Ballerups budgetbisse afmønstrer
Anders-Agger-4.jpg
Anders Agger forlader skuden og skal nu sejle mod nye horisonter. Men de mange år om bord i Ballerup har sat sig uudslettelige spor hos den snart tidligere kommunaldirektør. Foto: Flemming Schiller
interview 15 år i toppen af Ballerups administration blev det til. Ni år som øverste chef. Men nu siger kommunaldirektør Anders Agger stop. Der er stadig ting, der skal prøves og udfordringer, der skal klares.

Det er ikke let. Sådan lyder et digt skrevet af Dan Turell engang i 70’erne og fremført med musik mange år senere. Den overskrift kan man sagtens sætte på den beslutning, som Ballerups mangeårige kommunaldirektør, Anders Agger, har truffet efter 15 år i kommunen, de seneste ni år som øverste administrative chef.

For det har ikke været en let beslutning for manden, der kom fra en udsat post i staten og fik et godt øje til den spændende og progressive kommune på Vestegnen og søgte jobbet som økonomidirektør og tiltrådte i januar 2000. Og som siden 2006 blev den øverst ansvarlige ansatte medarbejder i Ballerup.

»Jeg havde et spændende, men også krævende job i Udlændingestyrelsen med ansvar for asylhåndtering. Det var rigtig hårdt i længden, da det var en periode med mange konflikter på området, så da jeg så et jobopslag om, at Ballerup søgte en økonomidirektør, så søgte jeg det. Jeg havde nemlig tidligere mødt den daværende borgmester Ove E. Dalsgaard og havde et rigtig godt indtryk af ham og af kommunen,« fortæller Anders Agger, da vi sidder i et af rådhusets store mødelokaler, hvor Anders Agger snart ikke skal have sin gang mere.

52-årige Agger er egentlig fra Jylland og blev uddannet cand.scient.pol fra Århus Universitet, men efter endt uddannelse i 1989 tog han til København, da det var her, jobbene var. Sammen med sin daværende kæreste og nuværende hustru bosatte de sig i hovedstaden. Og efter en tur gennem flere ministerier, en periode i Rom og altså Udlændingestyrelsen var turen kommet til Ballerup. Her faldt han hurtigt til.

Ligefrem facon

»Jeg faldt hurtigt til og kom til at holde af både kommunen og de mange dygtige medarbejdere i kommunen. Så da jeg fik tilbudt en åremålsansættelse som kommunaldirektør, så slog jeg til. Det var rigtig spændende,« siger Anders Agger, der med sin ligefremme og åbne facon hurtigt fik mange ’tilhængere’ i Ballerup Kommune.

Ansættelsen som kommunaldirektør var en åremålsansættelse på ni år, hvor man ikke umiddelbart kan fortsætte på samme vilkår.

»Der er en grund til, at der er åremålsansættelser. Der skal nyt blod til, ellers risikerer man, at lukke sig om sig selv og man mister sin skarphed. Derfor var jeg besluttet på at holde fast i, at ni år var nok på posten. Samtidig er der kommet en ny politisk ledelse, som skal finde sine egne veje, så det passer godt med, at jeg nu kaster mig ud i noget andet. Det har ikke været let, og jeg kommer til at savne Ballerup Rådhus, det skal ikke være nogen hemmelighed. Men allerede for to år siden meldte jeg ud, i forbindelse med borgmesterskiftet, at jeg ville stoppe som panlagt,« siger Anders Agger.

De fleste kunne godt forstå beslutningen og kunne også godt se, at der skulle nye udfordringer til. Det bestyrkede Anders Agger i, at beslutningen var rigtig. Men der melder sig også et stort ’hvad nu’. For han har ikke noget nyt job på hånden, og selvom han har en ganske god aftrædelse, der giver ham et lille år at løbe på, så skal der bruges tid på at søge nye udfordringer. Og tid er der brug for.

»Man kan mene meget om, at sådan en som jeg får ni måneders aftrædelse. Men man skal tænke på, at der ikke er ret mange jobs at få for mig. Jeg har søgt tre jobs, som jeg ikke har fået på to år. Så det er et ’hårdt arbejde’ at få job i min position,« siger Anders Agger, der er fortrøstningsfuld og regner med, at hans baggrund og erfaring nok skal bringe ham videre.

Ballerups udfordringer

Under alle omstændigheder kommer Anders Agger til at savne de mange dedikerede medarbejdere, der findes i kommunen.

»Medarbejderne i Ballerup brænder generelt for at gøre en forskel og er utroligt dedikerede. Det vil jeg savne. Og samtidig har Ballerup som kommune en masse at byde på – især inden for foreningslivet og musikken. Det er en utrolig mangfoldig kommune med rigtig mange forskellige mennesker og mange tilbud. Så det er en god kommune, som jeg forlader,« siger Agger, som ser en række andre fordele og udfordringer for sin snart forhenværende arbejdsplads.

»Ballerup er præget af en tid, hvor det var rigtig moderne og smart at bo i almene boliger og det er der rigtig meget godt i. Det giver en blandet befolkning, som giver mange muligheder. Desuden har Ballerup et erhvervsliv, der er klasser bedre end de fleste andre kommuners. Der adskiller kommunen sig markant fra andre kommuner« siger Anders Agger, der også kan se nogle udfordringer for kommunen i fremtiden.

»Udfordringerne er blandt andet boligstrukturen og befolkningssammensætningen. Selvom der med årene er kommet flere villakvarterer til, så er den store forekomst af almene boliger en udfordring til fremtiden. Man må bare se i øjnene, at det ikke er så smart og tiltrækkende at bo i almene boliger som det var i 70’erne og 80’erne. Og det betyder, at andre beboergrupper kommer til at præge dem. Det er ikke et problem endnu, men det kan det blive, hvis man får en beboersammensætning udelukkende med folk med lavere uddannelse og ingen eller ringe tilknytning til arbejdsmarkedet. Derfor er det vigtigt, at man udbygger erhvervslivet og bygger attraktive boliger til de mange, der gerne skulle både bo og arbejde i kommunen,« siger Anders Agger, som også ser en udfordring i økonomien.

God økonomi

»Nu er jeg jo en rigtig budgetbisse, så jeg har haft fingrene nede i kommunens økonomi i mange år. Og jeg kan sige, at Ballerup Kommunes økonomi er rigtig god. De mange hårde år med besparelser har båret frugt. Men omvendt må man også fortælle folk, at de gode tider fra før finanskrisen ikke kommer tilbage. Det går bedre, men forventninger om et skyhøjt serviceniveau skal man ikke have. Det er vigtigt, at Ballerup investerer i fremtiden, så man kan brande Ballerup som en attraktiv kommune, der kan fastholde og tiltrække gode skatteborgere, der både bor og arbejder i kommunen. Man skal rebrande kommunen, så Ballerup ikke bliver en mindreværdig vestegnskommune i folks øjne,« siger Anders Agger.

Bedst og værst

Når man har været en integreret del af en arbejdsplads i så mange år, så har man også en række gode og måske mindre gode oplevelser. Og blandt de mange gode oplevelser, husker Anders Agger især et par stykker.

»Jeg var til et stort borgermøde om Vision 2020, hvor vi skulle diskutere fremtidens Ballerup. Og det var helt formidabelt, hvor man virkelig fornemmede den store glæde, som folk har over kommunen. Og vi havde et lederseminar, hvor vi også skulle diskutere fremtidens Ballerup. Der fik vi udviklet en helt unik energi, der forplantede sig gennem hele systemet. Det var mindeværdigt,« husker Agger og husker også den værste oplevelse.

»Ikke så længe efter, at jeg var startet, skulle jeg lave en budgetanalyse for et specifikt område. Der fik jeg rodet mig ud i at lave det hele selv uden at høre andres mening og lade det gå gennem andre instanser. Det blev helt skævt og der lærte jeg lidt om, hvad man kan og ikke kan i kommunalt regi,« siger Agger.

Fremtidens drømme

Minder har man da lov at have, men tiden løber ud for kommunaldirektøren, der nu skal til at være fuldtids-jobsøgende. Men inden skal han lige en tur til USA med fruen og de tre sønner på 22, 18 og 12 år, hvoraf de to stadig bor hjemme.

Ellers skal han bruge mere tid i privaten i Charlottenlund, hvor fruen driver en webshop med tøj og udover at hjælpe med butikken og søge jobs, så kan han fordrive tiden med at spille håndbold. Anders Agger er godt nok grandonkel til Daniel Agger, men har spillet håndbold på divisionsplan, men han var efter eget udsagn ti centimeter for lille til at slå igennem. Og så har han selvfølgelig nogle ideer om, hvad drømmejobbet skal være.

»Det skal enten være en offentlig toplederstilling med tilpas strategisk og politisk indhold, hvad enten det skal være i en kommune, i staten eller i regionen. Det kan også være i en privat konsulentvirksomhed, der hjælper kommuner med infrastruktur, service eller andre opgaver og sørger for, at de kan få de bedst mulige ydelser til bedste pris,« siger han og har endnu et es i ærmet.

»Jeg har jo fået et solidt kendskab til Kina, så en drøm er også at lave projekter i Kina. Det kunne godt være realistisk om nogle år og det kunne være rigtig spændende,« siger den snart forhenværende kommualdirektør, der tog vejen fra Jylland over hovedstaden til Vestegnen og måske ender med at slå sine folder i det store udland.

Altsammen fordi Ballerup var en så attraktiv og spændende arbejdsplads, hvor han blev hængende længere end planlagt. At forlade Ballerup var nemlig ikke let.

Der afholdes afskedsreception på Ballerup Rådhus mandag den 16. marts klokken 14.30 til 16.30.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *