Tro ikke på Birte Kramhøft
Debat I debatten om økologiske fødevarer kommer Birte Kramhøft med en påstand, som ikke er sand.

Hun fastslår, at økologisk mad er sundere end konventionel mad. Dette er imidlertid ikke rigtigt.

Det er rigtigt, at der er publiceret en artikel, som hun af ideologiske grunde kaster sig over uden nogen som helst kritisk sans. Der er rejst en længere række berettigede kritikpunkter mod artiklen fra forskerkredse inden for dette område.

Der er i nogle økologiske varer flere af visse antioxidanter (visse phenolstoffer) – noget som planter danner som reaktion på stres (eks. insektangreb) og som kan have både giftige (de er faktisk plantens egne pesticider) og gavnlige egenskaber. Det vides ikke om et lidt højere indhold overhovedet kan omskrives til gavnlige virkninger i mennesker.

Derudover ”glemmer” hun at nævne, at de økologiske varer i studiet indeholdt færre ønskværdige stoffer f.eks. proteiner. Også nitrat og nitrit forekommer i mindre mængde i økologiske varer og artiklen refererer til, at dette er gavnligt for mennesker. Men det bygger på ”out-dated” viden og det er faktisk i modstrid til ny viden.

Man hævder, at det er en styrke, at der er gennemgået meget litteratur. Men netop dette er der også alvorlig kritik af, idet man har medtaget alle studier – også gamle studier af ringe kvalitet.

Endelig kender Birte Kramhøft ikke/eller undlader at nævne, at der findes andre store kvalitets-studier, der klart viser, at der ikke er nogen forskel på økologiske og konventionelle fødevarer.

Der er i øvrigt ikke nogen som helst risiko ved de meget små rester af pesticider, som findes i frugt og grønt. Og i øvrigt bruges der også pesticider i økologisk avl – både såkaldt naturlige men også syntetiske.

Det som virkelig har betydning er, at befolkningen – og især børn – kommer til at indtage meget mere frugt og grøntsager. Og det kommer med langt større sandsynlighed til at ske, hvis man satser på konventionel frugt og grønt – man kan få meget mere konventionel frugt og grønt for pengene.

Det er dette, som borgmesteren/kommunen bør lægge sig på sinde frem for at køre et irrationelt ideologisk kostprogram uden fagligt fundament.

Der er mange flere indvendinger mod artiklen (prøv Google).

1 kommentar om “Tro ikke på Birte Kramhøft”

  1. Claus Hansen siger:

    Jeg ved ikke om dette når ud til særlig mange. Men bladet tager vel ikke hul på denne en gang til.
    MEN nu er der kommet en ny undersøgelse fra DTU som viser, at der IKKE er forskel på økologisk og konventionelle grøntsager.
    http://ing.dk/artikel/dtu-spis-bare-sprojtede-grontsager-okologiske-er-ikke-sundere-113070

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *