre for, hvorfor DONG Energy ikke har registreret grundejerforeningen som betaler i perioden frem til den 17. december 2012, hvor kommunen beslutter at overtage betaling for drift og vedligeholdelse af vejbelysningen, jf. brev af 13. november 2012«, og fortsætter:

»Vi har ikke yderligere kommentarer til dette spørgsmål eller dokumenter, der kan belyse dit spørgsmål og har i øvrigt ingen kommentarer til den tvist, der pågår mellem dig og din grundejerforening«.

Ikke desto mindre har Ballerup Kommune i to år altså betalt afgiften.

»Det er da et mærkeligt svar, der jo ikke er noget svar. Men det viser altså, at kommunen ikke er interesseret i at komme i dialog om denne sag. Det gør mig endnu mere stædig. Jeg kunne da sagtens betale min afgift og så være ligeglad, men jeg synes det vidner om noget rod hos både kommunen og grundejerforeningen. Men det handler i sidste ende om, at man som borger da ikke skal betale for noget, som man ikke skal betale,« siger Max Thomsen, som også har en anden, mere generel undren i kølvandet på sagen.

Kommunale besparelser

»Jeg har fire børn, der går i skole i Ballerup. Vi oplever ofte nedskæringer og forringelser, fordi kommunen skal spare. Men man har tilsyneladene ’råd’ til at betale en vejafgift, som man egentlig ikke skal betale. Det provokerer mig. Og så jeg kan da spørge mig selv, om Digterparken er den eneste private fællesvej, hvor denne fremgangsmåde er brugt. I så fald skyder kommunen rigtig mange penge ud i luften,« siger Max Thomsen, der samtidig undrer sig over, at grundejerforeningen har valgt at inddrage afgiftspengene for 2013, altså de opkrævede afgifter, som Ballerup Kommune ellers betalte, uden varsel og afstemning.

»Jeg formoder, at der er tale om en eller anden form for fejl, for jeg nægter at tro, at det er bevidst snyd. Men det er under alle omstændigheder en urimelig måde at bruge mine og mine naboers penge på,« siger Max Thomsen.

Læs også borgmesterens kommentarer til sagen: Det blev for besværligt at kradse penge ind 

Og grundejerforeningens: Kasserer: Kommunen har et problem 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *