15.000 kilometer i en Renault Clio
Mongol-Rally-2015-1-copy.jpg
Mia Ansbjerg (tv) skal sammen med sine hidtil ukendte holdkammerater, André Correia fra Portugal samt Ross Turner og Laura Dawson fra England deltage i ’Mongol Rally 2015’. Foto: André Correia.
Eventyr Fire fremmede har planlangt en 15.248 kilometer lang tur fra London til Ulan Ude i Sibirien. De kører i en lille ’’konebil’’, har seks uger til turen og samler 10.000 kroner ind til velgørenhed undervejs. Én af dem er fra Ballerup.

Tag en fotojournalist fra Portugal, en pedel og en taxachauffør fra England samt en medicinstuderende fra Danmark. Prop dem, deres bagage og fire telte ind i en Renault Clio fra 1998 og send dem af sted til Sibirien.

Nej, det er ikke begyndelsen på en dårlig joke – det er vilkårene for de fire unge, fremmede, rejseglade mennesker, der har fundet hinanden på nettet og planlagt den vildeste sommerferie i år.

De har meldt sig til ’Mongol Rally 2015’ et 15.000 kilometer langt billøb, der begynder i London og slutter i Sibirien. Ruten er valgfri og der er kun tre regler: De skal klare sig selv, bilen skal være lille (max 1 l. motor) og de skal skaffe 1000 pund til velgørenhed undervejs.

Kronisk rejsefeber

Mia Ansbjerg fra Ballerup er én af de fire, der udgør ’Team Strange Fellows’ i billøbet. Hun er 25 år og læser til daglig medicin på Københavns Universitet. Men så tit som overhovedet muligt er hun langt langt væk fra både bøger og Ballerup.

Hun har kronisk rejsefeber og er allerede optaget som medlem af ’De Berejstes Klub’. Da hun har besøgt over 30 lande på fem kontinenter og krydset ækvator flere gange, havde hun ingen problemer med at leve op til optagelseskravene.

»Jeg har altid rejst meget – lige siden jeg var barn sammen med mine forældre til i dag, hvor jeg stadig prøver at komme af sted så tit jeg kan,« fortæller den unge eventyrer.

For fire år siden mødte hun på en rejse en englænder, der kørte på tværs af Sydamerika på motorcykel. Det tændte en lille ild i Mia Ansbjerg, og da hun hørte om ’Mongol Rally’ vidste hun, at det var det hun skulle.

Siden har hun prøvet at planlægge sin deltagelse med forskellige venner, der dog alle er hoppet fra igen, når det er gået op for dem, hvor vanvittigt et projekt det egentligt er.

»Det ville passe helt perfekt i forhold til mine studier at gøre det i år. Men hvad gør man så, når der ikke lige er nogen, der gider med?«

Svaret kom hun selv med; man finder nogle på nettet! Og det gjorde hun. Tre fremmede mennesker var med på idéen; fotojournalisten André Correia fra Portugal, taxachaufføren Ross Turner fra England og pedellen Laura Dawson også fra England. Sammen er de ’Team Strange Fellows’.

Bilen går i stykker

»Det bliver en kæmpe udfordring at rejse med tre fremmede i så lang tid – og så tæt som vi kommer til, når vi skal sidde fire mennesker i en Clio,« griner Mia Ansbjerg.

De fire har netop mødt hinanden for første gang på en lille weekendtur til London, hvor de også mødte fem andre hold, der skal deltage i Mongol Rally i år.

Mongol-Rally-2015---2-copy

»Det var godt at møde hinanden, og jeg tror måske, at det er en fordel, at vi ikke er bedste venner på forhånd. Vi er et team og ikke en vennegruppe,« siger Mia Ansbjerg.

Desværre for teamet er der ikke nogle af dem, der er mekanikeruddannet. Så det bliver taxachaufføren Ross – og den venlige lokalbefolkning i et af de 20 lande, de passerer undervejs, der kommer til at hjælpe dem, når det går galt. For det gør det. Det er nærmest en præmis for løbet.

»Altså konceptet er jo lidt, at man skal køre i sin farmors bil, så der kommer helt sikkert til at være problemer med Clioen undervejs,« siger Mia og tilføjer:

»Jeg er egentlig ikke så bange for, at den går i stykker. For det gør den. Jeg er er mere bange for, hvor på ruten den går i stykker.«

Mongol-Rally-2015---3-copy

I Europa bliver det nok ikke det store problem at finde en mekaniker. Men turen går også gennem lande som Turkmenistan, Kirgisistan, Tajikistan og Mongoliet, hvor der nok er lidt længere mellem værkstederne. Men det tager Mia Ansbjerg nu meget roligt:

»Løbet har eksisteret i 11 år, så de ved jo, at vi kommer,« griner hun.

Det skal gå galt

Netop uvisheden og udfordringen er drivkraften for Mia, der har rejst alene før og besøgt mange steder, hvor almindelige charterturister aldrig ville sætte deres ben.

»For mig skal det gerne føles som om, at jeg er den første, der gør det,« forklarer hun.

Det eneste hun frygter lidt på turen er rejseovergangene, når de skal fra ét land til et andet. På forhånd har de allerede søgt visum til seks forskellige lande, men om alt så er i orden, når de står der, må tiden vise. Mia har dog fået et par fif fra et hold danske drenge, der deltog sidste år – blandt andet omkring, hvilke papirer hun skal bruge hvor.

Mongol-Rally-2015---6-copy

Ruten er på i alt 15.248 kilometer og Team Strange Fellows har selv lagt den. Der er nemlig ikke noget krav fra løbsarrangørerne om, hvilken vej deltagerne skal køre. Bare de begynder i London og slutter i Ulan-Ude i Sibirien.

De fire har planlagt, at turen skal vare seks uger og undervejs skal de besøge forskellige steder, som de hver især har ønsket. Mia glæder sig især til at se Iran og Mongoliet – og så er hun også spændt på køreturen på ’Pamir Highway’ i Tajikistan og Kirgisistan. Det skulle være en vild rute gennem bjergene, som mange eventyrlystne har på ’must see’ listen.

Men mest af alt glæder hun sig til alt det, de ikke har planlagt på forhånd.

»Jeg håber på at vi farer vild og havner et eller andet fedt sted,« siger hun.

Klar til start

Turen begynder den 19. juli i London. Omkring 250 hold stiller til start og hvor mange der når mål, kan man kun gisne om. Men Team Strange Fellows regner med, at deres lille Clio nok skal overleve. Faktisk er planen, at de også vil køre i den hjem igen, når Mongol Rally 2015 er overstået.

Frem til løbet har holdet travlt med at få samlet penge ind, det er nemlig et krav for at deltage i billøbet, at holdet giver 1000 pund, svarende til lidt over 10.000 kroner, til velgørenhed. Team Strangefellows støtter Londons Air Ambulance og regnskovsprojekt CoolEarth.

Men derudover skal der skrabes mange flere kroner sammen for at få råd til den lange tur.

»Vi satser på at sove i telte på turen, men vi skal jo stadig bruge penge på mad, benzin og reparationer undervejs,« siger Mia Ansbjerg, der anslår at turen alt i alt kommer til at koste dem omkring 27.000 per person.

»Jeg glæder mig helt vildt. Nogle dage kan jeg nærmest ikke koncentrere mig om studierne, fordi jeg sidder og tænker på turen,« griner hun.

Mongol-Rally-2015---4-copy

Lige nu er det udfordringen med at få plads til al bagage og telte i den lille bil, der får hjernen til at snurre. Men de fire mener nu, at de er kommet på den perfekte løsning.

»Vi bygger en tagboks. Det skal være en stor gul and. Det ser sjovere ud og så kan folk se os, når vi kommer kørende,« fortæller Mia, der samtidig lover, at holde lokalavisen opdateret på turen.

Mongol-Rally-2015---5-copy

Faktaboks: Mongol Rally 2015

Løbet begynder søndag den 19. juli i London og slutter i Ulan-Ude i Sibirien (det er op til deltagerne selv, hvor lang tid turen skal tage)

Tidligere var målet Ulaanbaatar i Mongoliet (deraf navnet Mongol Rally), men i år er det flyttet til Ulan-Ude, da det er væsentligt billigere at få fragtet både mennesker og biler hjem derfra.

Man kan læse meget mere om billøbet på: www.theadventurists.com/mongol-rally

Følg Mia Arnsbjerg fra Ballerup og resten af Team Strange Fellow på: www.strangefellows.xyz

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *