Kamp på klodser
Lego-League-minions-egebjergskolen-7.jpg
Jonas og Emilie fra ’The Minions ’ gør de forskellige udfordringer klar på testbanen, hvor holdets robot forprogrammeres til at kunne løse de forskellige opgaver - som for eksempel at skyde en bold i mål. Foto: Flemming Schiller
Robotter First Lego League Ballerup 2014 er i fuld sving. Vi har besøgt et af de 110 hold, der på lørdag skal kæmpe mod hinanden i den store turnering på DTU i Ballerup.

Det flyder med klodser i alle farver, former og størrelser. På gulvet, bordene – og naturligvis på de fire store ’’baner’’, som er indrettet til formålet. Der er dømt First Lego League 2014 og Ballerup Bladet er på besøg på Egebjergskolen, hvor 10 hold er med i årets turnering.

I ens orange trøjer tager ’The Minions’ imod avisen. Holdet består af otte elever – fire drenge og fire piger – fra 6. klasse. De har selv inviteret og er ivrige efter at fortælle og vise deres robot frem.

Galleri: Se billeder fra besøget på Egebjergskolen

Der hersker dog stadig en del uenighed om, hvad robotten hedder – men vi er nede på Jerry, Gertrud eller Robert, og der jo stadig nogle dage til den endelige turnering, så dåben kan vente.

Rollefordelingen er klar: Det er Emil, Kamilla og Aske, der står for programmeringen af robotten, mens de fem andre, Emilie, Filip, Julie, Jonas og Mailey knokler på med powerpoint-præsentationen af deres forskeropgave, hvor de har designet et spil, som kan bruges til undervisningen i dansk og billedkunst for elever i tredje klasse.

Årets tema i First Lego League er nemlig ’World Class – Learning Unleashed’, og her gælder det om, at finde det bedste design for fremtidens undervisning. Eleverne skal gennem projektarbejde finde svarene på, hvordan børn gerne vil lære og – ikke mindst – hvad de gerne vil lære.

Elever i 3. klasse elsker billedkunst

’The Minions’ fra Egebjergskolen har kastet sig over opgaven. De har besluttet at arbejde med læring igennem spil, fordi deres indledende research har peget på, at det er populært blandt målgruppen, som de har valgt skal være elever i tredje klasse.

»Vi har lavet en undersøgelse, hvor vi har spurgt 20 elever i tredje klasse, hvad deres yndlingsfag er,« fortæller Emilie.

»Omkring halvdelen af dem valgte billedkunst, men der var ingen der valgte dansk,« tilføjer hun.

Derfor besluttede gruppen at deres produkt skulle kombinere de to fag. De vil altså skabe et computerspil, som kan bruges i et tværfagligt forløb i undervisningen i dansk og billedkunst.

»Vi har ikke tænkt os at lave selve spillet, men Jonas er rigtig god til sådan noget og kan måske lave en tegning eller animeret billede,« forklarer Emilie.

Opgaven med spillet – hvad det skal indeholde, hvordan det skal spilles og på hvilken måde det skal fungere som læring – udgør den ene halvdel af udfordringen i First Lego League, den anden halvdel er arbejdet med gruppens robot.

Åbner døre og skyder med bolde

Robotten skal løse forskellige opgaver ’challenges’, når holdene mødes i Firs Lego League turneringen på DTU i Ballerup på lørdag.

Der er 15 udfordringer i alt, hvor robotten blandt andet skal skyde en bold i mål, åbne små døre eller lignende.

»Vi har en lærer, der har arbejdet med det her i mange år, så han er rigtig god til at hjælpe,« siger Emil, der er en af holdets programmører.

Eleverne skal selv finde og bygge dele til robotten, som gør den i stand til at løse de forskellige opgaver, som de er blevet præsenteret for på forhånd. Målet er at få robotten til at løse flest mulige opgaver med færrest mulige fejl.

»Mange af tingene må man gætte sig frem til, og så er det bare at prøve igen og igen – for eksempel hvor mange grader hjulet lige præcis skal dreje for at få robotten derhen, man vil,« forklarer Aske.

Derudover kan eleverne også få ekstra point for blandt andet markedsføringen af deres projekt. Så ‘The Minions’ er også i fuld gang med at lave hjemmeside og reklamefilm – og en omtale i lokalsprøjten er heller ikke at kimse af.

Turnering på DTU i Ballerup

’The Minions’ og de 49 andre hold fra Ballerup Kommunes folkeskoler skal mødes til den store turneringsdag på DTU i Ballerup på lørdag. Her skal i alt 1000 elever fra 5. til 8. klasse dyste mod hinanden.

De i alt 110 hold skal konkurrere i både robotkørsel og fremlæggelse af deres forskeropgaver. Vinderne går videre til den skandinaviske finale, der i år foregår i København – og ’The Minions’ føler et vist pres for at nå finalen, da Egebjergskolen plejer at være i den absolutte top – og har vundet flere år.

Det er både »ret fedt« og »ikke særlig fedt« – alt efter hvem på holdet man spørger. Men de er i hvert fald enige om, at gøre alt hvad de kan.

Fakta: Om First Lego League

– Stiftet i 1999 af daværende LEGO-direktør Kjeld Kirk Kristiansen og den amerikanske iværksætter Dean Kamen, som bl.a. har opfundet det tohjulede stå-køretøj Segway

– I 1989 stiftede Dean Kamen fonden FIRST – ”For Inspiration and Recognition of Science and Technology” – som støtter undervisning og udvikling inden for naturvidenskab og teknologi

– Over en million elever og studerende verden rundt har deltaget i robotkonkurrencer under FIRST.

– I årets FIRST LEGO League, der er nummer 14 i rækken, deltager i Danmark 1.000 børn fordelt på 110 hold fra fem kommuner i Hovedstadsområdet. 50 hold kommer fra folkeskoler i Ballerup Kommune. På verdensplan deltager godt 265.000 unge fra 80 lande.

– Læs mere på www.hjernekraft.org og på www.diplom.dtu.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *