Lokalpolitikerne er splittede i debatten om økologi
økologi Afledt af de seneste ugers debat om økologi her i avisen har vi talt med gruppeformændene fra kommunalbestyrelsens partier - og de er langt fra enige.

Økologiprocenten er faldet i Ballerup Kommunes institutioner i de senere år. Hvor maden der blev serveret i 2011 bestod af 56 procent økologiske varer, var den i følge kommunens grønne regnskab faldet til 53 procent i 2013 – en udvikling, der fik Grønt Råd til at efterlyse handling på området.

Siden har vi modtaget mange læserbreve – både for og imod økologi – og i sidste uge fortalte Socialdemokraternes Helle Tiedemann, der også er medlem af Grønt Råd, at hun meget gerne vil have debatten taget op i sit parti. Derudover fortalte hun også, at hun gerne så, at den frugt, som børnene får i skolen, er økologisk. Modsat nu, hvor det ikke er tilfældet.
K og V vil ikke sætte faste mål

Vi har i denne uge talt med de øvrige partier og spurgt gruppeformændene om de overhovedet synes, at det er nødvendigt at have et mål om en specifik økologiprocent i kommunens institutioner, sådan som der var tidligere, da Ballerup Kommune var en del af Green Cities samarbejdet.

»I Venstre mener vi ikke, at vi skal have et fast mål for økologiprocenten, og vi er glade for, at vi har forladt Green Cities – det er vi også af andre årsager, så vi ikke længere er underlagt deres målsætninger,« siger Venstres Kåre Harder Olesen, der er helt på linje med Konservatives Martin Jonassen:

»Nej, jeg synes ikke, vi skal have en konkret økologiprocent som målsætning. Derfor var det også med stor tilfredshed for Det Konservative Folkeparti, da vi meldt os ud af Green Cities. Det bidrog ikke med noget overhovedet,« siger han.

Ø og O vil have mest mulig økologi

Til gengæld har piben – ganske forventeligt – en anden lyd hos Enhedslistens Mette Hedegaard:

»For Enhedslisten er målet 100 procent økologi. Jeg går ind for, at vi får et økologimål, fordi der ikke er pesticidrester på økologisk frugt og grønt, fordi økologiske landmænd ikke forurener grundvandet, fordi der er større variation af planter og dyr på økologiske marker, og ikke mindst fordi, der stilles højere krav til dyrevelfærden på økologiske gårde.«

Og hun bakkes op af Dansk Folkepartis Lone Madsen:
»Vi går i Dansk Folkeparti ind for 100 procent økologi. Vi er dog godt klar over det ikke kan lade sig gøre at indfri de 100 procent, men vores mening er generelt; jo mere økologi des bedre,« siger hun og tilføjer:

»Samtidig er det vigtigt at se på, at den økologiske frugt ikke kommer fra fjerne verdensdele, med massiv udledning af CO2 til følge på grund af de lange transporter, men at man primært anvender dansk frugt i det omfang det er muligt, for at kunne tilbyde varieret frugt.«

Skolefrugt behøver ikke være økologisk

Når man kigger på tallene fra grønt regnskab er der blevet skruet meget ned for økologien i skoler og fritidsordninger. Og en forælder har i et debatindlæg her i avisen stillet sig undrende overfor, hvorfor frugtordningen i kommunens skoler ikke er økologisk.

Derfor har vi også spurgt gruppeformændene, om de er enige med Helle Tiedemann i, at det skal ændres, så eleverne i kommunens skoler fremover skal have økologisk frugt?

»For Venstre er det vigtigste, at vi leverer sunde fødevarer frem for økologiske, og dette gælder også frugten i skolerne, som jo er et Venstre-forslag fra valgkampen, som nu er gennemført. For os spiller økonomien naturligvis også en rolle. Det er vigtigt for os, at alle skolebørn uanset alder nu kan få frisk frugt hver dag. Dette ville ikke være økonomisk muligt, hvis der skulle stilles krav om, at det skal være økologisk,« siger Kåre Harder Olesen.

Martin Jonassen synes heller ikke, at der skal stilles krav om økologisk frugt i skolerne:

»Den behøver ikke være økologisk. Slet ikke. Bare de får den. Hvis man tænker over hvor mange millioner stykker ikke-økologisk frugt der årligt spises af danske børn, så synes jeg at det er lidt latterligt med denne debat og jeg mener den er skabt af folk med partipolitisk tilknytning til lokale venstrefløjspartier,« siger han og fortsætter:

»Men vi kunne jo lægge det ud til de enkelte skoler eller distriktsledere at koordinere hvad man gør. Så vil de få lokal selvbestemmelse og de kunne jo eventuelt lægge det ud til forældrene og spørge dem, hvad de ønsker på deres skole. Det er klart at det økonomiske aspekt skal med ind over, men omvendt så kan vi få gang i den lokale selvbestemmelse og forældreinvolvering.«

Selvfølgelig skal børnene have økologisk frugt

Dansk Folkepartis Lone Madsen er dog ikke i tvivl om, at der skal økologi på menuen i skolerne:

»Naturligvis skal frugt til børn være økologisk, med den begrundelse at voksne selv kan vælge fra, hvis de ikke ønsker at betale ekstra for økologi, men det kan børn ikke,« siger hun.
Mens Mette Hedegaard opfordrer sine politiske kolleger i kommunalbestyrelsen til at hente inspiration fra andre kommuner:
»Det behøver ikke at koste kommunen noget. Gennem de seneste to år, har flere af omegnskommunerne lagt om til økologi indenfor de eksisterende budgetter, ved at uddanne deres medarbejdere i køkkenerne til at bruge årstidens råvarer og mindre eller andet kød.

Økologisk mad behøver ikke at være dyrere. Hvis vi gør som nabokommunerne, kunne vi i Ballerup også hurtigt kunne tilbyde økologi i vores institutioner. I Furesø har man på bare to år, hævet økologiprocenten i daginstitutionerne fra 26 til 89 procent,« siger hun.

1 kommentar om “Lokalpolitikerne er splittede i debatten om økologi”

  1. Christine B H Tolderlund siger:

    Jeg kan ikke forstå at nogen kan tvivle på, at økologi er det eneste rigtige. Pesticider er og bliver usunde. Hvordan kan nogen forsvare pesticider. Med økologi har dyrene det bedre, naturen -og vores meget vigtige grundvand har det bedre. Andet kan vi da ikke være bekendt.
    Jeg vil, som enhedslisten så rimeligt har ambitioner om, have 100 % økologi (aller helst i hele Danmark) og er meget skuffet over at niveauet er så lavt i Ballerup. Det er synd for børnene i Ballerup, hvis de skal have pesticid- inficeret frugt, for som Lone Madsen så rigtigt udtaler, kan børnene ikke vælge.
    Jeg håber så sandelig at socialdemokratiet får sat niveauet op, helst som Furesø, som godt kan finde ud af det, uden meromkostning. Det kan godt lade sig gøre. Kom så, Ballerup, frem økologien. Det kan kun gå for langsomt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *