»Nyttejob skal gøre nytte«
genbrug_1.jpg
Kenneth Heigren er leder af Kompetencecentret, der blandt andet administrerer nyttejobordningen. Foto: Flemming Schiller
Nyttejob Ballerup Bladet har besøgt kommunens kompetencecenter for at høre mere om nyttejob.

Første januar i år trådte regeringens kontanthjælpsreform i kraft – og dermed også den nye nyttejob-ordning. I Ballerup er det kommunens kompetencecenter, der står for ordningen og i øjeblikket er der 33 borgere i nyttejob i Ballerup Kommune.

Nyttejobbene består af alt ligefra at gå ture med de ældre på plejecentrene, til at fylde benzin på hjemmeplejens biler, hjælpe til med opvask, rengøring og pakning af mad i Køkken Ballerup samt at køre ting fra genbrugspladsen til genbrugsbutikken i Ballerup.

»Først og fremmest skal nyttejob gøre nytte – også for den ledige,« siger leder af kompetencecentret Kenneth Heigren.

Nyttejob er for unge under 30 år, som får uddannelseshjælp og er åbenlyst uddannelsesparate eller for jobparate kontanthjælpsmodtagere. Det er altså helt almindelige, velfungerende mennesker, der enten ikke har kunnet finde et arbejde eller som går og venter på at komme i gang med en uddannelse.

»De fleste kan godt acceptere den der med, at man skal arbejde for sin ydelse. Men der vil selvfølgelig altid være nogle, der ikke synes, at det er en god ordning,« siger Kenneth Heigren.

Hurtigt ude igen

Man kan være i nyttejob i op til 13 uger, men mange er ifølge Kenneth hurtigt ude igen.
»Vi oplever ofte at det åbner andre muligheder for den ledige, når de kommer i nyttejob. Mange har typisk kun søgt fuldtidsstillinger, men får så øjnene op for, at et deltidsjob også er en mulighed.«

Der skal heller ikke mange timer til på en almindelig arbejdsplads, før man får mere udbetalt end som nyttejobber, udeboende og under 30 år, hvor man efter de nye kontanthjælpsregler får 5857 kroner om måneden.

Den store udskiftning af ledige i nyttejob giver så også lidt udfordringer:
»Nogle af de steder, som har nyttejob er lidt utilfredse med den hurtige gennemstrømning af ledige. Og det er forståeligt nok. De føler ikke, at den indsats de yder for at lære den ledige op helt svarer til udbyttet, hvis den ledige er væk igen efter to uger. Så det giver naturligvis nogle udfordringer,« fortæller Kenneth Heigren.

Til gengæld glæder han sig over, at mange nyttejobbere hurtigt finde på noget andet at lave:

»Det er jo aldrig meningen, at de skal blive hængende her særligt længe,« tilføjer han.

Flere nyttejob

Mange af nyttejobberne bliver tilknyttet allerede eksisterende beskæftigelsesprojekter som for eksempel ’Natur og anlæg’, ’Træ og byg’ eller Genbrugsbutikken på Præstevænget i Ballerup.

Her indgår de som en del af de team, der løser forskellige opgaver for kommunen. Det kan være alt lige fra at hænge en hylde op i en daginstitution til spredning af flis i Harrestrup Ådal.

»Vi forsøger selvfølgelig at finde noget, der giver mening i forhold til den lediges ønsker eller den uddannelsesretning, de gerne vil, hvis det er muligt,« siger Kenneth Heigren.

I øjeblikket er mange af nyttejobbene inden for social- og sundhedsområdet. Men Kenneth Heigren fortæller, at de håber at få udvidet listen over mulige nyttejob, så der for eksempel også bliver mulighed for at komme ud i nyttejob i kommunens børnehaver.

»Vil tilstræber at nå op på omkring 100 potentielle nyttejob,« siger han.

LÆS OGSÅ: Det er noget godt, der bliver gjort her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *