»Vi skal møde hinanden med respekt«
terror_mindehøjtidlighed_28-copy.jpg
Ballerup Rådhusplads onsdag eftermiddag. Mens mørket faldt på blev der sagt mange fine ord af de fire talere ved mindehøjtideligheden. Foto: Flemming Schiller
mindehøjtidelighed Alle talerne ved onsdagens mindehøjtidelighed foran Ballerup Rådhus handlede om demokrati, fællesskab, ytringsfrihed, retten til at tro og mene hvad man vil - og ikke mindst en fælles fordømmelse af terror og vold.

Det var bidende koldt, vinden ruskede i jakker og tørklæder og regnen kom som var den kaldet til mindehøjtideligheden på Ballerup Rådhusplads onsdag klokken 17.30.

Billedgalleri: Mindehøjtidelighed ved Ballerup Rådhus

Det var de lokale politiske partier og Ballerup Multikulturelle Forening, der havde kaldt til samling i byen for dels at minde sidste weekends ofre for skyderierne i København – dels at lave en manifestation af demokrati.

Borgmester Jesper Würtzen indledte mindehøjtideligheden med at bede alle holde et minuts stilhed for de to dræbte; Finn Nørgaard, der blev skudt på Krudttønden på Østerbro og Dan Uzan, som blev dræbt foran synogogen i Krystalgade.

Derefter sagde borgmesteren blandt andet, at vi ikke måtte lade weekendens terror føre til splittelse mellem de forskellige trossamfund i Danmark.

»Vi skal møde hinanden med respekt. Men vi skal også sige fra overfor hinanden, når tonen bliver for skinger,« understregede han og fortsatte:

»Ingen tegning er så grim, at den fortjener at blive besvaret med skud fra et maskingevær.«

Masser af politi

På Ballerup Rådhusplads havde omkring 200 borgere trodset det stride vejr og stod skulder ved skulder med flakkende fakler og lyttede i stilhed.

Pladsen var omringet af adskillige politibiler og bevæbnede betjente i kampudstyr, der dog havde en rolig og fredelig time i Ballerup.

terror_mindehøjtidlighed_40-copy

Næste taler på scenen var justitsminister Mette Frederiksen, der havde lyttet med blandt borgerne, inden borgmesteren kaldte hende op til mikrofonen.

»Det er vigtigt, at vi overalt i Danmark samler os. Lad os love hinanden, at når enkelte individer ikke vil vores demokrati og frihed, så står vi sammen,« sagde justitsministeren blandt andet og tilføjede:

»Vi vil altid stå på det frie ord og den frie tankes side. Vi vil aldrig ligge under for nogen terror.«

Herefter gav hun – ligesom aftenens øvrige taler – stor ros til politiet for deres indsats i København.

»Jeg er meget stolt af for en periode at være chef for verdens bedste politi,« sagde hun og tilhørerne kvitterede med klapsalver.

Fællessang

Efter justitsministerens tale kom Ballerup Musikskoles leder Bjørn Holmegård på scenen med sin guitar og sang for på aftenens fællessang ’Kringsat af fjender’. Og selvom kulde og regn fik bugt med enkelte af de fremmødte, holdt mange ud.

Tredje taler var Venstres gruppeformand Kåre Harder Olesen, der indledte sin tale med at konstatere:

»Himlen græder med os.«

Han talte om sin glæde ved Danmark, demokratiet og den frie debat.

»Jeg elsker, at vi i det politiske liv – for eksempel i kommunalbestyrelsen – kan være dundrende uenige og debattere så gnisterne springer, og så alligevel være gode venner bagefter. Det er kendetegnende for det danske demokrati,« sagde han og understregede:

»Ytringsfriheden er absolut. Der er ikke noget ’men’. Kernen i vores frie demokrati er jo netop, at vi også må acceptere de mest uhyrlige udtalelser – hvor meget vi end er uenige og væmmes ved dem. Disse ytringer skal bekæmpes med ord og argumenter ikke med våben og kugler.«

terror_mindehøjtidlighed_27-copy

Vi skal stå sammen

Sidste kvinde på scenen var formanden for Ballerup Multikulturelle Forening, Miasser Hawwa, der også havde budskabet om fred og sammenhold i sin tale:

»Ballerup Multikulturelle Forening og Integrationsrådet fordømmer terrorangrebene i København og opfordrer alle til at rykke tættere sammen og støtte hinanden i denne krisetid, der rammer os alle,« sagde hun og fortsatte:

»Jeg som er muslim og dansk palæstinenser er dybt forarget og sørger over det der er sket. Min opfordring er, at uanset hvad motivet er for angrebene, så lad os ikke give de onde mulighed for at spille os ud mod hinanden og ødelægge vores fællesskab og tradition for at tage debatten med det frie ord og dialog.«

Miasser Hawwa kaldte angrebene i København for ’det rene vanvid’ og understregede at det ikke handlede om tro, men om en rodløs ung mand, der var havnet i ondskabens magt. Og dette skal det danske samfund blive bedre til at forhindre:

»Sammen kan vi muslimer, kristne, jøder og ateister bygge broer, der kan samle og skabe forståelse og tolerance. Det er én måde at standse had og splittelse,« sagde hun.

terror_mindehøjtidlighed_3-copy

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *