Mit Kina
Wuxi-Kina-Mette-1-copy.jpg
Fortælling Kina er dagligt i medierne. Vi hører om store danske kultur og handelsdelegationer, som besøger landet med medlemmer fra det officielle Danmark.

Jeg har besøgt Wuxi, som ligger 100 km. nord for Shanghai, flere gange uden at være deltager i nogen officiel gruppe. Jeg har ønsket at lære om kinesernes levevilkår og kultur og fortælle kineserne om danske forhold.

Jeg er pensioneret lærer, så jeg har besøgt Girl School no. 1 og undervist i engelsk. Der har jeg mødt flere hundrede piger, og hver gang har jeg lært noget nyt om unges drømme og ønsker om fremtiden. Jeg har fortalt om skoleforhold i Danmark, elevråd samt unges uddanelsesmuligheder og drømme. Faktisk ligner vi hinanden mere end vi måske tror.

Wuxi-Kina-Mette-(3)-copy

I weekenderne samt om aftenen har jeg besøgt byens parker, for det er her fremmede kan lære meget om, hvordan kineserne tilbringer deres sparsomme fritid.

Om dagen flokkes de ældre, bedsteforældrene med deres små børnebørn, som de passer, for det er eneste mulighed for pasning af småbørn. De opvarter og passer på de små på en måde som vi vil kalde overbeskyttelse, men da det jo er deres eneste barnebarn, så er det nok forståeligt!

Jeg smiler og hilser og så er der straks kontakt. De ældre mænd spiller ofte kort, og mange synger akkompagneret af musik spillet på gamle instrumenter. Om aftenen danses der og uanset sprogproblemer, inviteres jeg til at deltage. Jeg stilles bag en af de dygtige dansere, og så gør jeg ellers, hvad jeg kan for at følge med.

En søndag formiddag sidder jeg i et tehus i parken, da en lille ældre dame på fint engelsk spørger mig, om jeg vil deltage i english corner. Det siger jeg ja til og bliver nu en del af en lille gruppe kinesere, som mødes hver søndag formiddag i parken for at tale engelsk. Her mødes unge og gamle med det ene ønske at praktisere deres engelsk, og alle som kan bidrage er velkomne.

Wuxi-Kina-Mette-(2)-copy

Jeg har nu deltaget hver gang, jeg er i Wuxi og kommunikerer med flere via mail. Det er også min første veninde, som introducerede mig til senioruniversitetet. Her kan pensionerede kinesere for et lille beløb deltage i musik, dans, historie, engelsk og lære at spille på gamle instrumenter. Det er et fantastisk sted med en varm og dejlig atmosfære. Jeg besøger universitetet så ofte, det er muligt og imponeres hver gang over den energi ældre kinesere lægger i at lære engelsk. Lærerne underviser gratis, for det er en ret at uddanne sig hele livet!

Jeg er også blevet inviteret hjem og besøge min første veninde, det gav mulighed for en snak om kulturrevolutionen. Den diskuteres ikke offentlig, men på hjemmebane er det helt i orden.

Så hvis du er så heldig at kunne rejse til Kina, så besøg byens parker, det kan give dejlige oplevelser og fortælle lidt om kinesernes hverdag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *