Sidste sang for Højengen
haveforening_2015_11.jpg
Last people standing. De sidste beboere i haveforeningen Højengen i det, der engang var et lille hyggeligt fællesskab. Nu skal de være ude senest i begyndelsen af marts, ellers bliver de sat ud af fogeden. Foto: Flemming Schiller
Slutspil Ballerup Kommune har endegyldigt fået ret i sagen om haveforeningen Højengen. Området skal være fraflyttet i marts. Beboerne erkender, at slaget er tabt, men føler sig snydt af kommunen. Mange beboere er allerede flygtet, men en lille gruppe er havnet i økonomisk klemme.

Den langstrakte saga om haveforeningen Højengen er slut. Beboerne har i flere år haft en ’udvisning’ hængende over hovedet og i sommer gik beboerne endnu engang til domstolene for at få sagen prøvet igen.

De mente, at de havde ret til at blive boende og at Ballerup Kommune havde lovet dem, at de kunne blive boende. De mente, at sagen havde principiel betydning og derfor ville de have sagen kørt helt til Højesteret.

Men i december afviste Procesbevillingsnævnet, at beboerne kunne få deres sag prøvet ved højeste retsinstans og dermed er der sat et endegyldigt punktum for sagen.

Beboerne er nu opsagt og skal være ude af området senest den 2. marts. Hvis de ikke efterkommer det, vil sagen overgå til fogedretten, der om nødvendigt kan sætte beboerne ud med politiets hjælp.

Men så vidt kommer det forhåbentlig ikke, hvis det står til borgmester Jesper Würtzen (A), som glæder sig over, at sagen nu er endeligt afsluttet og at der nu kan gøres plads til at omdanne området til en naturpark.

SE OGSÅ: Billeder fra Højengen

Ny naturpark

»Sagen er nu slut, og det er godt, at vi har fået en afslutning på en sag, der har varet længe. Beboerne har indtil marts, så de kan nå at flytte og vi forventer at området kan være ryddet i 1. halvår. Vi arbejder hen imod, at der kan indrettes et naturområde for borgerne i Måløv og omegn. Her er det meningen, at alle skal kunne benytte sig af områdets faciliteter og der kanmåske også blive plads til boliger på et tidspunkt,« siger Jesper Würtzen.

Når beboerne er flyttet fra Højengen vil området blive sikret mod indtrængen og undersøgt nærmere for forurening inden næste skridt tages.

Mens Ballerup Kommune med borgmesteren i spidsen jubler over afgørelsen, så jubler beboerne i Højengen ikke. De erkender, at slaget er tabt og at de skal flytte fra det sted, hvor de igennem mange år har holdt sammen og opbygget et fællesskab og samtidig arbejdet hårdt for at rydde området for ukrudt og gjort det beboeligt. Men de føler sig tromlet af Ballerup Kommune og mener ikke, at de er blevet behandlet fair.

Harme beboere

Sådan er stemningen i hvert fald denne torsdag eftermiddag, da Ballerup Bladet kigger forbi for at vejre stemningen blandt de sidste standhaftige beboere, som er samlet i fælleshuset.

Der er øl på bordet, tæt røg i luften og lavt til loftet. Men holdningen er ikke til at tage fejl af blandt beboerne. De har givet op, men er også vrede. De føler sig snydt og ydmyget af kommunen.

»Vi har ryddet grunden, vi har gjort stedet beboeligt og vi har altid betalt det, vi skulle. Vi fik at vide, at vi bare kunne bygge vores huse her og at vi kunne blive boende. Nu skal vi pludselig flytte vores huse og forsvinde. Hvorfor er det pludselig ændret? Det er ikke retfærdigt,« siger Dan og Kim, som begge har boet i haveforeningen i mange år.

Ifølge beboerne fik de at vide i retten, at det sagtens kunne være, at der kunne være plads til en haveforening i fremtiden, men det bliver ikke den nuværende. Og det undrer beboerne.

»Hvem skal så ind her? Vi har hørt, at grunden måske skal sælges til Novo. Det ville være rigtig provokerende. Under alle omstændigheder forstår vi ikke, at vi har fået lov til at bygge huse, at vi har ’fået lov’ til at rydde grundene og gøre alt arbejdet for kommunen og så bagefter tager de det fra os. Og den korte frist vi har fået, kan vi ikke bruge til noget,« siger Camilla G. Christensen, som har bygget et hus i haveforeningen, som hun nu gerne vil flytte. Men det koster hende 30.000 kroner. Penge hun ikke har.

haveforening_2015_2

Ser hærget ud

Det er også de beboere, som har huse i klemme, som stadig holder til i Højengen. Mange af beboerne er forsvundet og har efterladt deres huse som faldefærdige ruiner. Mange grunde ligner lossepladser og efterlader et indtryk af en haveforening i hurtigt forfald.

»Her ser hærget ud. Det er klart, for dem som kan, er forsvundet. Men os der er tilbage har jo huse, som vi ikke bare kan forlade. Men vi har heller ikke råd til at få dem flyttet. Og at flytte dem på denne årstid er jo helt i skoven,« siger Nina Nymann, beboer i Højengen.

Hun og Camilla viser os rundt i den forladte haveforening, hvor de faldefærdige og ødelagte huse ligger og flyder rundt mellem mudrede hjulspor, træer og enkelte pæne og forholdsvis velholdte huse.

»Her bor en gut, vi kalder for Smiley. Han har haft en hård tid og nogle psykiske problemer. Ballerup Kommune henviste ham faktisk til at flytte herud, fordi der var rart at være. Her kunne han være og føle sig tryg. Hvad skal sådan en mand gøre nu?,« spørger Nina Nymann, som også er kommet i økonomisk klemme med sit hus.

haveforening_2015_7

Skylder en formue

Ifølge Ballerup Kommunes beregninger skylder haveforeningen 809.000 kroner i leje for flere år, og dem skal de nu betale. Men det nægter beboerne.

»De penge får de ikke. Vi ville løbende indbetale vores leje, men dem ville de ikke modtage. Nu vil de så pludselig have dem allesammen. Det er meget mærkeligt. Måske ville de ikke have dem, fordi så kunne vi påberåbe os at være rigtige lejere, og så har vi rettigheder,« siger Kim og Keld gennem røgen i det lille fælleshus.

Resignationen er tydelig. Højengen, der for ikke så længe siden var et lille fristed for en række borgere, hvor en del bor i Ballerup til daglig, er nu en sammenklappet drøm, hvor al håb og virkelyst er piftet ud. Tilbage sidder en gruppe beboere med lommesmerter, frustrationer og en række uafklarede spørgsmål.

»Vi ved godt, at vi har tabt og der ikke er noget tilbage. Men vi er blevet holdt for nar, fået lovning på en masse ting, som ikke er overholdt. Vi har gjort meget af det hårde arbejde for kommunen og nu bliver vi bare tromlet på grund af nogle politiske fiksfakserier. Vi føler os ærligt talt ydmyget og snydt,« siger Jan og snupper en tår af sin øl. Vel nærmest en form for gravøl.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *