Ny ambassadør for Kræftens Bekæmpelse
per-m.jpg
Per Mortensen ude med raslebøssen ved Kræftens Bekæmpelses landsindsamling. Foto: Privatfoto
udnævnelse Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling i Ballerup har udnævnt kommunalbestyrelsesmedlem Per Mortensen som ny ambassadør.

Kræftens Bekæmpelse i Ballerup har fået en ny ambassadør – den tredje i rækken, der i forvejen tæller tidligere borgmester Ove E. Dalsgaard og undertegnede.

Den nye ambassadør er kommunalbestyrelsesmedlem Per Mortensen (A), der blev præsenteret på foreningens generalforsamling i forrige uge.

Hvordan har du det med udnævnelsen?

»Jeg er både stolt og beæret, da Kræftens Bekæmpelse er en vigtig forening, der både arbejder for forebyggelse og bekæmpelse af kræft. Kræft er stadig en sygdom, der stadig tager alt for mange liv. Så der var ikke betænkningstid, da jeg blev spurgt!”

»Også fordi jeg mener, jeg kan være med til at gøre lokalafdelingen mere synlig i nye sammenhæng, selvom de er meget synlige. Så kan man altid have godt af nye input.«

Har selv haft kræft

Hvad har du selv haft med kræft at gøre?

»Jeg har arbejdet med rygning og kræftsammenhæng, da jeg sad i RBFs (Restaurationsbranchens Forbund, red.) hovedbestyrelse og var næstformand københavnerafdelingen. Her fik man lavet en dybdegående undersøgelse af sygdomme og dødelighed i branchen. Undersøgelse viste klart, at der var overdødelighed hos tjenerne, og de døde af lungekræft og blev mellem 30-50 år. Og det var kun lungekræft de fik. Dette måtte man gøre noget ved, og det gjorde vi sammen med blandt andre Kræftens Bekæmpelse.«

»Vi var ikke populære hos vores medlemmer, der syntes rygning var ok. Selv om det medførte døden. I dag er alle glade for, at vi stod fast, og var med til at sætte dagsorden i at få rygning ud af det offentlige rum.«

»Jeg sagde gerne, at tjenerne ikke nåede at få åreknuder, da de døde inden. Nu er jeg så undtagelsen for reglen, da jeg både har fået åreknuder og kræft et andet sted. På min 50 års fødseldag fik jeg en ’Second to none’ tyktarms operation på Gentofte Hospital. Jeg var en af de første, der fik laseroperationen, som en del af en undersøgelse, i dag får alle den vist. Og der er stor succes med overlevelse efterfølgende. Men det var den bedste gave jeg kunne få på min 50 års dag, nemlig livet. Og 7-9-13 er jeg frikendt og stærkt på vej til de 60.«

Lokale initiativer

Hvad har du støttet med lokalt?

»Jo jeg hjælper til ved de årlige indsamlingere; Støt Brysterne og landsindsamling. Så lytter jeg jo også til borgerne, når de kommer med forslag. Og bringer det videre i det politiske arbejde, så vidt det er muligt.«

Har du eksempler på det?

»Jeg synes, det er meget vigtigt, at der kommer mere fokus på de pårørende. Det ved jeg også har stor opmærksomhed i lokalforeningen. Både på dem der ofte yder et kæmpe stykke arbejde for at få livet til at hænge sammen omkring den kræftramte, men også for de pårørende der ikke har kapacitet til at passe på sig selv – som for eksempel børn af kræftramte. Jeg kan nævne at der starter sorggruppe op i april for børn af forældre med dødelige sygdomme. Det var gennem et ønske fra et medlem af lokalforeningen i Ballerup foreslag, som jeg har videreformidlet i det politiske system.«

Lokalforeningens formand Heidi Lorentzen er glad for, at Per Mortensen har takket ja til ’’jobbet’’ og ser frem til et godt samarbejde, fortæller hun til Ballerup Bladet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *