Ny cykelsti med store problemer
cykelsti_2.jpg
Ballerups nye mur. Den nye cykelsti, der er endt med at være en dæmning for kraftig regn og vand og det bekymrer naboerne. Foto: Flemming Schiller
Cykelsti Beboerne langs den nye cykelsti langs Hold-an Vej er både rasende og undrende over anlæggelse af stien, som Ballerup Kommune tilsyneladende har mistet overblikket over.

Det skulle egentlig bare have været en ny supercykelsti langs Hold-an Vej mellem Bueparken og Vestbuen. De gamle sf-sten skulle fjernes og en ny belægning skulle rulles på, og så var den ged barberet. Troede man. Men det er endt med et noget andet forløb, som har fået beboerne op i det røde felt. For sagen er stukket helt af efterfølgende.

For omkring tre uger siden skulle de gamle sten altså fjernes og den nye asfalt rulles på. Men da entreprenøren fjernede belægningen fandt man ud af, at underlaget skulle stabiliseres, da de gamle sten har ligget på i omkring 45 år.

Men da der tilsyneladende ikke var lavet en nærmere undersøgelse af underlaget, så blev der blot kørt omkring 10 centimeter grus oven på det eksisterende flisegrus.

Forkert hældning

Men det viste sig så, at der reelt var smidt langt mere på og det betød, at der var en hældning på midten af stien, der sendte vand ind i haverne langs stien. Så blev der lagt asfalt på, inden kommunen fandt ud af, at der er en for stor hældning og så måtte man igen finde nødløsningerne frem.

Nødløsningen blev så at løfte den ene side af stien, så vandet løber væk fra de nærliggende grunde, hvis der kommer kraftig regn. Man lagde så ekstra 12 centimeter på i den ene side og samlet er stien hævet med 45 centimeter i forhold til den oprindelige sti, der var lidt under niveau med vejen og derfor fungerede som overløb for regnvand.

cykelsti_1

Resultatet er nu, at stien er omkring 35-40 centimeter højere end den var planlagt til. Og den står samtidig nu som en slags mur ved udgangen fra villa-stierne og en dæmning mod netop vand, der ikke lan løbe væk fra grundene ved kraftig regn.

Grotesk forløb

Hele processen gik stærkt, men siden beboerne har påtalt forløbet og især resultatet er der intet sket. Og i en uge har stien bare stået ubrugt og meget høj hen.

»Det har været et helt grotesk forløb, som jeg netop har beskrevet. Vi fik ingen varsel om, at de ville fjerne den gamle belægning og lægge en ny. For tre uger siden gik de bare i gang. Men siden er det jo gået helt galt. Vi ringede til Ballerup Kommune for at fortælle dem, at de nok hellere måtte stoppe inden der blev lagt asfalt på, fordi hældningen var helt i skoven. Men der blev smidt asfalt på alligevel. Vi fik et møde i stand med Ballerup Kommune torsdag (i forrige uge, red.. Her viste det sig, at de slet ikke havde undersøgt underlaget og at man som nødløsning ville lægge mere asfalt på. Nu er stien 43 centimeter over det tidligere niveau og fungerer som en dæmning for det vand, der før kunne løbe over stien. Dertil kommer, at det jo er rigtig svært for ældre at komme op på stien og det må jo også have kostet rigtig meget. Det er jo ikke at lægge ny slidbane, det er en helt ny vej, der har lagt forkert. Det er helt grotesk,« siger Boris Dreyer, som bor på Vårbuen og som sammen med en anden beboer har været i kontakt med Ballerup Kommune om sagen.

»Vi frygter, at det vil påvirke alle husene på strækningen og resultere i vandskader i millionklassen, da der kommer mere og mere kraftig regn og vandet ikke kan komme væk, men vil løbe tilbage på grundene på grund af den mur, som kommune har fået lavet omkring haverne. Mange kommuner er ellers i gang med at etablere overløbsventiler og andre tiltag, der skal forhindre oversvømmelser«, siger Boris Dreyer.

Kommunen skal betale

»Vi sørger nu for at få vores forsikringer ordnet, så vi ikke skal holdes ansvarlige, når regnen oversvømmer vores haver og huse. Så det bliver Ballerup Kommune, der skal betale. Men den bedste løsning ville naturligvis være, at stien igen kommer under niveau, så vandet kan passere. Men det er jo besværligt og dyrt og jeg må indrømme, at vi undrer os over det helt groteske forløb,« siger Boris Dreyer, som ikke rigtig føler, at beboerne kan gøre mere.

cykelsti_3

»Vi sørger for de forsikringsmæssige ting og har jo ellers påtalt det. Nu kan vi ikke rigtig gøre mere, for Ballerup Kommune har tilsyneladende besluttet sig for, at en supercykelsti ikke kan have sf-sten. De har i hvert fald fortalt os, at en supercykelsti kun kan være asfaltbelagt,« siger Boris Dreyer, som påpeger, at i Rødovre Kommune, er en af de brede supercykelstier ved Rødovre Parkvej belagt med sf-sten helt frem til krydset, hvor der så er asfalteret de sidste meter.

LÆS OGSÅ: Nu skal vi tænke os godt om

1 kommentar om “Ny cykelsti med store problemer”

 1. Poul E. Pedesen siger:

  Tak til Ballerup Bladet og Boris Dreyer, for en velskrevet, fyldestgørende artikel, der fuldstændig dækker de faktiske begivenheder i et sagsforløb, der afslører en ineffektiv, uduelig og ubehjælpsom forvaltning under Ballerup kommune.

  I stedet for et professionelt stykke arbejde har vi nu een stor gang juks der ikke fungere og aldrig vil komme til at fungere.
  Altså en fuldstændig ødelæggelse af et fortov/cyklesti der har fungeret uden problemer i 40-50 år.

  I stedet for at isætte en 5-6 fliser i den ca. 1,5 lange vej/cyklesti, der vil havde kostet kommunens skatteydere 2-300 kr. har man nu et massiv ødelagt fortov, der modsat alle andre fortove i kommunen ikke er belagt med fliser men asfalt.
  Hvor regnvand ikke kan trænge igennem men ledes ud i siderne, med ødelagte buske/hække samt huse, til følge når der saltes om vinteren.

  Som beboer ud til ødelæggelsen, vil jeg sammen med andre beboere forlange at “Miljø og Teknik” gør skaderne god igen og genopretter det gamle system med flisebelagt fortov i samme niveau som tidligere.
  Og så kan man for min skyld lave en asfaltbelagt cyklesti ved siden af , hvor så kun en minimal del af regnvandet skal ledes ud i buskadset mod vejen.

  Det ville fra begyndelsen havde været den logiske og selvfølgelige løsning på et nyt fortov/cyklesti.

  Vi har nu i dag modtaget et brev fra kommunen om en aftale med entreprenøren om at nedlægge dræn ved beboernes hække, etablering af ramper fra stierne op til fortovet. m.m.
  Altså lapperi på lapperi, der ikke tager højde for at regnvand naturligvis vil strømme ned ad ramperne og ind på grundene, med ødelæggelse til følge.

  NEJ.
  Stop nu denne galskab og gør for en gang skyld det rigtige, som ovenfor nævnt.
  Det tror jeg at beboerne vil være mest tilfreds med, og billigst for kommunen i det lange løb.

  PS.

  Ballerup kommunes store kunstner mæcen, Eks. bormester Dalsgård har for tid og evighed slået sit navn fast i borgernes bevidsthed, ved at placere et gruopvækkende kunstværk foran rådhuset.
  Formentlig forestillende en af kommunens borgere liggende på knæ og trygle de ansvarshavende inde på institutionen om tage mod fornuft. ??

  Jeg kan fortælle det uhyggelige individ, at dets fromme ønske, fortovet in mente, hidtil har været forgæves.

  PPS.

  Idet også jeg håber at fornuften omsider vil indfinde sig hos “Miljø og Teknik”, og en genetablering af fortovet vil blive foretaget som beskrevet, ønsker jeg dem og alle byens borgere en god Jul.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *