Ballerups nye 10. klasse er populær
velkomstmøde-Talent10-6-copy1.jpg
I de sidste par uger har Talent:10 hold velkomstmøder for de nye elever og deres forældre, som både kunne hilse på de nyansatte lærere og se lokalerne, der efter sommerferien kommer til at huse de 150 nye 10. klasseelever i Ballerup. Foto: Flemming Schiller
skole Efter sommerferien åbner Ballerups nye 10. klasse ’Talent: 10’ på CPH West. Tilmeldingerne er væltet ind og uddannelseschefens forsigtige håb om 75 elever er forlængst passeret.

For et halvt år siden var Ballerup Bladet på besøg hos CPH West i anledningen af, at de netop havde underskrevet aftalen med Ballerup Kommune om at varetage driften af kommunens 10. klassetilbud.

CPH West i Ballerup huser i forvejen uddannelserne hg og hhx, og både kommunen og CPH West ser store fordele i at etablere 10. klasse på en ungdomsuddannelses-institution i stede for – som det har været i Ballerup indtil nu – på en folkeskole.

Da vi talte med uddannelseschef Anja Brauner-Kristiansen fra CPH West for et halvt år siden, var hun i fuld gang med at lægge planer for den kommende undervisning. Dengang havde hun et forsigtigt håb om, at 75 elever ville vælge deres nye 10. klasse, som de har døbt ’Talent:10’.

Nu er vi tilbage på uddannelseschefens kontor for at høre, hvordan det så er gået med tilmeldingerne? Og hendes store smil er ikke til at tage fejl af.

»Ansøgningerne væltede ind. Vi havde allerede 75 ansøgere, inden vi officielt trykkede start. Vi har 147 tilmeldte lige nu, men vi regner med at lande på 150 elever. Så det er lige præcis dobbelt så mange, som jeg havde regnet med,« fortæller hun.

Allerede i løbet af vinteren stod det klart, at interessen for den nye 10. klasse i Ballerup var stor, og skolen måtte holde et ekstra åbent hus-arrangement for at imødekomme alle de nysgerrige elever og forældre.

De skal knokle

Efter sommerferien vil 150 elever møde ind til første skoledag på Talent:10 i Ballerup og uddannelseschefens ambitioner er skyhøje:

»De skal blive bedre, mens de går her. De skal rykke sig fagligt. Men det skal også være sjovt og det skal være deres bedste år nogensinde,« siger hun – med tryk på alle fire skal’er.

Talent:10 bliver ikke for de dovne, der bare vil have et ekstra år, inden det for alvor går løs på en ungdomsuddannelse.

»Hvis man bare vil sidde og lave ingenting, så skal man ikke gå her. De kommer til at knokle benhårdt, men det bliver også sjovt. Der er krav om, at de skal have de obligatoriske 28 timers undervisning om ugen. Men her på Talent:10 har vi simpelthen så meget vi skal nå, at det ugentlige timetal kommer til at hedde 32 plus,« siger Anja Brauner-Kristiansen.

Ud over de obligatoriske fag og valgfag, som man kender fra andre 10. klasser, vil Talent:10 have et særligt tema hver måned. Første måned er det for eksempel ’studieteknik’, hvor de unge skal lære, hvordan man studerer, hvad er det gode samarbejde, hvordan arbejder man med projektopgaver og lignende. Dernæst følger temaer som ’kommunikation, design og medier’, ’natur og teknik’ og ’samfund’.

222 ting på to do-listen

Stemningen på CPH West er spændt i disse dage – ikke kun på grund af eksamener og studenter der springer ud, men også fordi der er tusind ting, der skal styr på, inden Talent:10 for alvor flytter ind til august.

»Vi er hver vi skal være, men der dukker jo hele tiden nye ting op, som vi også lige skal have styr på,« siger uddannelseschef Anja Brauner-Kristiansen og tilføjer:

»Vi har en ’to do-liste’ i et regneark. Jeg har lige tjekket den og den er oppe på 222 linjer,« griner hun og forsikrer, at de nok skal nå det hele.

Lokaler skal sættes i stand, nogle kontorer skal flyttes rundt, der skal nye møbler overalt og sættes nye interaktive tavler op.

»Vi er jo på nul i alt. Men det er faktisk meget fedt, for det betyder at lærerne selv kan være med til at bestemme en masse ting. Hvilke bøger vi skal købe, hvordan lokalerne skal indrettes, hvilke farver vi vil have på væggene og så videre,« siger Anja Brauner-Kristiansen, der har ansat 10 nye lærere, som skal varetage undervisningen på Talent:10.

»Jeg har fået sammensat det bedste hold lærere. Vi fik omkring 200 ansøgninger, og jeg er bare så glad for de 10 jeg har valgt,« tilføjer hun.

Sammen med lærerne har hun i de sidste par uger holdt velkomstmøder for alle de nye elever og deres forældre.

GALLERI: Se billeder fra velkomstmøde

»Vi holdt første møde i går og der var en mega fed stemning. De var meget imponerede, og der var også et par af forældrene der sagde til mig: ’Pyha, I har godt nok noget at leve op til’,« fortæller uddannelseschefen og tilføjer:

»Og det har de ret i. Men det her skal bare være en succes, længere er den ikke.«

www.talent10.dk kan man læse mere om det nye 10. klassetilbud i Ballerup.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *