Højager-rydning sprænger budgettet
haveforening_2015_71.jpg
Der venter noget af en oprydning på Højengen. Derfor skal Ballerup Kommune grave lidt dybere i lommerne for at betale rydningen og få omdannet området til naturpark. Foto: Flemming Schiller
oprydning Ballerup Kommune regner med, at rydningen af den fraflyttede Højengen-grund kommer til at koste kassen.

Når beboerne i Haveforeningen Højengen flytter ud den 2. marts, rykker Ballerup Kommune ind med gravkøer og traktorer. Der skal ryddes op og renses, så det naturskønne område kan omdannes til en naturpark.

Derfor er der sat 416.000 kroner af til oprydningen, men det kommer med al sandsynlighed slet ikke til at kunne række. Der skal sættes langt flere penge af, for at gøre grunden klar til publikum.

Ballerup Kommune har ikke haft direkte adgang til selve arealet endnu, men et tilbud på rydningen har indikeret, at prisen altså vil stige voldsomt.

»Rydningen går i gang umiddelbart efter rømningen, men vi kan godt se, at det bliver langt dyrere end det beløb, vi har sat af. Forurening og en del ulovlige installationer gør, at rydningen løber op,« siger Helle Tiedeman (A), som trods udsigten til at skulle hive lidt flere penge op af kommunekassen, ser frem til at kunne komme i gang med at udforme den nye park.

Gammel plan

Indretningen af en naturpark på Højengen er faktisk ikke en helt ny ide. Ifølge Helle Tiedemann var der allerede planlagt en naturpark i 1994 i en tidligere lokalplan, men dengang gik der juridiske tovtrækkerier i sagen og derfor blev planerne ikke til noget. Men nu er det juridiske slagsmål overstået, og indretningen kan gå i gang.

»Vi jubler ikke over den her ’sejr’. For det er klart, at beboerne derude har været glade for deres haveforening. Men nu er vi altså klar til at indrette området til glæde for rigtig mange og derfor går vi gang hurtigst muligt,« siger Helle Tiedemann.

Ifølge planen skal der laves naturgenopretning langs søbredderne, etableres dyrefold, så man kan bekæmpe blandt andet bjørneklo, fjernes fremmede blomster- og plantearter, der ikke hører til i naturen, der skal ryddes en del tæt beplantning og man skal kortlægge og eventuelt fjerne forureningen fra jorden, så man kan bruge området offentligt.

Endelig skal der etableres shelter/madpakkehus med tilhørende bålplads og legemuligheder i stil med det, der er lavet i Harrestrup Ådal. Desuden vil Højengen blive knyttet op på det eksisterende og fremtidige stinet, så man kan komme lettere til og fra området.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *