Da Ballerup kom til at rime på Barca
barcamøde-22.jpg
Der skulle også være plads til lidt hygge i et ellers meget seriøst pressemøde. Så da den lille knægt spurgte Allan Simonsen om, hvor mange pokaler han havde, så var alle solgt og han blev inviteret op til hovedpersonerne. Foto: Foto: Flemming Schiller.
Akademi På et stort anlagt pressemøde præsenterede FC Barcelona torsdag sine planer for det kommende akademi i Ballerup.

Det var et scoop for Ballerup Kommune, der i den forgangne uge kunne offentliggøre, at storklubben FC Barcelona placerer et af sine fodboldakademier i Ballerup. Akademiet skal åbne fodboldbanerne i august måned i år og rekrutteringen begynder allerede i maj måned.

Akademiet bliver det eneste af sin art i Skandinavien.

Torsdag formiddag præsenterede FC Barcelona så sine planer på et pressemøde i FN-bygningen på Østerbro i København, hvor en række topfolk fra FCBescola blev mødt af en lang række danske medier. Ordet blev især ført af direktøren for FCBescola, Xevi Marce. Han fortalte om den glæde, klubben har ved at etablere sig i Ballerup og med at møde de værdier, man har i de danske foreninger og at man ser frem til at udvikle nye talenter fra Danmark og Skandinavien.

Socialt arbejde

Fodboldskolerne blev startet i 2003 og der nu 15 akademier rundt om i verden, der gør en indsats for at spotte talenter indenfor den populære sport, men også gør et stort socialt arbejde i de lande, hvor de er involveret.

Netop det sociale arbejde var noget som UNICEF-repræsentanten, informationschef Karin Aaen lagde vægt på, da hun fik ordet. Barcelona giver hvert år i omegnen af 15 millioner euro til det sociale arbejde og derfor er der et stort incitament til at gå ind i fodboldskolerne for UNICEF.

Også den tidligere fodboldspiller i blandt andet FC Barcelona, Allan Simonsen, var tilstede i sin egenskab af ambassadør for den kommende FCBescola Copenhagen, der altså kommer til at ligge i Ballerup.

»Det er en klub, der giver en fodboldopdragelse, der er helt unik. Jeg har selv prøvet det, og der er nogle værdier, der er helt specielle. Derfor er det en ære for mig, at være en del af det,« sagde Allan Simonsen.

Men allermest glad var borgmester Jesper Würtzen, der på dagen havde plads ved højbords sammen med resten af panelet.

Fælles værdier

»Det er en af de allerbedste klubber i verden, der selvfølgelig vil komme til at inspirere lokalt. De lokale klubber kan lære meget af dem, men måske kan FC Barcelona også lære af os i Ballerup.

Vi er i hvert fald glade for, at de har valgt os og de værdier, som vi repræsenterer i Ballerup. Tolerance, respekt, ambitioner og mange af de dyder, som vi allerede hylder i vores idrætsliv.

Jeg er sikker på, at både klubber, borgere og erhvervsliv i Ballerup vil få glæde af det nye akademi,« sagde Jesper Würtzen.

En af de presserende spørgsmål for de lokale er naturligvis, hvorfor valget faldt på Ballerup.
Det havde Anna Beltran, COO i Barcelona Training et klart svar på.

»Det hele starter med gode kontakter og når vi har fået etableret gode kontakter til lokale klubber, så inspicerer vi de faciliteter, som byen har. I Ballerup var der alle de faciliteter, som vi kunne bruge og da der også var et godt samarbejde med Ballerup Kommune, så var vi sikre på, at det var her, vi skulle være. Ballerup havde simpelthen de bedste faciliteter,« siger Anna Beltran.

Skolen er vigtigst

Akademiet er for børn i alderen 6-16 år og selvom der sker en udvælgelse af talenter, så vil det også været sted, hvor børnene er tilknyttet fast og vil lære en masse, også selvom det viser sig, at de ikke bliver den nye Messi. Drenge og piger vil kunne træne sammen indtil 12-13 års alderen, hvor der vil være forskellige spor. Der vil være fokus på skolegang og der vil ikke, ifølge Xevi Marce, ikke være tale om en vind eller forsvind fabrik, hvor de elever, der ikke passer ind vil blive smidt ud. Man vil fortsat være tilknyttet akademiet og eventuelt også være tilknyttet sin egen klub, omend lige det spørgsmål om klubtilhørsforhold var lidt svært at få et klart svar på.

Hvad FC Barcelona eller Ballerup Kommune har investeret i projektet vil ingen af parterne ud med på nuværende tidspunkt. DBU har også været ude med kritik af initiativet, idet akademiet ikke er tilmeldt nogen af de almindelige turneringer, men skal spille kampe ’mod sig selv’.

Derfor frygter DBU, at Barcelona er ved at etablere en ’piratklub’, der kører sit eget løb og som kan støvsuge klubberne for talenter.

Men tilbage står det faktum, at Ballerup nu rimer lidt på Barca og at der kommer til at gå en rum tid med at implementere to forskellige tankegange, så placeringen af akademiet bliver en succes for både Barcelona og de lokale klubber, der til at begynde med tog initiativet til den første kontakt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *