Det hjælper at tale med nogen
poul_nyrup_17.jpg
En veloplagt og scenevant Poul Nyrup Rasmussen gav sig for sagen. Foto: Flemming Schiller
Temamøde Tapeten var stopfuld, da tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen kom forbi for at tale om at være ung og pårørende til en psykisk sårbar.

Ordet trafikkaos er det mest dækkende for de scener der udspillede sig på parkeringspladsen foran Tapeten tirsdag aften. Rigtig mange mennesker kæmpede i forholdsvis god ro og orden for at finde et sted at parkere bilen inden de skulle ind i den lille sal, for at deltage i det store temamøde om psykisk sårbarhed, arrangeret af det Sociale Netværk.

Udover at det er et vigtigt emne, der berører mange, så var mange også kommet for at se giraffen. Det vil i denne sammenhæng sige den tidligere statsminister og EU-parlamentariker Poul Nyrup Rasmussen. Han kom som formand for Det Sociale Netværk, der afholdt mødet og hvor fokus var på at være ung og pårørende til en psykisk sårbar, hvad enten det var en pårørende med depression, en psykisk sygdom, alkoholisme eller en på anden måde udsat person.

Humor og alvor

Publikum var både unge og forældregenerationen og der var fuld opmærksomhed fra begyndelsen, hvor Nyrup Rasmussen gik på scenen og introducerede sig selv og sin sag.
Han er tydeligvis en erfaren taler og ’entertainer’ der kombinerede sin snak mellem humor, alvor og anekdoter fra sin politiske karriere. Der var grin i salen, da vi fik historien om den meget omtalte cykelhjelm, hvor pointen var, at ’det er der ikke nogen, der ser’.

SE OGSÅ: Billeder fra temamødet

Og det var netop budskabet. Der er mange pårørende til psykisk sårbare, der ikke bliver set. De taler ikke med nogen og ender med at blive ensomme og gå med deres problemer selv. Ofte med store konsekvenser. Og budskabet var klart: Snak med nogen og brug Det Sociale Netværk og Oprust, der er en rådgivning for unge. Poul Nyrup Rasmussen talte med stor entusiasme og der blev lyttet til en mand, der selv mistede sin datter til psykisk sygdom for en del år siden.

En stærk skæbne

Efter Nyrup Rasmussens indlæg blev den noget skrattende mikrofon givet videre til Kennet Ullehus, der indlevende fortalte om sin opvækst i en familie, hvor faderen var både alkoholiker og voldelig og hvordan det var ved at få has på Kennet også.

Han tog ’jernskjorten’ på, som han nævnte det og blev det klassiske forsømte barn – voldelig, hård og en ballademager. Men han fik ændret sin livsbane ved at snakke med nogen, der kendte til problemerne og fik lukket vreden og angsten ud. I dag er han uddannet sergent, på vej til at afslutte en universitetsuddannelse og et helt andet harmonisk menneske, langt fra vold og ballade.

Også hans budskab var klart: Tal med nogen og få skabt et netværk, der kan hjælpe i de svære tider.

Efter dette alvorlige og tankevækkende indspark var der en række konkrete spørgsmål fra salen til Kennet, inden der var en velfortjent pause med sandwich og kaffe til alle.

Mange spørgsmål

Efter pausen var der sat et panel sammen, der kunne besvare spørgsmål og debattere med de omkring 200 fremmødte og allerede inden havde flere henvendt sig til Poul Nyrup og Kennet og de andre fra Det Sociale Netværk eller Oprust med konkrete problemer.

Aftaler blev indgået, netværk blev skabt og problemer måske løst.

Mørket og aftenen omsluttede Ballerup, da folk omkring ved 21-tiden kunne gå hjem. Alle var blevet meget klogere og havde fået en tankevækkende oplevelse med hjem. En del kom endda derfra med konkrete løfter og aftaler, der måske kunne bringe dem selv eller en, de holder af, lidt nærmere på en vej ud af en ellers uoverskuelig situation.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *