Udvalg vil gå nye veje i jobindsatsen
Jobcenter-Ballerup4.jpg
Fremover skal Kompetencecentret lægges ind under Jobcenter Ballerup, endog i slanket udgave. Det er godt for de ledige og for aktiveringsindsatsen, mener politikerne i Beskæftigelsesudvalget. Foto: arkivfoto
Lukning Kompetencencentret lukker og slukker. Halvdelen af medarbejderne fyres og resten lægges ind under jobcentret. En sejr for de ledige, mener politikerne.

Der skal tænkes nyt, når det kommer til at skabe job til ledige borgere, især ledige med andre problemer end ’’bare’’ arbejdsløshed skal sikres flere kompetencer og et mere individuelt forløb, de kan bruge til noget.

Det er hovedtanken bag Beskæftigelsesudvalgets beslutning på sit seneste møde, hvor det blev besluttet at lukke kompetencecentret og flytte den del af indsatsen ind under Jobcentret.

Halvdelen af medarbejderne fyres og bliver fritstillet, mens den anden halvdel rykker med til Jobcentret.

Målrettet indsats

Dermed har man, ifølge politikerne i udvalget, truffet en beslutning, der skal give større mening i forhold til de ledige, men også i forhold til at få det bedst mulige resultat ud af aktiveringsindsatsen i Ballerup Kommune.

»Der er blevet tænkt anderledes, så vi nu kan udføre en målrettet indsats i stedet for en standardindsats. Der kommer mere fokus på efteruddannelse af den enkelte ledige, for det er det, der skal til i fremtidens jobindsats,« siger formanden for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, Musa Kekec (A).

Beslutningen glæder også udvalgsmedlem Mette Hedegaard (Ø), som var ude med riven i forhold til det forrige møde og den måde, som sagen blev ’drøftet’ på.

»Vi har med beslutningen gjort op med, at Jobcentret er forpligtet til at sende de ledige på kommunale aktiveringsprojekter, bare fordi de skal fyldes op. Nar man havde 198 pladser, så skulle man sende de ledige ud i de projekter, som de slet ikke havde kompetencer til at bestride. Det kan ingen være tjent med. Nu får vi mulighed for at målrette indsatsen for den enkelte ledige og sagsbehandlerne får, i samarbejde med den ledige, mulighed for at finde ud af, hvilke tilbud, der passer til den enkelte,« siger Mette Hedegaard.

Hun understreger, at lukningen af centret ikke betyder, at alt, hvad der foregik var dårligt.

Beklager fyring

»Der er også foregået gode ting i Kompetencecentret. Men det var helt nødvendigt, at vi fik set hele systemet igennem og gjort det smidigere og mere målrettet, og der var ganske enkelt ingen grund til at holde centret kørende. Der var slet ikke det antal ledige til de pladser, kompetencecentret rådede over og derfor kunne man med fordel sammenlægge og samtænke de to,« siger Mette Hedegaard.

Begge medlemmer beklager fyringer, men betegner dem som nødvendige.

»Fremover skal der være færre interne sagsgange og færre samtaler. Til gengæld skal der være flere indsatser ud af huset i erhvervsrettede forløb. Derfor er der mange medarbejdere, der har nogle kompetencer, der ikke er brug for i den nye måde at tænke aktiveringsindsats på,« siger Musa Kekec.

Sociale klausuler

Ifølge beslutningen bliver der blandt andet afsat 9,7 millioner kroner til Kompetencecentret, som de kan råde over. De skal bruges til den fremtidige interne tilbudsindsats. Den nye interne tilbudsstrategi fastsættes ud fra aktiveringsstrategiens principper. Desuden blev det besluttet, at når der købes eksterne tilbud, skal det sikres, at man overholder de bestemte arbejds- og sociale klausuler, som Ballerup Kommune har fastsat. Et punkt, som Venstre i øvrigt stemte imod.

Udvalgsformanden glæder sig over beslutningen, som han mener er til glæde for de ledige.

»Det er en beslutning, som er til glæde for de ledige i Ballerup Kommune, der bliver mødt af en meget bedre og mere målrettet indsats for at skaffe dem et job. Men det er også til glæde for jobskabelsen,« siger Musa Kekec.

Sagen lukket

Mette Hedegaard glæder sig ikke kun over, at der nu er truffet en beslutning men også over, at der er faldet en garanti for, at der ikke er nogen juridiske fejl i beslutningen. Hun langede ud efter processen op til beslutningen, hvor politikerne ikke blev ordentligt hørt af forvaltningen og kritiserede, at sagen ikke blev ordentligt drøftet af politikerne.

»Vi har fået skrevet ind, at der er en garanti for, at der ikke er nogen juridiske fejl. Vi har desuden fået sat på plads, at der var sket en fejl af forvaltningen ved det forrige møde,. Så nu kan vi ikke gøre mere ved den sag. Nu glæder jeg mig så bare over, at vi har truffet en god beslutning til glæde for de ledige i Ballerup,« siger Mette Hedegaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *