God og sund kost er det vigtigste
Debat Økologi er igen kommet på dagsordenen i Ballerup Kommune. Både i en artikel og i et læserbrev i Ballerup Bladet fornylig skriver Jens Ohlsson på vegne af Grønt Råd om kommunens manglende ambitioner på det økologiske område og senest har også Birte Kramhøft givet udtryk for lignende tanker.

Men det virker som om, at Jens Ohlssons skriverier mest er et udslag af hans medlemskab af Enhedslisten end som repræsentant for Grønt Råd. Jeg kender i hvert fald et par medlemmer af Grønt Råd, som ikke er ligeså økologi-begejstrede, som udtalelserne i avisen giver udtryk for.

Både Jens Ohlsson og Birte Kramhøft beklager, at kommunen ikke lever op til målsætningen om 75 procent økologisk kost i kommunens institutioner, men det er dog en forkert præmis, at kommunens målsætning er 75 procent. Denne målsætning stammer fra den periode, hvor Ballerup var med i Green Cities samarbejdet, hvor vi som kommune forpligtede os til at leve op til en række målsætninger på miljø-området, blandt andet en økologiprocent på 75.

Heldigvis har Ballerup nu meldt sig ud af dette samarbejde og er derfor ikke længere bundet af disse målsætninger. Det Konservative Folkeparti i Ballerup har gennem flere år arbejdet for at komme ud af samarbejdet, som nu er lykkedes. Ikke fordi at vi som parti ikke er miljø-bevidste.

Tværtimod. Men fordi, at det for det første kostede kommunen penge at være med i samarbejdet og for det andet pålagde Ballerup nogle rigide rammer at arbejde inden for.

Nu kan vi i Ballerup selv beslutte, hvad vi vil gøre på miljø-området og hvad der bedst passer til Ballerup. Derfor er vi også kommet af med det absurde mål om en økologiprocent på 75 i kommunens institutioner.

Jeg har aldrig forstået, hvorfor dette skulle være et mål i sig selv. Jeg synes, at det vigtigste er, at vores børn og ældre får en god og sund kost og ikke lige præcis om økologiprocenten er 75 eller 60. Er en bestemt økologiprocent nødvendigvis en garanti for sund og velsmagende mad? Det virker mest som et fanatisk dogme.

Ved vi i det hele taget om elever og forældre i kommunens folkeskoler overhovedet er interesserede i at få presset denne ideologi ned i halsen? Det svarer lidt til den fejlagtige madpolitik, man ser visse steder, hvor al mad for eksempel skal være halal-slagtet. Lad os være fri for smagsdommeri og tvungne dogmer og lad os i stedet fokusere på god og sund kost.

3 kommentarer om “God og sund kost er det vigtigste”

 1. Mette Hedegaard siger:

  Karsten Kriegel

  Du hellere fortælle hvordan det konservative Folkeparti er miljøbevidste, hvilket du jo understreger kraftigt i dit debatindlæg.

  At kalde det en ideolog og sammenligne det med en religiøs holdning, at ønske borgerne får økologiske fødevarer, er jo helt absurd!

  Det er videnskabeligt bevist, at sprøjtegifte på frugt og grønt ikke lader sig vaske af, og vires børn dermed, inviteres til, på daglig basis, at indtage sprøjtemidler, med en venlig hilsen fra Ballerup Kommune, ( og det konservative Folkeparti kan jeg forstå).

  De færreste ville, stillet overfor en bøtte med et sprøjtemiddel, fodre sit barn med dette.
  Selvom frugten kun indeholder sprøjtemidler svarende til de politisk vedtagne grænseværdier, så viser forskningen at det er helt utilregneligt, hvad der sker når vi blander forskellige stoffer, hvilket jo sker hele tiden i fødevarerne.

  Som et parti der hævder at ville værne om familien (og miljøet?) er det helt uforståeligt at Konservative ikke har netop økologi helt i top af deres valgprogram.

 2. Keld Rasmussen siger:

  Det indlæg fra Karsten Kriegel er værre læsning end jeg troede det var muligt at skrive. Jeg har to børn i en børneinstitution i Ballerup. Jeg kan fortælle at det er en vigtig parameter, om der er økologiske råvarer i den mad der laves til de små børn. Jeg taler ikke kun for mig selv. Jeg ved at mange forældre er utilfredse med, at man ved valg af om man ønsker madordning i institutionen eller ej, ikke kan få præciseret om der er et minimumsforbrug af økologiske varer. Hvilket nok er en af grundene til at man i børnehaver ikke har stemt for en madordning.

  Jeg kan følge indlægget så langt, som at økologi i sig selv er ikke en kvalitetsstempel af maden, det skal ses i sammenhæng med f.eks. oprindelsesland, hvor frisk det er, opbevaring, tilberedelse mm. Men han skriver, at vi skal fokusere på god og sund kost – jeg er SÅ enig, men vejen derhen er vi helt uenige om. Økologi er netop noget af vejen hen mod “god og sund kost”.

  Kan Karsten Kriegel fortælle hvem der ellers har stemt i mod at være med i Green Cities og i øvrigt deler hans holdninger, for så jeg ved hvem jeg ikke skal stemme på når der er byrådsvalg næste gang?

 3. Mette Hedegaard siger:

  Keld Rasmussen
  Jeg deler – både som politiker og forældre – din holdning til økologi.
  Mht. Green Cities så er udtrædelsen en beslutning som den tidligere kommunalbestyrelse vedtog i forbindelse med et spare katalog forrige år. Der er en udmeldelsesfrist, som gør at det først er effektueret i år. Jeg mener at alle partier stod bag det budget (dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, konservative, venstre og SF).
  Der er givet vis nogle af de partier som lagde stemmer til, som synes at det var den nødvendige politik, mens andre – konservative?- åbenbart har haft det som deres erklærede mål, at få bragt økologiprocenten ned.
  I Enhedslisten er der ingen slinger. Vi har aldrig ønsket en opsigelse af Green Cities samarbejdet, og vi ønsker mere økologi fremfor mindre.
  Om det så skal være det afgørende for, hvor du sætter dit kryds ved næste valg, må være op til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *