Lån i schweizerfranc
debat I et læserbrev i Ballerup Bladet spørger Jens Wenzel Andreasen til kommunens lån i schweizerfranc i forbindelse med den overraskende kursstigning i januar.

Ballerup Kommune har rigtigt nok fire lån i schweizerfranc optaget tilbage i perioden 2001-2005 på anbefaling af kommunens finansielle rådgiver, fordi renten på schweizerfranc var lavere end på kroner.

Kommunen har indtil nu faktisk også sparet penge på dette – 5,6 millioner kroner. Med kursændringen fra januar vil det blive cirka halv million dyrere i renter om året.

De fire lån udgjorde ved nytår cirka 45 millioner kroner. Den bratte kursstigning på schweizerfranc fra 620 til 720 betyder, at restgælden i de fire lån på papiret steg med cirka 7 millioner kroner, men det er kun aktuelt, hvis kommunen vælger at indfri lånene til den nuværende kurs. Alternativt kan kommunen vælge at beholde de nuværende lån.

Jeg har sat emnet på dagsordenen for det næste møde i Økonomiudvalget den 17. februar. Dagsordenen kan læses på ballerup.dk. Her drøfter Økonomiudvalget, om lånene skal indfries.

En indfrielse betyder, at kommunen øger sin gæld med de cirka 7 millioner kroner, men beskytter sig mod yderligere stigninger i kursen. Anbefalingen fra vores nuværende finansielle rådgiver er at beholde lånene i schweizerfranc, da de forventer, at kursen på schweizerfranc vil falde fra det nuværende niveau.

Ud over lånene i schweizerfranc har kommunen et enkelt lån i anden valuta end kroner og euro. Det er optaget i japanske yen og udgør cirka 6 millioner kroner af kommunens samlede gæld. Det blev optaget i 2002.

I marts 2012 vedtog et enigt Økonomiudvalg en ny finansiel strategi, der indebærer, at Ballerup Kommune alene optager nye lån i danske kroner eller euro. Vi har derudover ikke optaget nye lån de sidste 10 år i hverken schweizerfranc eller anden valuta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *