»Jeg ved jo godt, jeg er lidt stor«
Team-teenage-copy.jpg
Der bliver knoklet igennem, når ’Team Teenage’ træner fedtet væk i det nye motionsprojekt i Hede-Magleparken. Foto: Privatfoto
Motion Unge har skabt deres eget sundhedsprojekt i Hede-Magleparken. Motivationen for dem alle er, at de vil ned i vægt – og det kommer de.

»For helvede hvor gør det ondt.«

Tonen er rå, men også latterfyldt i træningslokalet på Hedegårdsskolen, hvor der onsdag aften blevet gået til stålet. Seks unge, Shila, Henriette, Rasmus, Celina, Simona og Sara sveder på gulvet så vandet driver.

»Kom så! Der er kun 15 sekunder tilbage. Koncentrer jer,« råber Kim Kjærsgaard, der er sundhedsformidler og frivillig træner for de unge, der alle er i alderen mellem 16 og 19 år.

»De unge er mødtes i vores ungeråd for et par måneder siden, hvor de havde en idé om, at de gerne ville dyrke noget mere motion. Jeg synes jo det var alle tiders idé, så jeg kontaktede Sundhedshuset og spurgte, om de havde lyst til at hjælpe os,« fortæller Mikala Rossing, der er projektleder i Hede-Magleparken.

Og siden er det gået stærkt. De unge træner fast to gange om ugen.

»Før vi gik i gang lavede jeg en kontrakt med de unge, der handlede om, at de skulle ville det her, og at de også skulle lave lektier derhjemme. Altså motion. Og det er simpelthen gået så godt. Vi har mødtes to gange om ugen. En gang, hvor vi har løbet i det fri i en time, og en gang, hvor vi træner indendørs, normalt i fitnesssalen i Sundhedshuset, men i dag har vi altså lånt Hedegårdsskolen,« fortæller Kim Kjærsgaard og fortsætter:

»Undervejs taler vi også om kost. Erfaringsmæssigt ved vi, at normalt ville cirka halvdelen af et hold melde fra undervejs, men sådan er det ikke her: Alle er med og flere har spurgt, om de ikke kunne komme og være med.«

Også juleaften

De unge er blevet så begejstret for projektet, at de spurgte Kim, om de ikke også kunne træne juleaften og nytårsaftensdag – og det gjorde de så om formiddagen.

»Nogle af pigerne har tabt 10 centimeter i taljemål på fire uger, det er jo helt fantastisk for det betyder også, at de er begyndt at tale om kost og motion derhjemme, fordi de kan se, at det virker,« fortæller Kim og fortsætter:

»De unge siger også selv, at de er mere glade nu, mindre syge og heller ikke skændes så meget med far og mor. Men vi ved jo også, at motion har en god indflydelse på humøret og immunforsvaret. Det er bare gået så stærkt, de unge har virkelig rykket. I begyndelsen var der ingen, der kunne løbe 50 meter. Nu løber de svageste tre kilometer. De er godt på vej ind i en god cirkel med en sund livsstil.«

Projektet var egentlig tænkt til at løbe i tre måneder, men de unge vil mere, så Kim Kjærsgaard fortsætter på frivillig basis med at udfordre de unge her i det nye år. Blandt andet skal de på en længere tur på mountainbike med en instruktør.

Vil tabe mig

Rasmus er eneste dreng på holdet, men det betyder ikke noget. Han fortæller:

»Jeg kender jo alle pigerne. Vi har kendt hinanden altid. Jeg kommer netop her, fordi jeg kender de andre.«

Rasmus lægger heller ikke skjul på, hvorfor han træner:

»Jeg er med for at tabe mig. Jeg har tabt otte kilo på fire uger. Det synes jeg er rigtig flot,« siger han stolt og kigger på Sara.

»Jeg bryder mig ikke om at komme i et træningscenter, hvor andre kan se på mig. Jeg ved jo godt, jeg er lidt stor. Og man kigger da helt naturligt på store mennesker. Det gør jeg da også selv. Det bedste ved det her er resultaterne. Og vi kan være sammen,« siger Sara, inden Kim kalder dem alle til samling igen.

Også Søren B. Christiansen, der er direktør for boligselskabet Baldersbo, der huser ungerådet i Hedegaven, glæder sig over projektet.

»Jeg synes det er fremragende, at vi kan motivere de unge til fællesskab og en sund livsstil. Jeg mener, at disse projekter, hvor folk engagerer sig, er med til at de unge også kommer i uddannelse og arbejde. Det er rigtig vigtigt, at vi også får fat i dem, som ikke søger idrætsforeningerne,« siger direktøren.

Motionsprojektet, som de unge selv har døbt ”Team Teenage” er også blevet kendt uden for byen. Flere andre kommuner har nemlig henvendt sig for at høre nærmere om projektet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *