Er du stadig socialdemokrat? 2. del
debat Socialdemokraterne i Ballerup er fanget i en anden tid.

Vi har rundet 50.000 uden ret til dagpenge, alligevel har socialdemokraterne afvist forbedringer. Tusinder er smidt ud af dagpengesystemet og over på kontanthjælp eller ingen indtægt.

I 2010 gjorde VK, R og DF det langt sværere at genoptjene dagpenge. I dag opnår kun tre procent af de ledige at genoptjene fornyet dagpengeret mod 20 til 25 procent ved en halvering. Tallene viser tydeligt at arbejdsløshed er et politisk valg.

Alt for mange vælgere tror at det er folks eget ansvar om der er ledighed eller ej, og at folk bare kan finde sig et arbejde. Men arbejdsløshed udspringer af kapitalens logik og viser at ledighed kan betale sig for spekulanter og erhvervslivet til at holde lønninger nede og øger arbejdsindsatsen for dem i arbejde.

Hvad kæmper vi for?

Lærerne i Ballerup gjorde det rigtige i 2013 da de insisterede på, at der skal være gode arbejdsvilkår og velforberedt undervisning for eleverne; de kæmpede for en fælles skole og retten til at de fagprofessionelle skal lyttes til, når der laves gennemgribende reformer af folkeskolen.

Efter kommunernes lockout greb Folketinget ind i lærernes frie forhandlingsret og gennemtvang arbejdsgivernes overenskomstkrav. Men lærerne beholdt deres professionelle (tro) fordi de nægtede at lægge sig ned.

Hvor er fagbevægelsen i Ballerup? Knud den Store var en stærk konge, men han kunne ikke holde bølgerne tilbage. På den samme måde er dansk fagbevægelse god til at bygge sandslotte –men det er kun et spørgsmål om tid, før bølgerne vælter ind over dem!

Hvis ikke fagforeningerne fornyer deres forståelse af, hvordan arbejdsmarkedet fungerer, vil de ganske enkelt forsvinde. Først og fremmest skal fagbevægelsen skabe faglige fællesskaber, som kan presse regering og arbejdsgivere.

1 kommentar om “Er du stadig socialdemokrat? 2. del”

  1. jørgen flyr siger:

    Vi har brug for stærke og progressive socialdemokratier, der står ved den arv, de kommer med – og brug for solidarisk politik. Det har grækerne også. Derfor valgte de forvalterne i PASOK fra. Måtte de hjemlige socialdemokrater drage tilstrækkelig lære af det inden et valg. Det har vi alle sammen brug for. Kom nu hjem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *