Når nytænkning virker
pia_k_9.jpg
Pia Kjærsgaard lyttede og fik efter eget udsagn meget ud af besøget på HG Ballerup, hvor hun fik de gode historier om praktik, innovativ læring og motivation. Foto: Foto: Flemming Schiller.
Besøg Det batter noget, når HG Ballerup tænker ud af boksen og skaffer praktikpladser til deres elever. Mandag kom den tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard forbi for at høre om resultaterne.

Alt var helt normalt denne mandag formiddag på CPH West i Ballerup. Eleverne havde travlt med dagens dont og ikke mange lagde mærke til, at der var noget i gære. Foran innovationslokalet stod en række lærere og ventede med skilte på bluserne og to uniformerede politifolk stod i vindfanget. Desuden stod en veltrænet mand med diskret øresnegl og snakkede med de to politifolk.

Årsagen til dette lille ’optrin’ var, at HG Ballerup med uddannelseschef Anja Kristiansen i spidsen, skulle fortælle om deres succes med at tænke anderledes og kreativt og dermed skaffe langt de fleste af deres elever praktikpladser.

De skulle fortælle om deres samarbejde med Jysk, hvor rigtig mange af HG-eleverne har fået en praktikplads og hvor de har fået øjnene op for en karriere i detalihandlelen.

Også andre virksomheder bliver inviteret til de praktikdage, som skolen afholder og som forbereder eleverne langt bedre på samtalesituationen og på at kunne få en plads til fremtiden.

De gode historier

Denne succesopskrift skulle forklares og derfor var der noget i gære. For det var ikke hvem som helst der kom forbi, men derimod den tidligere DF-formand og nuværende værdiordfører Pia Kjærsgaard, som kom forbi. Hun var på rundtur for at høre om hverdagen på erhvervsuddannelserne og for at sætte politisk fokus på, at ikke alle kan være akademikere og at nogen i fremtiden rent faktisk skal bygge husene og stå i butikkerne.

Pia Kjærsgaard ankom med sine livvagter i al ubemærkethed og satte sig ind i det store lokale, hvor en række elever, der nu er i praktik, fortalte om deres praktikophold og hvordan de er blevet motiveret til at give en ekstra skalle. Dels ved at skolen har trukket samtalen hen på elevernes banehalvdel og dels ved at blive ordentligt forberedt af skolen, så de følte, at de havde meget at byde ind med ved en samtale. Også en tidligere praktikant og nuværende butikschef fra Jysk var med for at fortælle om det gode samarbejde.

Pia Kjærsgaard fik også historierne om HG-Ballerups tiltag for at gøre skoledagen spændende. SPOT-ordning, elevkontrakt, fælles frokoster og generel elevpleje, events, der skal samle og hygge om eleverne samt en masse andre tiltag, der skal hjælpe motivationen i gang hos eleverne.

Og det virker. Frafaldet på HG Ballerup er 12,8 procent, hvilket er markant lavere end på landsplan, der mønstrer en fraværsprocent på over 20.

Brænder igennem

Flere elever fortalte om de mange tiltag, der fik dem til at komme op om morgenen.

»Jeg havde lidt svært ved at komme op, men de mange fælles arrangementer gjorde, at jeg følte et ansvar. For hvis jeg blev væk, var det ikke kun mig selv, men også mine kammerater, jeg svigtede, og det hjalp,« fortalte eleven Tore.

Snakken gik i over en time, hvor eleverne fortalte om de gode praktiksamtaler på skolen og hvordan det havde hjulpet. En proces, der også gavnede virksomhederne.

»Vi får nu nogle ansøgere, der er langt mere motiverede og som brænder langt mere igennem. Vi kan mærke, at de er blevet klædt godt på, så vi har et godt ansøgerfelt. Derfor tager vi også langt flere praktikanter,« siger Nickie Petersen, der er Store Manager i Jysk.

De mange tiltag for at motivere eleverne skal ikke ses som det rene bolchepædagogik. Der stilles også krav, så eleverne lærer at ansvar og rettigheder går hånd i hånd, fortalte Frank Sandgren, afdelingsleder på HG Ballerup.

Smil og billeder

Stemningen var afslappet og efter en times tid var seancen slut. Der blev smilet og taget billeder og politikeren var tilfreds med udbyttet, selvom uddannelse egentlig ikke er hendes resortområde.

»Det har opmuntret mig at være her. Jeg kan se, at når man brænder for det og gør tingene anderledes, så virker det. Jeg elsker at være ude blandt folk og det foregår i mit nærområde, så derfor kommer jeg. Jeg vidste slet ikke noget om de her tiltag, men jeg er imponeret. Det er vigtigt for mig, at sætte fokus på, at ikke alle kan være akademikere og at der skal være nogen i fremtiden der kan bygge huse og stå i butikkerne. Sådan hænger Danmark sammen. Jeg vil sætte mere fokus på emnet politisk, men jeg kan også se, at det er ved at gå op for politikerne inde på Christiansborg. Derfor er eksemplet herfra vigtigt at bruge. Og så tror jeg bestemt også, at det er godt for integrationen, at man sætter fokus på de muligheder, erhvervsskolerne giver,« sagde Pia Kjærsgaard, inden hun forlod lokalet med sine to PET-vagter i hælene.

Roen sænker sig

Selvom hun ikke havde forladt innovationslokalet, tæt på indgangen, så var Pia Kjærsgaard blevet spottet af en gruppe elever, der hurtigt stimlede sammen omkring hende uden for indgangen.

Stemningen var hektisk, men mest positiv. Nogle ville bare have et billede med ’Pia K’, andre ville snakke. Et par enkelte begyndte at puste sig op, men vagterne holdt styr på sagen og bilen kørte væk.

Der blev grinet og delt billeder på sociale medier og alle gik hver til sit. Roen sænkede sig igenover CPH West, der endnu engang fik vist, at man tænker nyt og skaber resultater på Baltorpvej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *