Rotary til kamp mod frygtet sygdom
rotray_2.jpg
Rotary i Ballerup Centret Foto: Flemming Schiller
velgørenhed Lørdag var den lokale Rotary på plads i Ballerup Centret for at slå et slag for kampen mod polio.

De mange handlende i Ballerup Centret kunne lørdag opleve noget lidt andet end butikker og gode tilbud. Midt på pladsen på første sal stod et stort telt, en stor overlevelseskasse og diverse andre effekter vist frem af Rotarys Ballerup-afdeling, hvor man kunne gå hen og få et kig ind i en helt anden verden. Det var nemlig en såkaldt Shelterbox og den tilhørende kasse med ting, der er nødvendige, hvis man skal klare sig under barske vilkår i katastrofeområder.

 

SE OGSÅ: Billeder fra Rotary i Ballerup Centret 

Og målet var ikke bare at sjaske et stænk hverdagsrealisme hen på de trygge velfærdsdanskere midt i den hyggelige lørdagshandel. Målet var faktisk at vise, at Rotary som et af sine hovedmål, arbejder for at udrydde den frygtede og i Danmark i dag ret ukendte sygdom, polio.

For det var nemlig derfor, at Rotary stillede op på pladsen. En gruppe medlemmer stod også klar med en snak og materiale om Rotary i Ballerups arbejde for at udrydde polio, et arbejde som begyndte i 1980’erne, hvor der var omkring 350.000 tilfælde af sygdommen, der også kendes som børnelammelse, på verdensplan. I dag er der 340 tilfælde.

Stadig en kamp

Så kampen virker. Men der er stadig noget at kæmpe imod, hvis man spørger Grethe Christiansen, der er formand for Rotary Ballerups poliobekæmpelse.

»Der var engang 125 lande, som kæmpede med sygdommen, idag er der tre lande tilbage med løbende tilfælde, nemlig Nigeria, Afghanistan og Pakistan. Så er der lande hvor konflikter fremkalder sygdommen, som eksempelvis Syrien. Men det viser, at selvom der er opnået meget, så er vi ikke der, hvor vi kan sige, at vi har udryddet sygdommen,« siger Grethe Christiansen.

Især i Nigeria er der, ifølge Grethe Christiansen, kommet stor politisk opbakning fra lokale ministre til at bekæmpe sygdommen og tage imod vaccinationer, hvilket stort set har fjernet sygdommen fra landet, mens Pakistan og Afghanistan kæmper med polio, især fordi religiøse grupper som Taliban bekæmper vaccinationsprogrammer.

Rotary har altså været involveret i at bekæmpe sygdommen i mange år og har i ligeså mange år appelleret til de store lande om at give penge til at bekæmpe sygdommen.

Mange bidragydere

»Vi har store bidraglande som Canada, Storbritannien og mange andre. Norge gav sidste år 200 millioner kroner mens den danske regering ikke giver noget som helst. Men vi har også mange private bidragydere, især i de asiatiske lande, hvor nogle meget rige enkeltpersoner giver store bidrag. For os almindelige medlemmer går nogle af pengene via kontingenter og ellers afholder vi en række arrangementer for at skaffe penge. Den største bidragyder er Bill Gates Foundation, der har givet 3 milliarder dollars til polio-sagen,« siger Grethe Christiansen.

Rotary i Ballerup har lejet Tivolirevyen den 19. maj, hvor der bliver solgt 1340 billetter. Overskuddet går til polio-sagen og der er allerede solgt 840 billetter.

Målet ikke nået

Men selvom der altså gøres en stor indsats blandt både lande og enkeltpersoner, så er sygdommen stadig ikke udryddet. Og det på trods af, at Rotary havde som mål, at polio var udryddet i 2003.

»Vi blev overhalet af virkeligheden, hvor især politik og religion kom i vejen. Det er jo et vilkår i den globale verden. Nu arbejder vi på at få polio udryddet senest i 2018, men under alle omstændigheder giver vi ikke op, før polio er udryddet,« siger Grethe Christiansen, som påpeger, at den øgede mobilitet i verden ikke gør det lettere.

»Folk bevæger sig jo meget mere i dag og det giver nogle udfordringer i forhold til at begrænse smitten. Derfor er det også nødvendigt, at vi gør opmærksom på sagen hele tiden,« pointerer Grethe Christiansen.

Men selvom det kan være op ad bakke at bekæmpe sygdom med frivillige midler, så klager Rotary-folkene ikke over modtagelsen i centret denne lørdag.

»Vi er godt tilfredse. Der var mange mennesker henne og snakke med os og vise interesse for det vi lavede. Når vi tænker på, at der er så mange andre ting, som optager folk, så er vi glade for interessen,« siger Grethe Christiansen, som håber at interessen måske udmønter sig i, at folk giver et bidrag, så der kan blive samlet lidt mere ind til kampen mod en af verdens alvorlige sygdomme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *