Rystet over manglende demokrati
-Mette-Hedegaard-KV13.jpg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mette Hedegaard var målløs, da hun erfarede, at forvaltningen havde planer om at lukke kompetencecentret udenom politikerne i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget. Foto: Arkivfoto
Demokrati Mette Hedegaard (Ø) er rystet over, at forvaltningen foreslår at lukke kommunens kompetencecenter, uden at spørge politikerne først.

»Det er et demokratisk problem og jeg kan kun tro, at det er en smutter. Ellers er det virkelig grelt«. Sådan siger Mette Hedegaard (Ø) efter en oplevelse på et møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget i Ballerup Kommune. Umiddelbart efter mødets afslutning, blev det annonceret, at medarbejderne i kommunens kompetencecenter skulle skæres ned med 50 procent og den anden halvdel skulle flyttes over under jobcentret.

Det er en meget stor beslutning, der kunne berøre rigtig mange borgere og medarbejdere

Derfor er det helt naturligt, at den slags skal drøftes blandt politikerne i udvalget, inden et sådant forslag sendes ud til arbejdspladsen og til medarbejderne. Men det var ikke sket. Faktisk var punktet slet ikke på dagsordenen til mødet og kommentaren faldt altså henkastet lige inden lukketid. Den fremgangsmåde ryster Mette Hedegaard.

Forhåbentlig en fejl

»Jeg var helt målløs. Vi havde slet ikke drøftet sagen politisk. I den nye aktiveringsstrategi står det tydeligt nedfældet, at den slags store beslutninger skal forelægges til politisk behandling.

Det var slet ikke sket. Det er et kæmpe demokratisk problem. Jeg bad derfor om et ekstraordinært møde i udvalget, for at få kastet lys over sagen. På det møde fik vi en gennemgang af de udviklinger og overvejelser der lå til grund, og her gjorde jeg det også klart, at jeg anser det for et meget alvorligt problem, at embedsværket kører udenom demokratiet. Vi bliver jo til grin som politikere, hvis vi ikke engang aner, hvad der sker på vores område. Jeg går selvfølgelig ud fra, at de er tale om en fejl og forventer ikke, at det vil ske igen,« siger Mette Hedegaard.

I den nye aktiveringsstrategi står der ganske rigtigt tydeligt nedfældet under punkt 6, at ’Omlægninger og prioriteringer, der kan betyde reduktion i Ballerup Kommunes egne tilbud i Kompetencecentret og på Grantoftegård, skal forelægges til politisk behandling på baggrund af fyldestgørende beslutningsgrundlag’. Men politikerne er tilsyneladende aldrig blevet spurgt.

Vidste ikke noget

»Jeg har som medlem af udvalget aldrig hørt om de lukkeplaner før det kom frem efter mødets afslutning, og jeg har heller ikke indtryk af, at andre af medlemmerne vidste noget,« siger Mette Hedegaard, der heller ikke kan se, at en løsning er, at trække forslaget tilbage.

»De er allerede sendt en plan ud til medarbejderne, hvor det tydeligt fremgår, at det forslag er i spil. Det er da ekstremt usikkert for folk. Så det vil jo se helt forkert ud, hvis man bare trækker det forslag tilbage. Men på det ekstraordinære møde vedtog vi enstemmigt, at sætte tidsplanen i bero, indtil Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalgets møde den 12. maj. Der får vi de høringssvar, som medarbejdene skal aflevere til udvalget, og så skal vi kigge på det. Det er muligt, at resultatet bliver det samme eller at det bliver lidt anderledes. Men det afgørende er, at demokratiet kommer på sporet igen ,« siger Mette Hedegaard.

Hun mener ikke,at hun kan ændre det er sket eller gøre noget, fordi hun regner med, at fremgangsmåden er en ’smutter.

»Men det er da helt tydeligt, at vi fremover skal være opmærksomme på, hvordan sagsgangen er i forvaltningen. For det her er helt udemokratisk,« sige Mette Hedegaard.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *