Verdens sundhed begynder i Ballerup
ccbr_141.jpg
Annette Vierning fortæller om de mange forskellige former for tests, som CCBR udfører. Lige nu er man ved at gøre klar til at teste danske 10-15 årige i kampen mod polio. Foto: Flemming Schiller
Vaccine Når en ny vaccine skal afprøves på mennesker, inden den sendes ud i verden, foregår det på CCBR i Ballerup. Her skrives sundhedshistorie med jævne mellemrum. Lige nu arbejder man på at udrydde polio fra verdenskortet.

Det er de færreste som ved, at når nogen af verdens største medicinalfirmaer skal have afprøvet deres nye vaccine eller medicin og testet den på frivillige forsøgspersoner og når disse test skal danne et af grundlagene for at vurdere, om man kan sende vaccinen eller medicinen ud i verden, hvor den potentielt kan redde tusindvis af mennesker, så sker det ofte i Ballerup.

Huset syner ikke af meget, der lige på hjørnet af Ballerup Byvej og Hold An-Vej. Men inde bag den lidt tilbagetrukne facade og den meget beskedne indgang, hvor der bare står ’klinik’ på et skilt på siden af døren, der kan der skrives sundhedshistorie indimellem.

Galleri: Billeder fra CCBR i Ballerup

Virksomheden hedder CCBR og udfører det, man kan kalder kontraktforskning. Det betyder, at virksomheden, eller klinikken, indkalder frivillige forsøgspersoner til at afprøve ny medicin eller vaccine, som en medicinalvirksomhed skal afprøve inden den sendes ud i verden, hvor den forhåbentlig kan redde masser af menneskeliv.

Virksomheden har en masse avanceret testudstyr, scannere og andre apparater, der kan sikre testpersonerne en meget grundig undersøgelse og dermed danne det videnskabeligt sikrest mulige grundlag for, at man frigiver en ny medicin eller vaccine.

Frivillige tests

»Vi laver den del af forskningen, hvor man laver de undersøgelser på frivillige forsøgspersoner, som kræves for at medicin eller vaccine kan blive godkendt og komme på markedet. Vi gennemfører fase 2 og 3 forsøg og altså ikke de første indledende undersøgelser på dyr og mennesker. Vi leder efter forsøgspersoner, der skal opfylde bestemte krav og derefter laver vi de undersøgelser, som skal til. Der er nogle klare definitioner på, hvad man skal opfylde for at være med og det er ganske frivilligt at deltage. Man bliver ikke betalt for at være forsøgsperson i fase 2 og fase 3 forsøg og inden man starter i forsøget, skriver man under på, at man har fået information om forsøget og at man vil være med. I de fleste forsøg starter man med at få lavet en helbredsundersøgelse for at se, om man kan opfylde kriterierne for at være med i det videre forløb. Derfor er der ansat både læger og andet sundhedspersonale og vi har avanceret og moderne udstyr,« siger Annette Vierning, operationel leder af CCBR´s kliniske forsøg på verdensplan.

Ny poliovaccine

For tiden arbejder CCBR sammen med Statens Serum Institut på at udvikle en poliovaccine, så man kan udrydde den frygtede lammelses-sygdom, som stadig findes i lande som Afghanistan og Pakistan og Syrien.

»Problemet er, at vaccinen er så dyr, at de krigshærgede lande ikke har råd til at købe medicinen. Derfor er vi nu i gang med forsøg på unge danskere mellem 10 og 15 år, hvor vi fortynder dosis og dermed gør vaccinen billigere. Vi har nemlig en formodning om, at vaccinen er lige så effektiv alligevel,« siger Line Lindgren, klinikchef for CCBR.

Lige nu er der ganske stille i venteværelset, hvor folk møder op om morgenen, fastende, for at være med i forsøget. Og ventetid er ikke noget, man bruger her.

»Det er folk, der frivilligt går med til at være med i vores forsøg. De har måske svaret på en annonce eller på anden måde været aktive for at hjælpe os. Hvis vi ikke havde disse forsøgspersoner, så kunne vi ikke være med til at udvikle nye behandlinger. Så derfor har vores forsøgspersoner det fulde fokus. Hvis de skal sidde og vente i timer, så går de igen, og så er vi lige vidt,« siger Annette Vierning, som fortæller, at CCBR er den eneste private virksomhed i Danmark udenfor sygehusvæsenet, som udfører kontraktforskning.

I lang tid

Men når folk så har meldt sig til et forsøg, så er det i mange tilfælde ganske forpligtende. Folk kan naturligvis stoppe, hvis de bliver syge eller flytter langt væk, men som udgangspunkt skal folk helst kunne være med i hele forsøgsforløbet, som nogen gange varer flere år, så resultaterne bliver så nøjagtige som muligt.

»Vi ser ofte, at vores forsøgspersoner er folk, som eksempelvis har haft sygdomme inde på livet eller føler, at de vil hjælpe til at gøre en forskel for sundheden i verden. Vi indskærper over for dem, der gerne vil være med, at de helst skal kunne gennemføre forsøgsperioden. Det betyder ikke, at man ikke kan stoppe, det er frivilligt, men der kan jo være gode grunde til at man ønsker at stoppe i forsøget. Nå målet er, at finde ud af, om vaccinen eller medicinen fungerer optimalt, er det vigtigt at så mange forsøgspersoner som muligt fuldfører forsøget,« siger Annette Vierning, som også påpeger, at der er nogle meget strikse regler for, hvordan forsøgene skal køre, hvad man skal måle hos folk og hvordan man håndterer oplysninger om folks helbred.

»Vi har de skrappeste sikkerheds- og nøjagtighedkrav i forhold til vores undersøgelser. Men også høj grad af sikkerhed i forbindelse med oplysninger, det er klart,« siger klinikchef Line Lindgren.

Stor vækst

CCBR blev oprettet som en enkelt klinik af lægeparret Claus Christiansen og Bente Riis, der begge ønskede at forske noget mere udover deres lægegerning. Men det er svært at lave grundforskning, når man skal være læge på fuld tid og derfor oprettede de CCBR på den nuværende adresse i Ballerup.

Siden er klinikken vokset og har i dag 40 ansatte, med alt fra læger, sygplejersker, forskere og administrativt personale.

CCBR har i dag 22 klinikker rundt om i verden, hvor de udfører kontraktforskning for medicinalbranchen og har været med til, blandt andet at gennemføre forsøg, der førte til en ny og bedre medicin mod knogleskørhed.

Og den nye vaccine mod polio gennemføres også i CCBRs klinikker i Ballerup, Vejle og Aalborg, mens de yderligere forsøg i fase 3 skal udføres i Sydamerika, hvor mange børn ikke er omfattet af et vaccinationsprogram.

»Vi har også klinikker dernede, så der vil vi også gerne være med i udviklingen,« siger Annette Vierning.

Hun kan ikke se noget problem i, at CCBR, der i dag er ejet af en amerikansk kapitalfond, men med udstrakt grad af selvstyre, får penge for at forske i verdens sundhed.

»Vi benytter os af frivillige, der vil være med til at forske i nye og bedre behandlinger for mange slags sygdomme og dermed være med til at gøre en forskel for verdens sundhed. Vi får penge for at stille vores ekspertise og udstyr til rådighed for medicinalindustrien, der vil udvikle produkter, som skal fremme sundheden. Vi skal betale husleje, udstyr og løn som alle andre, så det skal vi tjene penge for at gøre. Vi skelner ikke til, hvem der vil have udført forskningen, så længe det er godkendt af de danske myndigheder og vi kan være til at gøre en forskel. Etikken er vigtig for os og skal selvfølgelig også være i orden,« siger Annette Vierning.

Vi forlader det anonyme og tilbagetrukkede hus med den store sundhedsmæssige betydning og konstaterer, at når man skal påvirke historien, behøver det ikke handle om at bo i store glaspaladser og prangende adresser, men om, hvad der sker inde bag murene.

Fakta: Polio og vaccine

Polio forårsages af poliovirus. Der findes tre forskellige typer af virus, og infektion med en type beskytter ikke mod de andre.

De fleste tilfælde af polio forløber ganske fredeligt, men kan også forårsage meningitis, lammelser og død. En ud af 200 infektioner fører til varige lammelser og 5-10 procent dør, når åndedrættet lammes.

Frem til 1950’erne var polio en udbredt og frygtet sygdom i Danmark. I 1955 indførte Danmark en vaccine og seneste tilfælde af polio i Danmark var i 1976 og sidste importerede tilfælde var i 1983.

I dag indgår poliovaccination i det almindelige danske børnevaccinationsprogram og det giver livslang beskyttelse, hvis programmet følges.

WHO har som mål at udrydde sygdommen på verdensplan og forekomsten er stærkt faldende. Men selvom det meste af verden i dag er erklæret poliofrit, så forekommer sygdommen stadig i Pakistan, Afghanistan og Nigeria og sygdomme breder sig ofte til andre lande, der ellers er poliofrie.

Polio smitter såkaldt fæko-oralt, altså ved dårlig toilethygiejne fra person til person, men også via dråber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *