Sundhedsvæsen og flygtninge til debat
vælgermøde161.jpg
Mange var mødt op for at høre de ni politikere debattere og svare på spørgsmål. Foto: Flemming Schiller
Der var livlig debat på Ballerup Bibliotek, da ni politikere sad i panelet for at hjælpe de mange fremmødte med at blive afklarede omkring, hvor de skal sætte deres kryds den 18. juni.

Torsdag eftermiddag havde Ballerup Bibliotek inviteret til paneldebat med kandidater fra ni af de ti opstillingsberettigede partier til dette folketingsvalg. Kun Kristendemokraterne var ikke repræsenteret.

Panelet bestod af: Mattias Tesfaye (A), Sofie Carsten Nielsen (B), Rasmus Jarlov (C), Lise Müller (F), Poul V. Jensen (I), Kenneth Kristensen Berth (O), Karen Ellemann (V), Jens Wenzel Andreasen (Ø) og Ulla Sandbæk (Å).

GALLERI: Billeder fra vælgermødet

Mødet skulle have været begyndt klokken 17, men da halvdelen af kandidaterne sad fanget i myldretidstrafikken på vej mod Ballerup, blev det hele skubbet et kvarterstid, hvilket så også betød at lidt flere tilhørere nåede at fylde op på stolerækkerne.

Brugerbetaling

De ni politikere fik først et par minutter hver til en kort præsentation, inden ordstyrer Sofie Buch Hoyer, der er journalist på Politiken, satte gang i debatten om brugerbetaling og sundhedsvæsenet.

vælgermøde15

Her blev mikrofonen i første omgang drejet mod Karen Ellemann fra Venstre, der gerne ville præcisere, hvor hun og hendes parti stod i forhold til brugerbetaling:

»Vi har brugerbetaling allerede i dag,« understregede hun og fortsatte:

»Vi har ikke planer om at indføre ny brugerbetaling i Danmark, og jeg er frustreret over, at det i kampens hede bliver billedet. Vores intention har været at starte debatten om, om man kunne fordele brugerbetalingen på en anden måde, end vi gør i dag,«

Mattias Tesfaye fra Socialdemokraterne syntes, at det med brugerbetaling var meget ligetil:

»Der er ikke noget, der er gratis. Vi betaler for det hele på forskellig vis. Jeg synes, at det giver god mening at vi betaler for at gå til tandlæge, men ikke for at gå til læge,« sagde han.

Derefter gik debatten livligt om både brugerbetaling, sygehuse, medicinpriser og medicinalindustriens magt.

Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti opfordrede til, at der blev sat en stopper for nedlæggelsen af sengepladser på landets sygehuse, mens Ulla Sandbæk fra Alternativet opfordrede til at man gearede lidt ned og fokuserede mere på forebyggelse frem for behandling.

Medicinpriser

Sofie Carsten Nielsen fra Radikale Venstre blev spurgt ind til regeringens sundhedsudspil og forklarede, hvad hun især ønskede at sætte fokus på. Her fremhævede hun kræftbehandling, fast tilknyttede læger til særligt udsatte syge og flere ressourcer til de hospitalsafdelinger der især har med ældre og kronisk syge – som for eksempel diabetes og KOL – at gøre.

Lise Müller fra SF er selv sygeplejerske på Rigshospitalet og hun pointerede, at det er vigtigt at få taget debatten om, hvornår noget skal behandles – med hvad og for hvilken pris, da hun mener, at mange medicinalvirksomheder har al for stor indflydelse og tager sig alt for dyrt betalt. Hun pointerede også, at bare fordi der kommer ny medicin på gaden, betyder det ikke nødvendigvis at den er bedre end den man allerede har.

En borger ville gerne rejse debatten om priserne på medicin her i Danmark, da det undrede ham at det var så dyrt.

Det gav Lise Müller (F) ham helt ret i og både hun og Ulla Sandbæk fra Alternativet foreslog at man kiggede til Norge, hvor de er noget bedre til at forhandle priser.

Rasmus Jarlov fra Konservative blandede sig også i debatten:

»Jeg har arbejdet seks år i Novo Nordisk, og det er altså ikke som Lise siger. Prisfastsættelsen foregår i tæt samarbejde med Sundhedsstyrelsen.«

En udmelding som Sofie Carsten Nielsen (R), der er forskningsminister, gav ham helt ret i:

»Medicinalvirksomhederne skal selvfølgelig ikke bare kunne sætte priserne som de vil. Det gør de bestemt heller ikke. Der forhandles benhårdt,« sagde hun.

Liberal Alliances kandidat Poul V. Jensen synes slet ikke, at der skulle bruges så meget tid på at diskutere medicinpriser:

»Det er ikke politikerne, der skal tage stilling til, hvilken medicin patienterne skal have. Det skal lægerne,« slog han fast.

Ulandsbistand

Et andet særdeles varm emne på aftenens debatmøde var spørgsmålet om Danmarks ulandsbistand.

Sofie Carsten Nielsen meldte klart ud, at det for Radikale Venstre er et erklæret mål at hæve ulandsbistanden, mens DFs Kenneth Kristensen Berth var i den helt anden grøft og ønskede at skære ned:

»Når vi mener, at der kan spares på ulandsbistanden, er det fordi, vi sætter spørgsmålstegn ved, hvor meget det egentlig hjælper,« sagde han og tilføjede at man hellere skulle forbedre mulighederne for samhandel med ulandene.

Karen Ellemann (V) var enig:

»I stedet for at give manden en fisk, skal vi give ham en fiskestang og lære ham at fange sine fisk selv,« sagde hun.

Enhedslistens Jens Wenzel Andreasen understregede:

»Problemet er bare, at ulandene slet ikke har en chance for at afsætte for eksempel deres korn til os. Vi dumper bare priserne på vores korn og udkonkurrerer ulandene.«

Flygtninge til DK

Herefter gik debatten over i hele flygtningespørgsmålet – hvor mange kan og skal Danmark tage.

»Jeg er meget bekymret over det store antal flygtninge. Jeg vil gerne hjælpe dem, men det er ved at ødelægge vores samfund,« sagde Poul V. Jensen (I) og tilføjede:

»Her i valgkampen har jeg mødt flere folk der siger; nu har de stået i boligkø længe, og så kommer der bare flygtninge som får boligerne. Og nu det samme med job.«
Rasmus Jarlov (C) mente også, at der må skrues ned for antallet:

»Jeg synes slet ikke om, at vi tager folk herop og sætter dem på kontanthjælp. Det giver nogle kæmpe udfordringer. Dem der kommer herop, skal være nogle der kan bidrage til samfundet og blive en del af samfundet,« sagde han.

Det fik Sofie Carsten Nielsen (B) til at hæve stemmen:

»Der er faktisk forskel på flygtninge og indvandrere. Man flygter ikke herop for at få kontanthjælp. Man flygter fra noget. Man flygter fra krig og ødelæggelse. Man flygter fra nød og elendighed,« sagde hun, hvorefter Kenneth Kristensen Berth (O) fortsatte i samme høje toneleje:

»Så er det da pudsigt at de ikke flygter til Grækenland eller et andet land tættere på. De tager mod nord, fordi de kender reglerne ud og ind,« sagde han.

Efter et par kommentarer mere om flygtninge, fik ordstyrer Sofie Buch Hoyer rundet debatten af. De ni politikere skulle videre i valgkampen, men forhåbentlig var de med til at gøre tilhørerne lidt klogere på, hvor krydset skal sættes den 18.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *