Ikke et ord om Ryanair
Politik Kommunalbestyrelsen vedtog på sidste møde at skærpe de allerede eksisterende arbejdsklausuler til også at omfatte køb af tjenesteydelser.

På opfordring af socialdemokraten Per Mortensen vedtog kommunalbestyrelsen på sit seneste møde, at gå et skridt videre og skærpe de allerede eksisterende arbejdsklausuler til også at omfatte køb af tjenesteydelser. Det blev gjort for at sikre at Ballerup Kommune ikke indgår aftaler eller køber tjenesteydelser hos leverandører, der ikke byder deres ansatte rimelige arbejdsvilkår, fremgår det af forslaget.

Sagen kommer i kølvandet på, at flere andre kommuner har vedtaget lignende – mere eller mindre åbenlyst for at boykotte flyselskabet Ryanair.
I Ballerup er det irske flyselskab ikke nævnt i forslaget – ej heller i borgmesterens præsentation af sagen. Dog fremgår det tydeligt i sagsfremstillingen at:

Forslaget fra Per Mortensen indebærer, at principperne bag arbejdsklausulen fremover også anvendes ved alle køb af ydelser, herunder ved køb af flybilletter.

»Det her er et vink med en vognstang til de firmaer, som ikke ønsker at betale efter danske løn- og arbejdsforhold,« sagde Per Mortensen (A) og understregede:

»Hvis du arbejder i eller for Ballerup Kommune, så er det på danske arbejds- og lønvilkår. Alt andet ville være helt hul i hovedet.«

V og K imod

»Der er ingen tvivl om at denne sag handler om Ryanair. Flertallet vil ganske sikkert ikke sige det ligeud, men det gør den. Og man kan da mene om Ryanair hvad man vil, det gør jeg, men det er ikke kommunens opgave at føre arbejdsmarkedskamp for skatteborgernes penge. Vi skal forvalte dem bedst muligt, og det gør vi ikke ved at udelukke nogen på den måde som dette foreslag lægger op til. Jeg har tillid til, at man på arbejdsmarkedet selv kan styre de eventuelle tvister der måtte være,« siger Martin Jonassen (C).

Venstres Kåre Harder Olesen er ligesom Konservative meget imod arbejdsklausulerne og sagde på kommunalbestyrelsesmødet:

»Det er jo egentlig bemærkelsesværdigt, at det er socialdemokrater der foreslår, at vi skal modarbejde den danske model. I Venstre er vi tilhængere af fri forhandlingsret på arbejdsmarkedet. Arbejdsmarkedets parter – det vil siger arbejdstager og arbejdsgiver – forhandler og laver overenskomster. Og så har de de kampmidler, som ligger i den danske model, det kan være blokader, strejker, lockout og så videre. Det synes vi, at de skal have lov at klare selv. Det skal vi ikke som offentlig myndighed blande os i.«

Han foreslog samtidig at kommunen ophæver de allerede eksisterende arbejdsklausuler.

»Hvis man ikke synes, at man vil arbejde for en ussel løn, så er der altså ikke nogen tvangsarbejdere her i Danmark. Så står det én frit for at lade være med at arbejde,« sagde Kåre Harder Olesen.

Bred enighed

Selvom C og V gjorde hvad de kunne for at argumentere for, hvorfor lokalpolitikerne skulle forkaste Per Mortensens forslag, stod det hurtigt klart, at resten af salen havde en anden holdning.

Borgmester Jesper Würtzen var også helt klar i mælet:
»Jeg er ikke interesseret i, at vi udvikler samfundet i en retning, hvor vi har folk der arbejder for en løn, som er så lav, at man ikke ved at have et fuldtidsarbejde kan leve af den. Det er ikke en udvikling af samfundet, som jeg synes vi skal støtte op om.«

Da det blev tid til afstemning i kommunalbestyrelsessalen blev Venstres modforslag om at droppe de tidligere vedtagne arbejdsklausuler forkastet af Socialdemokraterne, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som i stedet tiltrådte Per Mortensens forslag.

5 kommentarer om “Ikke et ord om Ryanair”

 1. Michael brønd siger:

  V og C ved man hvor man har, når det gælder arbejdsmarkedet. Lige præcis der står de fast, og vil gøre alt hvad der står i deres magt for at forringe de Danske lønmodtagers arbejdsforhold.
  Det er meget at de ikke fatter at det ikke hjælper på økonomien at udlicitere arbejdet til en løn man ikke kan leve af? Det er som at gøre sig våd i bukserne, her og nu varmere det, men på langt sigt bliver det meget KOLDT.

 2. Karsten Kriegel siger:

  Det undrer mig, at A vil blande sig i “den danske model”. Hos C mener vi, at lønforhold mv. afgøres af arbejdsmarkedets parter.

 3. Per Mortensen siger:

  Nu gik vi til valg på at bekæmpe Løn dumping.
  Så helt naturligt at vi for dette gennemført her.
  Venstre og Konservatives vej , ville åbne en ladeport for Klondyke ligende tilstande.
  Vi ville se rengørings assistenter, der arbejdede for 40 kr i timen og boede under kummerlige vilkår.
  Vi ville se skandaler som på metro byggeriet.
  Ordentlige aftaler der indbefatter socialle og arbejdes klausuler, er vejen frem.
  Slut dut.

 4. Per Haulund siger:

  husk også udtagelsen fra Claus Hjort. kr 40 i timen er ikke social dumpning. husk dette den 18 juni

 5. Irene Jørgensen siger:

  Sociale klausuler er ikke i strid med den danske model. Det er fortsat arbejdsmarkeds parter, der forhandler og indgår aftaler om overenskomster på arbejdsmarkedet. Sociale klausuler støtter ganske enkelt op om, at det er de overenskomster, der er indgået imellem danske lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer, der også skal være gældende i de virksomheder, som vi samarbejder og handler med.

  I denne intense valgkampstid, kom spørgsmålet da også på banen i “duellen” mellem statsministeren og oppositionslederen i går aftes. Lars Løkke Rasmussen holdt fast i, at han ikke ønskede social dumping, men han gav aldrig statsminister Helle Thorning-Schmidt svar på, om og i givet fald hvordan, han ville samarbejde med Socialdemokraterne om at bekæmpe dette.

  Påstanden om at ville bekæmpe social dumping, står da også i skarp modstrid til det Lars Løkke Rasmusssens partifæller lokalt giver udtryk for. For de der ikke var til stede ved det seneste møde i Kommunalbestyelsen, har Ballerup Bladet så glimrende dette citat fra Venstres gruppeformand i Ballerup: “Hvis man ikke vil arbejde for en ussel løn, så er der altså ikke nogen tvangsarbejdere her i Danmark, så står det én frit for at lade være med at arbejde”. Det er godt nok en sandhed med modifikationer. Ja der er ingen offentlige myndigheder, der tvinger én til at arbejde. Men behovet for bare basale nødvendigheder, som mad, tag over hovedet og tøj på kroppen, kan i praksis tvinge folk til at arbejde for voldsomt lave lønninger. Er man f.eks. faldet ud af dagpengesystemet og ikke er berettiget til kontanthjælp, så kan man jo i praksis blive nødt til at påtage sig disse jobs.

  Hos socialdemokraterne ønsker vi, et Danmark hvor man får en løn, som man kan leve af. Vi ønsker sociale klausuler til at sikre os imod working poor tilstande, som man bl.a. har set i lande ganske tæt på os, hvor folk ikke kan leve af ét enkelt fuldtidsjob, men er nødt til at have flere jobs. Det er ikke sådan et Danmark vi ønsker at kende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *