Ministeren lyttede til Hedeparkens udvalgte få
mette_f_krimi_4.jpg
I det lille lokale i Hedeparken tog justitsminister Mette Frederiksen sig en snak med de lokale. Emnerne kredsede om utryghed og indsatsen mod kriminalitet. De såkaldte lyttemøder fortsætter i den kommende tid. Foto: Foto: Flemming Schiller
Lyttemøde Justitsminister Mette Frederiksen (A) svingede forbi til et omvendt borgermøde, hvor beboere i Hedeparken fortalte om deres problemer og ministeren lyttede.

Om det var mørket, det småkolde vejr eller fordi det var onsdag vides ikke, men det såkaldte lyttemøde, der onsdag aften blev afholdt i Hedeparkens lille forsamlingslokale var ikke det mest velbesøgte. Omkring 25-30 personer havde fundet vej, hvoraf en del var socialdemokratiske partisoldater.

Anledningen og meningen var ellers god nok. Justitsminister Mette Frederiksen ville komme og lytte til de fremmødte borgere. Det skulle ikke være en politiker-snak-aften men en aften, hvor det var borgerne, der fortalte om problemerne i deres hverdag og ministeren der lyttede og tog tingene med hjem for at arbejde videre med det.

Netop Hede-Magleparken har i længere tid været plaget af en del uro, hashhandel og andre problemer og derfor var det en ganske god anledning for minsteren til at komme forbi.

Sen ankomst

Aftenen begyndte med, at Mette Frederiksen kom mere end en halv time for sent, hvilket måske er forståeligt nok, set i lyset af de alvorlige terrorproblemer, som Europa trues af for tiden. Men det gjorde ikke dette første lyttemøde til det mest velarrangerede i sin tid.

Borgmester Jesper Würtzen varmede op for ministeren og fik gang i en snak om indbrud og hvad man kan gøre for at forhindre indbrud. Samtidig fortalte han, at kriminaliteten falder og at det kun er en hård kerne, der skaber utrygheden.

Der var generelt rosende ord til natteravnene og den indsats, som de gør, men mange påpegede også, at man reelt bare flytter problemerne, når man ’sætter ind’.

Efter en god halv time ankom Mette Frederiksen og undskyldte for sin sene entre og ridsede kort op, at hun netop havde siddet i møde om terrortruslen mod Europa, og at der var rigtig meget at se til i denne tid, hvilket lod til at blive accepteret af de fremmødte.

Herefter fortalte Mette Frederiksen, at formålet med lyttemøderne var at tage folks problemer alvorligt, og at folk der afviste det som små og ligegyldige problemer, ikke har prøvet at bo i et udsat område.

»Det kan godt være, at den grove kriminalitet er faldende og at der er meget færre unge, der begår kriminalitet nu, men det ændrer ikke på, at en lille gruppe af unge kan skabe utryghed.

Og man skal ikke være utryg i sit boligområde. Det er utrygt, hvis der bliver råbt, hvis der bliver kørt på knallert om natten og hvis der står nogen og hænger på stierne. Det kræver en indsats fra forældre, politi og fra andre, der kender de unge,« sagde Mette Frederiksen, der netop lagde vægt på, at det er den slags problemer, som borgerne skal bringe frem.

»Jeg er ikke blød«

Efter denne snak var tiden lidt knap, og selvom ministeren trak tiden lidt i ørerne, så var der ikke voldsomt meget tid til mange spørgsmål. Men lidt blev det alligevel til.

En tilhører spurgte om, hvad man skal gøre ved det faktum, at man bare flytter problemerne, i stedet for at løse dem.
»Jeg mener faktisk ikke, at Natteravnene flytter problemerne. Og jeg mener også, at vi skal vise konsekvens. Det kræver både en indsats af de voksne i familien og i nærområdet. Jeg er ikke blød, når det kommer til narkokriminalitet og vi skal slå hårdt ned på det,« sagde Mette Frederiksen.

En anden undrede sig over, at mange af de unge stadig gik rundt med maske på og at hashhandelen stadig foregår, trods de mange indsatser.

»Der skal noget respekt på banen og det er vigtigt, at forældrene kan sætte sig igennem. Der mangler jo respekt for hinanden i samfundet og det er vigtigt, at vi genvinder respekten for hinanden. Hvis man allerede som barn har mødt konsekvente, men også interesserede voksne, så er vi nået langt,« sagde Frederiksen.

Sekundet efter kørte to unge forbi i høj fart på en knallert, uden hjelm og uden lys.
»Det er netop sådan noget der er utrygt. Det kan godt være, at det ikke er grov kriminalitet, men det er træls« sagde Mette Frederiksen.

»Hvad er indsatsen på før-skole området,« ville en spørger vide.
»Det er en udfordring at sætte ind, inden det er for sent. Mange skolelærere ved jo godt, hvem der er i fare for at komme ud på en forkert bane, og derfor må vi sætte ind med hjælp og støtte, men også konsekvens, inden børnene bliver store og hårdkogte. En tidlig indsats er vigtig, men også en udfordring;« sagde Mette Frederiksen.

Tag ansvar

Tiden var ved at være gået, og et par afsluttende kommentarer handlede om at genindføre ungdomsklubber i de belastede områder og at stille krav til forældrene og ikke kun skyde på ’samfundet’.

Som en udgangsreplik sagde Mette Frederiksen, at alle har et ansvar for eget liv og i sidste ende skal man selv tage det. Hjælp og vejledning er godt, for det er det, som velfærdssamfundet handler om, men man må aldrig slippe ansvaret for sit eget eller sine børns liv.

Justitsministeren måtte gå. Terrortrusler og andre presserende sikkerhedsproblemer skulle klares, men alle blev opfordret til at sende forslag og kommentarer på de små postkort, som lå på alle stole. Her stod justitsministerens e-mailadresse, hvor man kunne sende sit forslag. Så ville hun se på sagen.

Eller også kan man gemme sine spørgsmål til næste gang, nemlig den 25. februar, hvor Mette Frederiksen kommer til Vængerne omkring Baltorpvej og igen afholder lyttemøde.

Arrangørerne lover, at der næste gang vil være lidt flere inviterede og at man vil fortælle tydeligere, at mødet handler om lokale problemer. Dermed kan det være, at der rent faktisk også møder menige borgere op med endnu flere dagligdags problemer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *