Ledøjes historie er kommet på bog
Historisk-forening-1-copy.jpg
Der var stor glæde og flot fremmøde i Ledøje Forsamlingshus, da Ledøje- Smørum Historisk Forening holdt reception for hele to nye udgivelser. Foto: Privatfoto
reception Ledøje-Smørum Historiske Forening har netop udgivet en bog om Ledøje Landsbys udvikling.

Der var god grund til fest og højt humør, da Ledøje-Smørum Historisk Forening for nylig holdt reception for ikke bare én men hele to nye udgivelser.

Omkring 125 mennesker var samlet i Ledøjes julepyntede forsamlingshus for at tage godt imod ’Årsskrift 2014’ samt den nye og spændende bog om Ledøje: ’Ak, hvor forandret – Ledøje Landsby fra 1930’erne til 1980’erne’.

Foreningens formand Anni Agerskov bød velkommen, hvorefter næstformand, Inga Nielsen, fortalte om baggrunden for de to udgivelser.

»En særlig tak skylder foreningen nu afdøde Ejner Jørgensen. Han havde en stor viden om Ledøje-Smørums udvikling fra landkommune til forstadskommune, og han havde øje for, at udviklingen gik så stærkt, at den gamle landsbykultur ville forsvinde i løbet af få årtier. Han nedskrev derfor omkring 1990’erne alt det, han kunne huske om Ledøjes forretninger, erhvervsvirksomheder, småindustrier og gartnerier,« fortæller næstformand Inga Nielsen.

Bogens tilbliven

Da Historisk Forening i 2010 blev opmærksom på Ejner Jørgensens beretninger, blev man enige med ham om at arbejde videre med stoffet i et Erindringsværksted bestående af ældre mennesker med lang tilknytning til Ledøje.

Den ene halvdel af bogen ’Ak, hvor forandret – Ledøje Landsby fra 1930’erne til 1980’erne’ kom dermed til at bestå af Erindringsværkstedsmedlemmerne egne erindringer og den anden halvdel af Ejners beretninger om byens mange forretninger og virksomheder.

Fra Historisk Forenings side håber man, at bogen kommer til at fungere som en beretning om, hvordan almindelige mennesker i en mindre landsby oplevede og levede med den fantastiske udvikling, som Danmark gennemgik fra 1930’erne og til 1980’erne.

Ved receptionen fik foreningen samtidig takket Nordea Fonden, der har støttet bogprojektet med 20.000 kroner samt Egedal Kommune og Dansk Lokalhistorisk Forening, der har bidraget med henholdsvis 8000 og 4000 kroner.

»Uden disse generøse tilskud var det slet ikke muligt at udgive bogen i så fornem en kvalitet,« siger Inga Nielsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *