Poder på politi-prøve
politikadet_22.jpg
Den råbende beboer skal tales ned og kadetterne forsøger konflikthåndtering. Men det er ikke let . Foto: Flemming Schiller
Forebyggelse En gruppe knægte i 12-14 års alderen var i en uge indskrevet som politikadetter. Det var en oplevelse, der gav dem et helt nyt perspektiv på mange ting i livet. Det er også hele meningen.

I den store og anonyme erhvervsbygning i Hvidovre dunker musikken ud af højttalerne i den lille stue. En gruppe mennesker er samlet til en fest, flaskerne bliver flere og flere og stemmelejet stiger i takt med den dunkende bas.

Pludselig banker det på døren og et par betjente står udenfor. Festen fortsætter og de to betjente må hente forstærkning og tale med store bogstaver til de fleste af festdeltagerne, der under protester efterhånden forsvinder fra lejligheden. Men den tydeligt berusede beboer og vært fortsætter sin egen fest, retter sig ikke efter betjentenes anvisninger, hidser sig gevaldigt op og opfører sig voldsomt provokerende.

Til sidst eskalerer situationen, manden kaster med flasker og sparker til inventaret, han bliver voldsom og betjentene må overmande ham, bruge peberspay for at pacificere ham og lægge ham i håndjern, hvorefter han skrigende og truende slæbes væk, inden roen atter sænker sig over stuen.

Virkeligheden på prøve

Dette scenarie kunne være skåret ud af den virkelige verden. Men denne torsdag formiddag foregår episoden i politiets træningsfaciliteter i Hvidovre, de berusede festdeltagere er ansatte i politiet og betjentene er en flok knægte på 12-14 år i uniformer, der nok minder om den ægte vare, men ikke er det.

Vi har netop været vidne til en af de mange træningsepisoder, som denne gruppe på otte drenge fra Gladsaxe og Ballerup går gennem i den uge, hvor de er elever på politikadet-skolen.

Galleri: ‘Billeder fra Projekt Politikadet’

Efter den voldsomme episode er der fælles evaluering på det, der skete og de rigtige politi-instruktører fortæller, hvor de unge betjente handlede godt og hvor de kunne gøre det anderledes.

Den råbende og meget aggressive festdelagter står nu grinende og sveder efter sit overbevisende skuespil. Der er enighed om, at det var en god øvelse og at man lærte en del om konflikthåndtering og at sætte sig i respekt på en god måde.

Pilotprojekt

Projekt Politikadet er et pilotprojekt under Københavns Vestegns Politi og er konkret sat i scene af Lokalnetværket for Unge, der er en slags SSP-samarbejde. Målgruppen er altså drenge mellem 12 og 14 år, som er udvalgt til at deltage i denne uges projekt, fordi man mener, at de kan have en risiko for at komme i kontakt med kriminelle miljøer. Drengene er udvalgt af deres lærere og med forældrenes godkendelse er de kommet i ’træningslejr’ i projektet.

Målet er at lære de unge, at der er alternative veje til respekt, selvværd og fællesskab, end kriminalitet. De lærer også begreber som struktur, disciplin, ansvar og tillid. Derfor får de en uge foræret, hvor de på så realistiske vilkår som muligt, kan få lov til at ’lege’ poltibetjente for en uge. Men man skal ikke tage fejl. Det er ikke bare noget vi leger.

Tillid og selvværd

»De her drenge kommer fra socialt belastede kvarterer, hvor de ofte møder kriminelle grupper i deres område. Kommuner og skoler har vurderet, at der er en konkret bekymring for, at de kunne havne i det miljø. Derfor er de kommet med i projektet for at lære nogle andre sider af sig selv og samfundet at kende,« siger Therese Agerschou Heide, sociolog og projektleder for Politikadet-projektet.

Nogle af de unge har allerede været i kontakt med politiet, andre har ikke. Hun fortæller, mens vi sidder i det lille køkken, og de unge samt deres instruktører, Jesper Eriksen og Ditte Jensen, er gået ud i regnen for at træne en hashhandel-episode, at projektet fokuserer på fire mål.

»Projektet har fokus på at skabe tillid til myndigheder generelt. Det skal styrke deres fokus på uddannelse og job og vi lærer dem, at straffeattesten er vigtigt, når det handler om fremtidige jobmuligheder og den slags. Målet er også at styrke de sociale relationer og værdier og lære dem, at der findes gode sociale værdier og fællesskaber, der kan tilbyde andre og mere givende ting end negative grupperinger. Så skal de lære at være gode kammerater. At man hjælper hinanden, ikke fordi man vil være bedst, men fordi man arbejder sammen som makkere og at man løser opgaver i fællesskab. Det oplever de i høj grad på træningsbanen, hvor de som team skal lære at håndtere nogle indimellem ret svære episoder,« siger Therese Agerschou Heide.

En tur i detentionen

Den store hals midte er bygget op som en masse små rum, adskilt af trævægge. Hvert rum indeholder forskellige indretninger og rekvisitter, hvor man kan lære eleverne forskellige episoder i forholdsvis realistiske miljøer.

Både almindelige politifolk og PET træner ofte her. I den ene ende er et stort rum indrettet som en stor bar med billard og disk, hvor man kan træne i at dæmme op for værtshusslagsmål, der kan være en ganske uoverskuelig affære og i den anden ende er der blandt andet indrettet et rum, der minder om en detention.

Det er netop i detentionen at jeg havner, i ganske ædru tilstand, med to af de unge politikadetter, Lucas og Fitim fra henholdsvis Hedegårdens Skole og Grantofteskolen. De har sat sig til rette ved bordet med deres kadet-uniformer på og er begge begejstrede for den uge, de har været på kriminalpræventiv politiprøve.

»Det har været rigtig spændende og vildt sjovt. Vi har lært rigtig meget og der er ingen tvivl om, at jeg har fået et helt nyt syn på politiet. Jeg har fået meget respekt for deres arbejde nu,« siger Fitim. Den holdning bakkes op af Lucas.

»Jeg plejede ikke at kunne lide politiet. Jeg ved ikke rigtig hvorfor, men det kunne jeg ikke. Men det kan jeg nu. Jeg kan jo se, at de gør en masse ting og klarer vildt mange ting på en god måde,« siger Lucas.

Begge drenge er tydeligvis påvirket af for mange amerikanske kriminalfilm, hvor både politi og forbrydere render rundt og flasher store skydevåben hele tiden og hvor man skyder efter behag. Virkeligheden, især i Danmark, er ganske anderledes fredelig, trods alt. Det har overrasket de to knægte.

»Jeg har egentlig tænkt på før, at jeg ville i politiet. Men jeg troede, at det handlede om at skyde folk – det ser man jo i de amerikanske film. Men det er jo noget helt andet, og det er ret fedt. Jeg har set, at politiet kan være rigtig søde, vores instruktører er rigtig fede, og derfor kunne jeg godt tænke mig at arbejde i politiet,« siger Fitim.

Gode venskaber

De synes begge, at det har været en spændende uge, de er begge blevet udvalgt af deres lærere til at være med i projektet og de kommer til at savne de andre.

»Vi er blevet gode venner. Vi har lært at arbejde sammen og så bliver man også gode venner. Derfor er det ærgerligt, at det snart er slut. Men vi skal stadig ses, i hvert fald os fra Ballerup og vi skal også lave nogle ting sammen med vores instruktører senere. Det glæder vi os til,« siger Lucas.

Begge fremhæver turen på skydebanen og den netop overståede øvelse som nogle af de sjoveste. Den allersjoveste vil de ikke afsløre, da andre kadetter på senere hold også skal igennem denne ’hemmelighed’. Og så har de lært førstehjælp, hvilket har givet dem en tro på, at de vil kunne bruge det i hverdagen, hvis en tilfældig borger, en kammerat eller familiemedlem skulle få brug for det.

De to drenge skal, rødkindede og lettere opkogte, men glade, tilbage til de andre. Der er frikost i ’baren’ og efterfølgende flere øvelser i de fri, hvor der med instruktørens ord, vil komme både skum og skjolde og masseanholdelser i brug.

Det hele afsluttes fredag, hvor drengene skal holde en tale for politikommissæren, der møder op i fuld uniform og ’pladespiller’ (kasket). Målet er en sidste selvtillidsøvelse. Derefter er en uge på politikadet-skolen afsluttet for en gruppe af drenge, der forhåbentlig har fået så meget brugbar selvtillid, selvværd og fornuft ind i hovederne at de vælger en anden vej end den kriminelle. Grunden er i hvert fald lagt – også for den kommende gruppe fra Gladsaxe, Ballerup og Herlev, der skal på samme kursus i uge 23. Der er desuden planlagt endnu en Politikadet-uge i efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *