Unge pårørende i Ballerup har fået et unikt fællesskab
Oprust2-copy.jpg
De unge mødes i projekt Oprust og har stor gavn af hinandens forståelse. »Det er altid rart at høre, at andre har prøvet det samme,« siger Christina (i den stribede bluse) Foto: Det Sociale Netværk
fællesskab Unge pårørende til psykisk sårbare savner ofte forståelse, nogen at snakke med, og de er usikre på deres fremtid. I Ballerup har Det Sociale Netværk stor succes med projektet Oprust, der skaber et frirum og fællesskab for de unge.

Et ungdomsliv som pårørende til søskende eller forældre, der har en psykisk sygdom, kan være svært og uoverskueligt. Ofte bebrejder de unge pårørende sig selv, og de forstår ikke, hvorfor mor, far eller deres søskende reagerer, som de gør.

»Oprust giver unge et fællesskab med ligesindede, der kan nikke genkendende til det at være pårørende. De får rådgivning og gode input til at håndtere livet som pårørende, desuden får de styrket deres selvværd og fysik med leg og boldspil,« siger Maiken Ziebell, der er vejleder i Oprust.

To af de unge, der igennem det seneste halve år har slået deres folder i Tapeten i Magleparken, Ballerup, er pigerne Ronnie og Christina, der begge er 15 år og nogle af yngste deltagere i gruppen af unge.

»Jeg var den yngste, da jeg startede, og der var en del, der var ældre end mig, og som havde været pårørende i lang tid. De havde flere erfaringer, som jeg har lært meget af,« fortæller Christina, der har en mor, som lider af depression, angst en personlighedsforstyrrelse.

»Man ved godt, at man ikke er alene, men det er altid rart at høre, at andre har prøvet det samme, og det er ligegyldigt, om det er en søster, en far, en mor eller en bror. For man forstår, hvad de andre snakker om og føler,« siger hun.

Pårørende piger til psykisk syge

Begge piger har savnet nogle at dele deres erfaringer med og har følt, at de ikke kunne snakke med deres forældre eller deres veninder i skolen om det samme, som de kan via de bekendtskaber, de har fået i Oprust.

»Jeg har stort set aldrig veninder på besøg på grund af det, men det er noget andet med dem, som jeg kender fra Oprust, de kender ens problemer og situation,« siger Ronnie.

Ronnie er pårørende til en storesøster, der lider af ADHD og autisme, og som af og til bliver meget udadreagerende, men hun mener ikke, det gør nogen forskel, om man er pårørende til en søskende eller forælder.

»Det kan godt være, at det er min søster, der er syg, og hos nogle andre er det forældrene, men det er de samme følelser og tanker, man har indeni, og det hjælper at snakke med andre om det.«

Usikkerhed og skyldfølelse

Det anslås, at op mod 450.000 børn og unge er pårørende til forældre med psykiske sygdomme, mens en anden befolkningsundersøgelse foretaget af Bedre Psykiatri viser, at otte procent af befolkningen betragter sig som pårørende til søskende.

»Usikkerheden går igen hos de pårørende. Usikkerhed i forhold til, hvad der møder dem, når de kommer hjem, og hvordan de skal håndtere det. Derudover er skyldfølelse også noget, de taler om i forhold til, om de har været medvirkende til, at deres forældre eller søskende er blevet syge. De unge tager ofte et enormt ansvar og går på listefødder i forhold til den syge – simpelthen for ikke at forværre situationen,« fortæller Maiken Ziebell.

Det kan både Ronnie og Christina nikke genkendende til. Christina har siden 2008, da hendes mor blev indlagt første gang, været i plejefamilie og har følt, at hun skulle tage hensyn til sin mor.

»Vi har skændtes ret meget, og jeg har aldrig kunnet forstå, hvorfor hun blev ked af det, hvorfor hun blev sur, hvorfor hun begyndte at græde. Jeg skulle tage ansvar, som man måske ikke bør have som niårig i forhold til at passe sin bror.«

Nye grupper starter op i Ballerup

Christina og Ronnie har fået en masse gode erfaringer med fra Oprust – og et unikt venskab. De tøver ikke med at anbefale gruppen til andre unge, der har svært ved at finde nogen at tale med om deres problemer som pårørende.

I det nye år starter der nye hold op fra den 12. januar, og det er stadig muligt at tilmelde sig. Projektet er støttet af Sundhedsstyrelsen, og det er gratis og anonymt for de unge at deltage.
Det kommer igen til at foregå på Tapeten i Magleparken fra klokken 16 hver onsdag, og det vil være sammensat af først gruppesamtaler med de unge, hvorefter de unge mødes til fysisk aktivitet.

Det er også muligt at få individuelle samtaler, men den grundlæggende devise er, at de unge mødes på de unges præmisser, så de bestemmer, hvad man snakker om og hvilken aktivitet, der skal efterfølge samtalerne.

Man kan læse mere om Oprust på www.psykisksaarbar.dk/oprust eller kontakte Maiken Ziebell på mail: mz@detsocialenetvaerk.dk eller telefon: 22 75 69 74.

Oprust-Maiken2-copy

Maiken Ziebell er vejleder for de unge i Oprust i Ballerup. Foto: Flemming Schiller

Temaaften om at være ung og pårørende

Foreningen Det Sociale Netværk inviterer til temaften om det at være pårørende til en person, der er psykisk sårbar.

Her kan du blandt andet møde tidligere statsminister – og nuværende formand for Foreningen Det Sociale Netværk – Poul Nyrup Rasmussen. Han vil blandt andet fortælle om vigtigheden af at have fokus på unge, der vokser op som pårørende til psykisk sårbare, og hvilke udfordringer de har.

“Pårørendes rolle bliver tit oversæt, og det har store psykiske konsekvenser at være pårørende til en far, mor, bror eller søster, der er psykisk sårbar. De unge har selv en øget risiko for at udvikle en psykisk lidelse, og de bliver ofte overset, hvis de ikke selv åbner op og snakker om problemerne,” siger Poul Nyrup Rasmussen og tilføjer:

“Derfor er det vigtigt at sætte fokus på det her problem og diskutere, hvordan vi sammen kan tage hånd om de her børn og unge, og hvordan vi kan hjælpe dem til at håndtere rollen som pårørende i hverdagen.”

Du kan også møde en række unge pårørende, der er aktive i projektet Unge På Vej, og som har valgt at dele deres historie ved at holde foredrag om de følelser, der er forbundet med at være pårørende til en psykisk sårbar.

Arrangementet foregår tirsdag den 13. januar 2015 klokken 18.30 – 21.00 på Tapeten, Magleparken 5 i Ballerup. Tilmelding skal ske til Maiken Ziebell på mz@detsocialenetvaerk.dk senest mandag den 12. januar klokken 12. Det er gratis at deltage, og alle er velkomne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *