Det burde kunne gøres bedre!
Debat Så mærkede jeg det skæve Danmark, men at det skulle ske i vores kommune Ballerup, havde jeg nu ikke ventet.

En mand som jeg kender ganske godt og som er meget syg, gik helt ned med flaget i denne uge. Manden har gennem længere tid fået det psykisk dårligere og dårligere. Jeg har tidligere henvendt mig til hans hjemmehjælpere og fortalt dem, at det var svært for ham. De sagde, at de ville gå videre med mine oplysninger til deres overordnede, men intet skete.

I slutningen af april gik det helt galt med manden. Han var stærkt påvirket af sin psykiske sygdom og det påvirkede både ham selv og hans omgivelser meget voldsomt. Jeg kontaktede igen hjemmehjælpen og bad dem om at gøre noget, for det kunne umuligt fortsætte på denne måde. Men igen skete der intet.

Tirsdag den 5. maj mødte politiet pludseligt op ved min dør. De spurgte ind mandens psykiske helbred. Jeg forklarede politiet, at manden skulle have hjælp. De svarede, at de ville kontakte kommunen.

Onsdag den 6. maj tog jeg, i samråd med manden, kontakt til hans læge. Han havde intet hørt om sin patient, men ville komme på hjemmebesøg torsdag den 7. maj. Inden lægen nåede frem på dagen, havde politiet fundet manden et sted i lokalområdet. Der var blevet ringet efter dem, fordi manden skabte uro. Politiet bragte ham tilbage til sin bolig, og ventede til lægen kom.

Læge og politiet blev enige om at tvangsindlægge manden. Det var ganske forfærdeligt at være vidne til.

Jeg er sikker på, at lægen og politiet gjorde, hvad de kunne. Men jeg tror, at det kunne være gået helt anderledes, hvis ellers hjemmehjælpen havde reageret allerede første gang, jeg kontaktede dem, og at han havde fået hjælp noget før. Så tror jeg ikke, at manden skulle have været alt dette igennem

Jeg skriver dette læserbrev, fordi jeg er vred og skuffet over den måde, vi behandler vores psykisk syge medborgere på. Jeg er også vred og skuffet over den kommunale hjemmehjælps manglende vilje til at lytte til og handle på det vi, som naboer og pårørende, fortæller dem om de mennesker, som de har ansvaret for at tage sig af. I stedet for at overhøre disse faresignaler.

Efter min mening kunne meget på denne måde være undgået.

De psykisk syge medborgere er en meget udsat gruppe mennesker, som har brug for vores hjælp og de trækker store veksler på deres omgivelser. Derfor er det helt nødvendigt, at vi som naboer, pårørende og lokalsamfund ved, hvor og hvordan vi kan hente hjælp, når sygdommen blusser op og situationen spidser til.

Det er det min klare opfattelse, at Ballerup Kommune i dette konkrete forløb har svigtet både den mand jeg kender, men også de mennesker, der er omkring ham. Det burde kunne gøres bedre!
Svar fra kommunen
Jeg skal her beklage din oplevelse af forløbet omkring den bekendte, du fortæller om.
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det er rigtig godt, at vi bekymrer os om og forsøger at hjælpe hinanden, når vi kan se, at der er noget galt.
Den konkrete sag, kan jeg ikke gå ind i her i avisen, da vi er underlagt tavshedspligt, men jeg vil gerne understrege, at det er godt, at du har henvendt dig til hjemmehjælperne. Henvendelser bliver drøftet og brugt – det må du ikke være i tvivl om.
Man er også altid velkommen til at kontakte ledelsen af hjemmeplejen eller undertegnede, hvis der er naboer eller borgere i det hele taget, hvor man er bekymret for deres evner til at tage vare på eget helbred og liv.

Susanne Bettina Jørgensen,
Pleje og Omsorgschef,
Ballerup Kommune.

1 kommentar om “Det burde kunne gøres bedre!”

  1. jørgen flyr siger:

    enig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *