Skoleelever var politikere for en dag
Børnerådsdag-1.jpg
Børnene overtog Kommunalbestyrelsen sal og fik fordelt penge til ønskeprojekter rundt om på kommunens skoler. Foto: Privatfoto
Demokrati 21 elever fra skolernes mellemtrin indtog Kommunalbestyrelsens sal på Ballerup Rådhus.

Borgmester Jesper Würtzen var som de andre år møde- og forhandlingsleder, da børnene skulle fordele et budget på 170.000 kroner mellem skolerne mandag den 8. december.

Børnerådsdagens motto er nemlig: ’Alle skal have noget med hjem, men ikke lige meget!’.
Hjemme på skolerne havde elevrådene forinden på demokratisk vis fundet frem til tre brændende ønsker, som skolens to repræsentanter tog med til Børnerådet. Der var ønsker for i alt 412.550 kroner, og det betød, at børnene måtte foretage en benhård prioritering – som i det virkelige politiske liv.

Hårde forhandlinger

Efter at have fremlagt og begrundet egen skoles ønsker blev børnene delt i tre udvalg på tværs af skolerne. Hvert udvalg lavede et første forslag til fordeling af pengene.

skolebyrådsdag1-copy

Tilbage i Kommunalbestyrelsens sal gjaldt det derefter forhandling og beslutning af den endelige fordeling, hvor eleverne diskuterede og argumenterede på livet løs.

Egebjergskolen havde blandt andet ønsket tilskud til elevskabe på 40.430 kroner. Der var stor velvilje til at give en god portion af pengene til dette, men der kom flere spørgsmål fra de andre skoler: ”Hvor meget, vil I selv kunne betale? Har I tænkt på låse? Er det kun til mellemtrinnet? Har I undersøgt, om der er billigere skabe?”

Der var undervejs i forhandlingerne en meget fair tone:

»Jeg er fra Egebjergskolen, og jeg synes ikke det er fair, hvis vi får alt for mange penge,« som en af eleverne udtrykte det.

Lærte at gå på kompromis

Hedegårdsskolen havde ønsket sig sofaer til fællesarealerne. Flere syntes, det var en dårlig idé, da de havde erfaringer med, at de blev ødelagt. Men her kunne Lasse fra Hedegårdsskolen berolige:

»Vi har fået strammere regler og ikke så meget ballade mere.«

Efter en times forhandlinger endte det på fredelig vis med en fordeling af de 170.000 kroner. Alle deltagerne var tilfredse og glædede sig til at kunne fortælle kammeraterne på skolen, hvad de nu kunne realisere.

»Det har været spændende, men svært at få fordelt pengene. Det var sjovt at diskutere med de andre. Jeg lærte i hvert fald at det er nødvendigt at gå på kompromis,« lød nogle af børnenes kommentarer ved den efterfølgende frokost rundt om det store bord i Kommunalbestyrelsens sal.

Fakta: Sådan blev de 170.000 kroner fordelt

Egebjergskolen: Tilskud til elevskabe 29.000 kr.

Grantofteskolen: Ting til parkourbane 10.000 kr.

Hedegårdsskolen: Sofaer 15.000 kr.

Højagerskolen: Fodbolde til klasserne 12.950 kr.

Kasperskolen: Mooncars og banancykler 14.000 kr.

Lundebjergskolen: Vandpost, fodboldnet mv. 12.700 kr.

Måløv Skole: Skokasser og talentshow 9.000 kr.

Ordblindeinstituttet: Headset, mikrofoner, højttaler 12.150 kr.

Rosenlundskolen: Tilskud til svævebane 25.000 kr.

Rugvængets Skole: Markedsdag for alle 15.000 kr.

Østerhøjskolen: Stole til fællesarealet 15.200 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *