Fordel arbejdet og tag ansvar for ledigheden
Debat Ballerup kommune tilbageholder de lokale tal for ledigheden – hvorfor?

På landsplan falder 3500 ud af dagpengesystemet hvert kvartal. Det betyder at i 2015 vil endnu 14000 mennesker være ude af dagpengesystemet oven i de tidligere 50.000. Socialdemokraterne har undladt at ændre på den kendsgerning, men valgt at vente på en dagpengekommision til efter valget.

Selvom alle tal siger det modsatte fastholder socialdemokraterne en retning, der driver de arbejdsløse ud på kanten og i mange tilfælde ud over. De fastholder det er de andres skyld, men hvad så?

Har kommunalbestyrelsen taget stilling til at regeringen med den ene hånd har afsat en halv mia. kr. til at styrke aktiveringsindsatsen? Men med den anden hånd har ændret refusionsreglerne for kommunerne, så der skæres 1,5 mia. kr. ned i aktiveringen – og vi taler ikke kun om færre pipfuglekurser, men også de gode indsatser og den opkvalificerende uddannelse bliver ramt? Så samlet set bliver der ikke tilført en halv mia. kr. men tværtimod skåret én mia. kr. ned på aktiveringsindsatsen.

Vi kan i stedet vælge en anden vej, at arbejde skal være en rettighed og ikke en pligt. Det er gennem arbejdet vi skaber vores identitet og tager del i fællesskabet. Arbejdet skal omdefineres, så det ikke er gennem sved og tårer, men at arbejde er en kreativ og social proces. Noget arbejde er selvfølgelig livsvigtigt og andet arbejde mindre betydningsfuldt-

Samlet set må arbejde betragtes ud fra en samfundsmæssig arbejdsdeling, hvor vi supplerer hinanden og løfter i flok. For ca. 20 år siden vurderede et internationalt symposium med erhvervsfolk og statsledere, at det var nok med 1/3 del af arbejdskraften for at få samfundet til at løbe rundt. Siden hen har automatiseringer mv. gjort sit til, at arbejdet kan fordeles meget mere. Teknisk skulle det ikke være svært at løse, men det kræver folkelig vilje og et politisk flertal. Lad os nu få indført borgerløn.

1 kommentar om “Fordel arbejdet og tag ansvar for ledigheden”

  1. Mette Hedegaard siger:

    Jeg er meget enig med dig, Jørgen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *