Hvem hjælper hvem?
debat Poul E. Petersen fremkommer i Ballerup Bladet med en meget overfladisk analyse, af hvordan velfærden bliver finansieret i Danmark.

Utroligt at der ikke skelnes mellem partier der støtter forbedringer og dem der medvirker til at forringe velfærden.

Velfærden er under kraftig pres – hvorfor ikke, som Enhedslisten foreslår, lave et velfærdssystem med social og sundhedsmæssig sikring og tryghed for alle.

Hertil er brug for skatteindtægter for at sikre velfærdssamfundet. Men mange yder intet til fælleskassen, og store summer placeres i skattely. Mange multinationale selskaber bidrager ikke med en krone: Nestle, Coca Cola, Q8, Statoil og Burger King er firmaer, som betalte 0 kroner i selskabsskat i Danmark i 2011.

Danske Bank betalte i 2011 kun 4 procent af deres skattepligtige indkomst i selskabsskat, Spar Nord Bank betalte 5,3 procent og Nykredit betalte 15,5 procent. Jyske Bank betaler 22,5 procent af deres indkomst i skat, mens Sydbank betaler 24,8 procent.

Poul skriver at statens finanser ikke er uendelige. Det er der jo ikke noget der er, men Poul glemmer at medregne hvor meget skatteborgerne har finansieret på bankpakker, jagerfly og andet militær, men også hvad det har kostet for velfærden at finansiere sænkning af topskat og erhvervsskatter.

Jeg mindes ikke at have læst et eneste læserbrev fra Poul mod sociale besparelser. Aktuelt kunne han have oplyst at Dansk Folkeparti den 19. december var med til at forringe hjemmehjælpen. Nu skal 150.000 ældre vurderes, om de kan klare sig selv. Mente du ikke, at de ældre skulle i første række efter et langt og slidsomt liv, eller er det bare det sædvanlige hyleri?

Vi bor sammen på en planet, og har et fælles ansvar for at tage os af mennesker og natur, og skal ikke bare være os selv nok. Den moral køber jeg ikke – det kan vi gøre bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *