Indeklimaet halter på Ballerups skoler
Egebjergskolen-01-copy.jpg
Den er helt gal med indeklimaet på Egebjergskolen. Så gal, at Arbejdstilsynet har givet et påbud om at få rettet op på sagerne. Men der er behov for en indsats på flere af kommunens skoler. Foto: Kenn Thomsen
Undersøgelse En ny undersøgelse påviser store problemer med indeklimaet på kommunens skoler. Konservative kritiserer kommunens manglende indsats.

Når eleverne sidder mange timer i deres klasselokaler, så bliver de ofte trætte og sløve, fordi der både er varmt og dårlig luft. Med den nye skolereform er problemet endnu mere udtalt, idet eleverne skal sidde i flere timer i klassen. Mange kender problemet og det er også udbredt i Ballerups klasselokaler.

Nu har en intern kommunal undersøgelse påvist, at der er store problemer med manglende udluftning og ventilation i mange af de kommunale skoler. Undersøgelsen viser, at der især er problemer med varme og ventilationen.

Mange ventilationsanlæg er gamle og udslidte og samtidig er der meget varmt i klasselokalerne, hvor man ikke kan komme af med varmen på grund af mange elever i klassen, mange timer og brug af computere.

På baggrund af rapporten vil Ballerup Kommune bruge 1,5 millioner kroner til et nyt ventilationsanlæg på Egebjergskolen, mens der ikke umiddelbart er afsat midler til en indsats på de øvrige skoler.

Asfalt eller børn?

Det frustrerer Martin Jonassen (C), der i flere omgange har slået til lyd for at man skulle prioritere indeklimaet på skolerne og så måske drosle lidt ned på andre projekter som vej indsnævring af Ballerup Boulevard eller banegårdsprojekt.

»Det står slemt til mange steder og andre steder er det acceptabelt uden at være rigtig godt. Men man vil altså kun bruge omkring 2 millioner kroner på Egebjergskolen og lade resten stå til. Det er helt uacceptabelt. Man præsenterer en ny skolestruktur og siger, at man vil prioritere børnene og vores fremtid, og så byder man dem sådanne ’arbejdsvilkår’. Det hænger slet ikke sammen. Man har haft masser af muligheder for at prioritere det her område og haft masser af penge til anlæg, men har så valgt at bruge penge på andre projekter, som banegårdsprojektet eller Ballerup Boulevard. Jeg har påpeget det flere gange, men det er blevet nedprioriteret og nu har man problemet. Så bruger man 2 millioner og ikke mere, på et så fundamentalt problem,« siger Martin Jonassen.

Han anerkender, at der selvfølgelig skal bruges penge på byfornyelse og udvikling af byen, men er fortørnet over, at man har nedprioriteret og nærmest ignoreret problemet så længe.

»Det er et mærkeligt signal at sende i en skolestruktur-tid, at man prioriterer beton og asfalt foran børnenes trivsel og læring i skolerne,« siger Martin Jonassen.

Helhedsplan på vej

Formanden for Børne- og Skoleudvalget, Peter Als (A), erkender, at der er et problem med indeklimaet, men han afviser, at man bare ignorerer tingens tilstand.

»Nu har vi sat denne undersøgelse i gang og skal nu til at lave en større helhedsplan for alle skoler i hele kommunen. Det er første gang, at vi har fået lavet en ordentlig afdækning af problemet for det har ikke været prioriteret før. Vi begynder med et lille ryk på Egebjergskolen. Det gør vi, fordi der ligger et påbud fra Arbejdstilsynet. Men når vi får undersøgt tingene helt til bunds og får en helhedsplan, så vil vi gerne sætte penge af til en forbedring af indeklimaet. Jeg er enig med Martin Jonassen langt hen ad vejen. Vi skal have gjort noget ved indeklimaet, men det handler også om at finde pengene og at gøre det rigtige. Men jeg vil også gerne have det løst,« siger Peter Als.

Fortsætter presset

Han afviser dog, at man prioriterer asfalt og beton frem for skolebørn.

»Det er to forskellige ting. Vi fik 25 millioner kroner foræret af Realdania til banegårdsprojektet. Det ville jo være helt tåbeligt at sige nej til det. Man kan ikke bare droppe byudvikling. Men når det er sagt, så vil jeg meget gerne sætte penge af til bedre indeklima i 2016-budgettet og jeg synes da, at Martin Jonassen skulle være med i budgetforhandlingerne og sørge for, at der kommer penge til området fremover,« siger Peter Als.

Martin Jonassen lover da også, at han vil holde presset.

»Jeg vil fortsat sætte fokus på det område, for det er rigtig vigtigt, hvis vi skal skabe en god skole. Hvis ikke faciliteterne er i orden for indlæring, kan man ikke skabe den gode skole. Det kan godt være, at der bliver sat penge af i 2016, nu får vi se. Men hvorfor ikke, mens man havde chancen, det undrer mig,« siger Martin Jonassen.

1 kommentar om “Indeklimaet halter på Ballerups skoler”

 1. Martin jensen siger:

  Indeklimaet Halter På Ballerups Skoler

  Efter at have læst artiklen omkring undersøgelsen der påviser store problemer med indeklimaet på kommunens skoler ,
  undre det mig ,at kommunen ikke er kommet meget vidre.

  Indeklima Problemerne har stået på i årevis ,og har gang på gang været omtalt i denne avis.
  Jeg kan godt forstå Martin Jonassen (C) frustration ,det er simpelthen for slapt at man ikke i kommunen forlængst har adresseret dette problem alvorligt .

  Peter Als formanden for Børne og skoleudvalget mener ikke at man har syltet problemet .
  Det er da tydeligt at det er tilfældet ,han skulle netop tage problemet alvorligt ,og vise retningen.

  Det er da tanke vækkende at vi stadigvæk har skoler i Ballerup der stadivæk trænger til at blive sat i stand.
  Man har mere focus på den evendelige diskussion om byfornyelse ,indsnævring af Ballerup boulevard ,projekter der koster mange millioner kroner .
  De penge kommunen forvalter ,skal prioiteres der hen hvor de gør mest gavn .
  Få bragt alle skoler op på en standard vi kan være vores børn bekendt først.

  Måske handler det mere om ,at der ikke er meget prestige i at bruge millioner på at renovere skoler .
  Det er simpelthen for slapt af en Socialdemokratisk kommunen ,at man stadivæk har så lav en standard på vores børns skoler.
  Der skal mere til end sloganet ” Tro på et bedre Danmark ” Der skal prioriteres på de ting som skal være i orden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *