Integration i stedet for politi i Hede-Magleparken
mette_f_111.jpg
Justitsminster Mette Frederiksen fik en spændende og oplysende rundtur i Globen. Foto: Flemming Schiller
Projekt Justitsminister Mette Frederiksen tog til Hede-Magleparken for at få et indblik i nyt trivselsprojekt for institutionens børn. Håbet er mindre kriminalitet og bedre integration, uden mere politi i området.

Det var bidende koldt, men det forhindrede ikke børnene i at mule rundt på legepladsen foran daginstitutionen Globen i Magleparken, iført huer, flyverdragter og røde kinder, sådan en mandag eftermiddag.

Og det blev en dag, de husker. For pludselig rullede en meget stor, sort og funklende ny Audi A8 op foran lågen og det er en bil, man normalt ikke ser på de kanter.

Alligevel havde en lille ungersvend helt styr på, hvad de fire ringe på køleren betyder og spurgte helt ublu, om det var deres egen bil.

Det viste sig, at bilen blot var til låns og at den fragtede justitsminister Mette Frederiksen på besøg, så hun kunne høre mere om, hvad der gøres på de kanter for at lave forebyggende arbejde og hvilket kreative løsninger en daginstitution har i et af landets udsatte boligområder.

Globen og den tilhørende modtageinstitution Sesam har nemlig modtaget nogle millioner kroner fra regeringens kvalitetspulje, og derfor var den i ministerens søgelys.

Galleri: Billeder fra Mette F’s besøg i Globen

Sprogindsats

Og det var tydeligt, at hun kunne lide, hvad hun så. En rundtur i de mange nye og fleksible rum gav et indtryk af en velfungerende institution, hvor man tager trivsel og medindflydelse for børn og voksne alvorligt, og samtidig tog sin rolle som en slags lokal forebygger, alvorligt.

»Vi gør rigtig meget for at bruge de midler til det forebyggende arbejde blandt børn og unge. Vi har for eksempel gang i en stor sprogindsats, for det er vigtigt, at børnene kan dansk og i det hele taget har nogle grundlæggende kundskaber. Globen er jo placeret i et område, hvor mange familier har problemer og den forebyggende indsats vi gør her, skaber bedre muligheder for børnene og de unge for at blive bedre integrerede og dermed få en bedre fremtid,« sagde borgmester Jesper Würtzen (A), som var med for at tage imod partifællens besøg.

Og distriktsleder Anette Lykke og de daglige pædagogiske ledere fortalte om Globens arbejde og det var tydeligt, at de var stolte af, at kunne vise deres projekter frem.

Tilbyder rådgivning

»Vi har fokus på at skabe god trivsel for både børn og voksne. Vi har gang i et tre-årigt projekt, hvor vi har en fast rådgiver, der kan hjælpe familierne og snakke med dem og hjælpe dem, inden de bliver en ’sag’. Og så lægger vi stor vægt på sproget og sørger også for, at inddrage forældrene i det daglige. På den måde bliver de en aktiv del af stedet og af hverdagen og lærer en masse om samfundet og den måde, vi organiserer tingene på her,« siger Anette Lykke.

Mette Frederiksen spurgte aktivt ind til de mange tiltag og var også begejstret over, at Globen havde knækket kurven, når det kommer til personalets sygefravær. Ved hjælp af en fokuseret indsats fik man ændret mentaliteten og øget ansvarligheden personalet imellem, hvilket betød langt mindre sygefravær.

Efter rundturen var der tid til lidt kaffe og frugt om spisebordet på første sal, og her var det en synligt imponeret justitsminster, der konkluderede på besøget.

»Det betyder meget for integrationen, at man satser massivt på sproget. Især dansk og matematik er meget centralt for børnenes fremtid. Især de unge drenge har nogle udfordringer, og det systematiske arbejde gør en forskel. Især i et boligområde, der har nogle sociale problemer,« sagde Mette Frederiksen.

Værdier, ikke politi

Men det forebyggende arbejde kan have svære vilkår, når børnene kan gå ud ad lågen og se deres storebrødre eller storebrødrenes venner stå lige om hjørnet og sælge hash og være bandeagtige. Men det problem kan løses med en forebyggende indsats, mener Mette Frederiksen.

»Det forebyggede arbejde er det vigtigste og det skal begynde tidligt. De gode værdier og det integrerende arbejde skal samles op allerede når børnene er helt små, så er det lettere at give dem nogle fremtidsperspektiver. Der vil altid være en lille gruppe, der er svær at nå, og der må der så sanktioner til. Men jeg tror ikke på, at vi kan patruljere os ud af de sociale problemer, selvom vi generelt har et godt og velfungerende politi, der efter mit indtryk har ganske godt styr på mange af de unge rødder. Det handler om at give børnene nogle gode værdier,« siger Mette Frederiksen.

Efter kaffen gik justitsministeren ned på legepladsen, hvor hele følget, inklusive untertegnede, frøs med anstand, mens ministeren klappede børn og fik en sludder med de rødkindede rollinger.

Den store Audi rullede videre ud i landet og børnene fik en oplevelse, mens personalet på Globen fik et skulderklap og et incitament til at fortsætte det forebyggende arbejde i Hede-Magleparken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *