Et valg der rystede posen
Valgfest-for-Mette_150620_13-copy.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mette Frederiksen i afslappet stil taler ved lørdag aftens valgfest i Ballerup, efter valget som formand er kommet (næsten) på plads. Foto: Privatfoto
FV15 Det blev et noget grumset valg i Ballerup, hvor DF fik markant fremgang og Mette Frederiksen fik sin S-toppost.

Det nyligt overståede folketingsvalg vil blive husket for en del ting. For det første var forløbet op til selve valget af mange betragtet som en meget personfikseret og hård valgkamp, hvor politikerne i stor stil havde mere travlt med at skælde hinanden ud og pege fingre ad hinanden end at fortælle om deres egne bud på fremtiden politik.

Desuden vil valget blive husket for et magtskifte, hvor den S-ledede regering med Helle Thorning-Schmidt i spidsen blev skiftet ud med en regering med Lars Løkke Rasmussen i spidsen. Hvordan sammensætningen af den regering vil komme til at se ud, er stadig usikkert.

Danmark fik en ny sammensætning af Folketinget, der er ganske grumset og hvor både rød og blå blok ligner kolosser på lerfødder fyldt med partier, der internt ikke er enige om mange ting.

Det store skred

Valget vil blive husket for et stemmeskred, der kom bag på utallige meningsmålinger, som op til valget blev sprøjtet ud i hovedet på de sagesløse vælgere. Et stemmeskred der betød, at Dansk Folkeparti blev valgets store sejrherre på landsplan og som opfangede det store stemmetab som Venstre fik. Og mere til.

Det var en tendens, der også gjorde sig gældende i en ellers solid socialdemokratisk kommune som Ballerup.

S blev stadig det suverænt største parti i Ballerup. Partiet fik 35,6 procent af stemmerne hvilket er en fremgang på 2,5 procent. Men Dansk Folkeparti kom ind på en suveræn 2. plads med 23 procent af stemmerne og dermed overgik de klart Venstre, der kun fik 13,1 procent af stemmerne og måtte se sig selv tabe 6,3 procent. Derefter følger de ’små’ partier, Enhedslisten fik 7,7 procent af stemmerne, Liberal Alliance fik 5,8 procent, SF fik 4,4 procent, det nye parti Alternativet fik 3,7 procent, skarpt forfulgt af et også stærkt decimeret Radikale Venstre der tabte 4,9 procent og fik 3,6 procent mens Konservative fik 2,3 procent. Kristendemokraterne endte som rosinen i pølseenden med 0,6 procent af stemmerne.

Tallene viser, at Ballerup stadig er en solid socialdemokratisk bastion og der var endda pæn fremgang at spore til partiet, hvilket bekræfter landstendensen. Men samtidig følger Ballerup også den generelle tendens med at have DF som den store vinder og at der er blevet mere plads til de ’mindre’ partier som Enhedslisten og LA samt Alternativet, hvor især de to førstnævnte slet ikke er så helt små endda længere.

Lokal landsformand

Men efterspillet af valget blev især interessant for Ballerup. For efter nederlaget gik Helle Thorning-Schmidt af. Både som statsminster og som formand for Socialdemokraterne. Og det gav plads til den oplagte efterfølger, Mette Frederiksen, der som bekendt er valgt og bor i Ballerup.

Hun vælges officielt i den kommende weekend, men har nu et enigt parti bag sig, så den nye formand for S er den lokale Mette Frederiksen. Om hun med tiden kan blive den næste kvindelige danske statsminister vides ikke, men der er ingen tvivl om, at med valget af Mette

Frederiksen kan Ballerup bade sig i lidt af det landspolitiske rampelys, fordi formanden for landets største parti nu bor i Egebjerg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *