Fra flyhangar til kulturelt knudepunkt
Ski.jpg
Sådan skal den nye Multihal se ud, hvis projektet ser dagens lys. Foto: Illustration: COBE
planer En gammel hangar på Flyvestation Værløse er på vej til at blive en multihal, der skal samle klubber og foreninger og borgere fra hele området.

I de sidste ti år har det meste af den gamle Flyvestation Værløse ligget øde og ubrugt hen. Vejene er tilgroede, husene er fugtige og forladte og de gamle hangarer, der engang rummede nogle af nationens stolte flyvemaskiner og dets personale, ligger nu slidte og tomme hen. Lugten af fugt breder sig, murene skaller og forfaldet kommer langsomt krybende ind på de stolte bygninger.

Men nu skal det være anderledes. En af de gamle hangarer, Hangar 2, skal nu forandres til et kulturelt og sportsligt knudepunkt for alle aldre. Det mener en styregruppe bestående af Skiklubben Hareskov, Hareskov Triatlon, RulNord og Rolling Vikings, Jonstrup Petanque Klub og ikke mindst Furesø Kommune.

De vil nu skaffe de omkring 50 millioner kroner det vil koste at få omdannet den gamle hangar til en moderne multihal med plads til både skiløb, atletik, cykling, rulleskøjteløb, træningstum, omklædning og kursuslokalersamt en lang række udendørs aktiviteter.

Hal for alle

Tirsdag havde styregruppen inviteret indenfor i de gamle haller, så udenforstående kunne få et indblik i projektet, der er udarbejdet og tegnet af arkitektfirmaet COBE.

»Man kan ikke sige, at det er en ny ide. Den dukkede op første gang i 2004, men først nu er der ved at være et reelt projekt for området. Til gengæld er det et gennemført og spændende projekt, der skal favne mange sportsgrene, alle aldre og integrere inde- og udeaktiviteter. Så man kan f.eks løbe på ski om sommeren og spille petanque om vinteren – indendørs. Der kan også være plads til teaterforestillinger og mange andre aktiviteter,« siger Niels Plum, formand for styregruppen bag projektet.

Teater

Illustration: COBE

Arealet omkring Hangar 2 er 430 hektar med landskab og grønt, og bruges af ganske få der går tur eller løber, cykler eller kigger på de mange historiske ting. Men planen er, at der skal kunne etableres boldbaner og atletikbaner samt andre udendørs rekreative områder, der skal trække endnu flere folk til fra de omkringliggende kommuner, deriblandt Ballerup.

Millioner på plads

Hallen skal naturligvis bygges totalt om, så den kan indeholde skibakker, trampoliner samt andre aktiviteter i stueplan og rulleskøjtebane på første sal. Desuden skal den udbygges, så der netop kan blive plads til de mange funktioner i tre etager. Men at omdanne den gamle, trætte hangar til en funklende multihal koster penge. Derfor er det nu styregruppens opgave at skaffe dem.

Hangar-inde

Illustration: COBE

»Vi har allerede et tilsagn fra Lokale- og Anlægsfonden på 7-8 millioner kroner og det samme fra Furesø Kommune. Men vi skal bruge omkring 50 millioner kroner, så nu skal vi i gang med at søge de store fonde som Realdania og Mærsk. Men det krævede et solidt projekt, før vi overhovedet kan søge fonde, og derfor er vi glade for, at COBE-arkitekterne har lavet et så flot og gennemarbejdet projekt, der åbner for så mange muligheder,« siger Niels Plum.
Masser af muligheder

Det kan tage i omegnen af to år at realisere projektet inklusiv den endelige projektering og byggeri af hallen. Men der er muligheder nok.

»Det er et spændende område, som vi er glade for at have arbejdet med. Det er ret unikt,og selvom hallen er inspireret af et projekt i Helsingborg, så er området jo ikke set andre steder. Der er så mange muligheder både inde og ude,« siger Rasmus Jessing, administrerende direktør i COBE.

Under alle omstændigheder er der nu en kommunal velvilje og et reelt udarbejdet prospekt som kan overbevise pengestærke fonde om, at planerne om at bygge et sportsligt og kulturelt knudepunkt ved den gamle flyvestation ikke bare er et – nå ja, luftkastel.

Herunder: Før og efter billeder. Hangar 2 som den ser ud i dag og den færdige multihal som COBE har tegnet.
Hangar-nu
Hangar-fremtid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *