Lige i mors ånd
hospitalsklovne_7-copy.jpg
Hospitalsklovnene Victor og Nelly var meget glade for den flotte check på knap 15.000 kroner, der er blevet samlet ind i forbindelse med bisættelsen af Grantoftens Birgit Jensen. Foto: Flemming Schiller
Donation Kirsten Jensens har i forbindelse med sin mors bisættelse samlet ind til hospitalsklovnene på Herlev Hospital. Det blev til mere end 14.000 kroner - og mor ville have været stolt.

Nogle gange er livet så meningsløst hårdt, at det kan være svært at finde lys midt i al mørket. Ikke desto mindre var det lige præcis det Kirsten Jensen gjorde, da hendes mor Birgit Jensen kort efter nytår døde pludseligt og højest uventet blot 65 år gammel.

For selvom familien, vennerne og kollegaerne var i chok, formåede Kirsten Jensen med god hjælp fra sin mors store omgangskreds at vende sorgen til noget godt.

»Vi fandt efter hendes død ud af, at hun støttede Danske Hospitalsklovne med et fast beløb hver måned,« fortæller Kirsten Jensen.

»Vi anede det ikke, men min far vidste det godt. Han fortalte, at hun en dag var kommet hjem og havde fortalt, at hun var blevet charmeret af en klovn inde på Nørrebro,« griner Kirsten og dupper tårerne væk med kanten af sit jakkeærme.

Det er en følelsesladet dag. Ballerup Bladet har fået lov til at tage med Kirsten, hendes kæreste og kusine med på Herlev Hospital, hvor Kirstens mor 19 dage tidligere sov ind, efter et ultra kort kræftforløb.

»Hun blev indlagt den 18. december, fordi hun havde ondt. Her fandt de nogle pletter i leveren, som de ville undersøge nærmere,« forklarer Kirsten Jensen.

Hendes mor Birgit fik lov at komme hjem i julen og nytårsaften, men 1. januar havde hun det rigtig skidt igen, og blev kørt tilbage til Herlev Hospital, hvor hun fik konstateret kræft. Men inden lægerne nåede at finde ud af præcis hvilken form for kræft og hvor i kroppen den befandt sig, døde Birgit pludseligt den 8. januar, blot ti dage før sin 66 års fødselsdag.

»De fortalte at hun fik det skidt om natten og blev kørt på intensiv. De fandt betændelse i hendes blære, men dødsårsagen er endnu uvis. Og vi venter stadig på svar på obduktionen,« forklarer Kirsten.

Birgits aske skal strøs ud over Sejerøbugten

I dagene efter Birgits død var der mange praktiske ting, som skulle ordnes midt i al sorgen. Kirsten talte blandt andet med sin mors arbejdsplads, der havde samlet en masse penge ind til blomster til Birgits begravelse.

Men familien var enige om, at Birgit ikke skulle begraves, hun skulle bisættes og derefter have sin aske strøet ud oppe ved Sejerøbugten – et område som familien er stærkt knyttet til gennem flere generationer.

»Nu havde vi jo fundet ud af at min mor selv havde valgt at støtte hospitalsklovnene, og da hendes arbejdsplads havde samlet mange penge sammen, tænkte vi; Det gør vi da også,« fortæller Kirsten Jensen.

Og i løbet af kort tid fik hun stablet en indsamling på benene til ære for sin mor, hvor hun via sin egen og morens facebookprofiler opfordrede alle de kendte til at droppe blomsterne til Birgits bisættelse og i stedet give et beløb til indsamlingen.

»Vi samlede ind via facebook og folk kunne både donere via Mobilepay og med kontanter til selve bisættelsen,« forklarer Kirsten.

Birgit Jensen boede i Grantoften, hvor hun blandt andet sad i afdelingsbestyrelsen, så hendes berøringsflade var stor og vennerne mange, hvilke kom tydeligt til udtryk både ved bisættelsen i Vestkirken den 15. januar og ved indsamlingen.

Støtten var overvældende! 14.409,50 kroner blev det til i det hele, og Kirstens bank gik med til at lave en stor, flot check med beløbet, som familien kunne forære til hospitalsklovnene.

Victor og Nelly spreder glæde

Derfor stod Kirsten med kæreste og kusine samt Ballerup Bladets udsendte og trippede ved hovedindgangen til Herlev Hospital en iskold tirsdag eftermiddag den 27. januar.

»Det er lidt specielt at være her igen,« siger Kirsten, da vi tager den 20 etager høje tur opad til børneafdelingen.

Det er kun tre uger siden hun sidst sad ved sin mors sygeleje her på hospitalet og snakkede og jokede, som de plejede at gøre. Blot for to dage senere at få den ufattelige og chokerende besked, at hendes mor var død.

»Men jeg er glad for at vi gør det her. Det er lige i mors ånd,« smiler hun.

hospitalsklovne_1-copy

På 20. sal venter to farvestrålende humørbomber, der er meget glade for besøget. Victor og Nelly er hospitalsklovne her på Herlev Hospital og sørger tre gange om ugen for at sprede smil og glæde blandt de mange børn, der dagligt færdes på hospitalet.

»Vi er meget, meget glade for den her,« siger Victor og klapper på den store check, som Kirsten har med.

»Det betyder rigtig meget for os – og selvfølgelig i sidste ende for børnene,« tilføjer han.

Victor og Nelly er både rundt på stuerne på børneafdelingen og i opholdsrum, venteværelser og lignende – alle steder, hvor der er børn. Nogle gange er de også med, når indlagte børn for eksempel skal have skiftet bandager eller have taget blodprøver eller andet, der kan være lidt svært for de små.

»Vi ved aldrig rigtig hvem eller hvad vi møder. Men jeg forsøger altid at se forbi sygdommen. Jeg taler til det raske barn – eller til sjælen om man vil,« forklarer Victor og suppleres af Nelly:

»Tit opdager jeg ikke engang, hvor syge de egentlig er. For det er ikke det, vi fokuserer på.«

Og det er netop det, hospitalsklovnene kan. Give børnene en lille pause fra sygdommen og i stedet tilbyde lidt grin, en sang, trylleri – eller bare en snak.

»Nogle gange prøver vi også at spejle børnenes følelser og oplevelser. For eksempel hvis de skal have taget blodprøve og er lidt utrygge ved situationen. Så kan vi gå ind og ’’spille med’’, og jeg har faktisk nogle gange oplevet at børnene begynder at trøste mig – klovnen. Og så glemmer de helt, at de selv var bange,« forklarer Victor.

Hun ville have været rigtig stolt og glad

På vej ned i elevatoren igen er stemningen både glad og lidt trist. Kirsten fik et stort kram og to røde klovnenæser af Victor og Nelly, inden de igen forsvandt ind til børnene, og hun er rigtig glad for beslutningen om, at forære de mange penge til hospitalsklovnene.

»Min mor var rigtig livlig, positiv, engageret og livsglad, så det her er den helt rigtige måde at ære hendes minde på,« siger Kirsten og tilføjer:

»Hun ville have været rigtig stolt og glad.«

hospitalsklovne_6-copy

Faktaboks: Om Danske Hospitalsklovne

Danske Hospitalsklovne er en landsdækkende forening, som har eksisteret siden 2003. De arbejder ud fra en grundidé om, at humor, latter og smil fremmer helbredelse.

Hospitalsklovnene arbejder på hospitaler og institutioner over hele Danmark, hvor der er børn indlagt.

Deres misson er at sprede glæde blandt børn på de danske hospitaler. Med humor, fantasi og nærvær forsøger de at gøre børnenes ophold på hospitalet mere overkommeligt og at øge barnets selvværd og styrke til at håndtere sin egen situation,

Deres tilstedeværelse på de danske hospitaler er afhængig af donationer fra privatpersoner, fonde og sponsorer.

kilde: www.danskehospitalsklovne.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *