Børnenes egen kæmpekrusedulle
tegning_1-copy.jpg
200 års megategningen er kommet på plads i Ballerup Centret. Det tog 300 børn halvanden måned at tegne den gigantiske kuglepenstegning. Foto: Flemming Schiller
kunst 300 børn fra Ballerups skoler har sammen skabt værket ’200 års megategning’, som med sine 90 kvadratmeter nu er blevet en fast del af Ballerup Centret over rulletrappen ved kundeinformationen.

Hvis man har været en tur i Ballerup Centret – og har benyttet sig af indgangen for enden af Centrumgaden, har man måske bemærket, at der er noget, der har ændret sig. Den 90 kvadratmeter store væg over rulletrappen, der fører fra indgangen og kundeinformationen ned mod Fona og centrets øvrige butikker har nemlig fået helt ny beklædning.

Det er en kæmpe stor tegning – eller faktisk en kollage af en hel masse forskellige tegninger, der er blevet samlet til et stort værk ’200 års megategning’ – eller som centerdirektør Torben Andersen fortæller, at den allerede i folkemunde kaldes: Mega mussel væggen.

tegning_3-copy

Værket har været længe undervejs, fortæller kommunens kunstkonsulent Mette Gitz-Johansen, der har været tovholder på projektet:

»Det er helt tilbage i efteråret 2013, at vi begyndte at tale om det her: Vi laver jo i forvejen en masse kunstneriske projekter for og med børn her i kommunen. Men det er jo tit noget, der er hurtigt overstået og pillet ned igen, så vi tænkte, at det kunne være sjovt at lave noget, der kunne få lov at blive hængende lidt længere,« forklarer hun og tilføjer:

»Og så var det jo oplagt at gøre det sidste år, hvor vi fejrede skolens 200 år.«

300 elever tegnede

Der blev hyret to kunstnere ind, Esben Klemann og Henrik Menné, som skulle stå for det omfattende projekt med at få børn fra alle klassetrin på alle skoler i Ballerup Kommune til at deltage i skabelsen af kunstværket ’200 års megategning’.

Fotogalleri: Billeder fra megategningen

Arbejdet begyndte på Ballerup Billedskole og Børnekulturcenter på ’’Møllen’’, hvor de to kunstnere hver dag fik besøg af en lille gruppe børn og lavede tegneworkshop, hvor børnene tegnede med kuglepen på papir, der var sat op på store MDF-plader.

»Temaet var selvfølgelig ’Skolen’, men der var frit slag for børnene. Nogle tegnede deres drømmeskole, andre tegnede noget ude fra rummet. Det er fatisk rigtig sjovt at se, hvor forskelligt de har tegnet,« siger Mette Gitz-Johansen.

Mega-tegning-(5)-copy

I halvanden måned blev der tegnet hundredevis af kruseduller på de store plader, og i oktober sidste år rykkede de to kunstnere og de sidste hold skoleelever ind i et tomt butikslokale i Ballerup Centret, for at færdiggøre megategningen.

Børnene valgte centret

Cirka 300 børn fra 0. til 10. klasse på kommunens skoler har været med til at tegne – og de har også selv valgt placeringen.

»Man bliver da rørt, når de unge spørger og selv har valgt, at det er her i Ballerup Centret, de gerne vil have deres værk til at hænge,« siger centerdirektør Torben Andersen, der var hurtig til at takke ja til at huse værket.

»Vi er stolte over, at de har valgt Ballerup Centret. Men det var noget af en udfordring at finde et sted, hvor det kunne hænge,« tilføjer han.

Efter lang tids grublen fandt han dog frem til, at den store væg over rulletrappen ved kundeinformationen godt kunne bruges. Og herefter begyndte en kompliceret proces med at få puslet megategningen sammen, så den passede til den 90 kvadratmeter store væg samt at få den hængt op på forsvarlig vis – og få brandsikret hele molevitten.

Blandet modtagelse

Før jul var ’200 års megategning’ på plads og både Torben Andersen og Mette Gitz-Johansen glæder sig over det færdige resultat.

»Det har selvfølgelig været fantastisk at følge hele processen, hvor ungerne har kravlet rundt og ligget ovenpå værket, mens de har tegnet løs. Men det er også virkelig sjovt at se det hele samlet. Se hvordan det hele blander sig og får et fælles sprog. Man kan stå længe og fordybe sig i alle detaljerne og alle de små fortællinger, der gemmer sig i tegningerne,« siger Mette Gitz-Johansen.

tegning_5-copy

Centerdirektøren melder om en meget blandet modtagelse af værket.

»Der er delte meninger, men sådan vil det altid være, når man laver om på noget, så det kommer ikke bag på mig,« siger Torben andersen, der flere gange har set børn, der kommer og kigger efter ’’deres’’ del af tegningen.

»Der er også mange, der opdager den, når de er på vej ned med rulletrappen og så lige tager turen op igen for at kigge nærmere,« fortæller han.

200 års megategning eller ’mega mussel væggen’, som folk i centret har døbt den, hænger nu på ubestemt tid i Ballerup Centret, hvor alle er velkomne til at kigge forbi og se nærmere på den.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *