En kølig verdensrevolution
interxion_4.jpg
Det nye kølesystem, her fremvist på en planche, er en mindre revolution, der kan få stor betydning for fremtidens strømforbrug, opvarmning og på mange andre områder. Til stor gavn for miljøet. Foto: Foto: Flemming Schiller
Køligt Hos Interxion i Ballerup lever man af at holde firmaers servere kølige og med strøm. Men i samarbejde med Geo og Grundfos har firmaet netop implementeret et nyt grundvandskøleanlæg, der kan få enhver klimaelsker til at juble.

Turen ind i firmaet Interxions bygninger i Ballerups industrikvarter er ikke helt let. Solide låger, adgangskoder, utallige kameraer, sluser og vagter ved receptionen afslører, at firmaet her ikke bare laver gummidutter. Her er noget andet på spil.

Siden 2000 har det hollandske firma Interxions danske afdeling holdt til i Ballerup, navnlig fordi byen ligger godt i forhold til digital infrastruktur og kabler. For Interxion producerer som sådan ikke noget. De leverer noget, der er næsten endnu mere værdifuldt – de lever nemlig af at holde andre firmaers data kørende.

Interxion er et såkaldt udstyrshotel, der opbevarer andre virksomheders servere. De sørger for, at de holdes kølige og forsyner dem med strøm og ved hjælp af massive backup-systemer kan de holde serverne kørende i måneder, selvom strømmen ryger totalt i hele Danmark.

Den store og klassiske fabriksbygning fra 50’erne, der engang husede kontaktfirmaet LK, er nu fyldt op med fremtidens virksomhedsgrej, servere, i topsikrede aflukker og der er endda plads til mange flere.

Faktisk har Interxion sikret sig endnu en del af bygningerne, så man kan fordoble kapaciteten i de kommende år. Dermed sparer virksomheder plads og besvær med at holde deres store servere med de værdifulde data kørende og kan koncentrere sig om deres kerneforretning.

Skyen er også os

»Vi har 30.000 batterier, vi har enorme dieselgeneratorer, der træder i funktion, hvis strømmen ryger, og vi har et massivt sikkerhedssystem, der sørger for, at virksomhederne kan være trygge ved at overlade deres servere til os. Der er et voksende marked for denne type tjeneste.

Datatrafikken stiger markant, især mobildatatrafik vokser voldsomt, fordi vi streamer og gemmer i skyen som aldrig før. Skyen er jo ikke i skyen, det er en server, der skal være plads til et eller andet sted. Det kan være hos os,« siger Peder Bank, administrerende direktør i Interxion.

Virksomheder som blandt andre Atea, DSV og Saxo Bank har deres servere stående hos Interxion, så det er ikke så underligt, at sikkerheden er i top, når man skal ind på virksomhedens grund og deres bygninger.

Højt specialiseret

»Vi er højt specialiserede inden for vores felt. Det handler naturligvis om, at vi spiller en rolle i at sikre, at en masse uvurderlig viden ikke går tabt, så det er en tillidssag at placere servere hos os.

Vores medarbejdere er alle uddannet i de procedurer, der skal til for at holde det hele kørende. Desuden har vi en masse eksterne folk tilknyttet, der vedligeholder vores ’maskinpark’« siger Peder Bank.

Der er omkring 20 fastansatte medarbejdere på matriklen i Ballerup og dertil kommer ligeså mange fast tilknyttede eksterne ansatte.

De store virksomheder har deres egne aflåste rum, hvor deres servere står, og de er ikke tilgængelige for Interxions medarbejdere. Deres opgave er at holde maskinparken kørende.

Det kræver til gengæld enorme mængder af strøm at holde serverrummene kolde, især om sommeren og det har betydet, at Interxion sammen med Grundfos og Geo nu har udviklet og netop indviet et nyt grundvandskøleanlæg, der sætter nye standarder for klimavenlighed.

Samtidig har anlægget et enormt potentiale, når det kommer til at spare på energien.

Grundvand til køling

»Vi er jo storforbrugere af strøm. Vi havde store kølemaskiner, der skulle holde serverrummene kolde om sommeren og det kræver enorme strømmængder. Med det nye system kan vi erstatte de ’gammeldags’ kølemaskiner med det nye anlæg. Det genanvender køligt grundvand, som kan bruges til at køle og på længere sigt kan systemet bruges til at opvarme huse. Det kaldes termisk ligevægt og det er lidt af en klimarevolution,« siger Peder Bank, der forventer sig rigtig meget af anlægget.

Det er som nævnt udviklet sammen med Grundfos og Geo og fungerer på den måde, at der er lavet to boringer til 70 meters dybde under datacentrets bygninger. De indvinder og reinfiltrerer grundvand fra kalken. I den ene boring pumpes det kolde grundvand op og via en varmeveksler bruges kulden til at køle datacentrets køleanlæg ned. Efterfølgende ledes vandet til boring 2, hvor det reinfiltreres i grundvandsmagasinet. Efterår og vinter vendes processen, så der kan bygges et kuldelager op til den efterfølgende sommer.

Alt reinfiltreres i grundvandet, så der spildes intet grundvand i processen. Den såkaldte termiske ligevægt betyder, at grundvandet holdes helt adskilt fra omgivelserne og dermed kan grundvandet bruges til drikkevand i fremtiden.

System for fremtiden

»Vi bruger ikke af grundvandet, men vi udnytter energien fra det til at lave køling og efterfølgende til opvarmning af bygninger . Dermed sparer vi masser af strøm, men forbruger ikke grundvandet, som de fremtidige generationer skal bruge.

Det unikke i Interxions køleanlæg er, at det for første gang er lykkedes Grundfos at udvikle et grundvandssystem som en plug and play løsning, der kan integreres til eksisterende kølesystemer. Det betyder, at Interxion nemt kan skifte mellem frikøling med koldt luft indtil 14 grader og grundvandskølesystemet på de varme sommerdage, hvor temperaturen er over 14 grader.

Tidligere har grundvandskøling i højere grad været lavet som et individuelt silo system, men nu har løsningen et varenummer hos Grundfos og teknikken kan bestilles i en papkasse, hvorefter geologer som Geo kan implementere og lave boringerne.

Derfor ser Geo og Grundfos et meget stort eksportpotentiale i det system,« siger Peder Bank, der indviede anlægget i begyndelsen af maj, hvor blandt andre Handels- og Udviklingsminster Mogens Jensen (A), var med.

Hos Interxion vil man dog koncentrere sig om sin egen kerneforretning at passe på de data, som andre virksomheder, store som små, i stigende grad ligger inde med på deres servere. Nu kan de bare gøre det meget mere klimavenligt og med lidt bedre samvittighed overfor fremtidens generationer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *