Jobcentret vil motivere unge ledige
Projekt Et nyt projekt skal hjælpe unge ledige i gang. Det handler om motivation, eget ansvar og relationer.

Der skal indimellem noget nyt til, når man hos Jobcenter Ballerup oplever en gruppe unge, der i flere år har siddet fast i systemet. De har ofte en række problemer, ingen uddannelse og måske samtidig misbrug, fysiske eller psykiske skavanker og andre problemer. Og det gør det svært at få dem videre i job eller uddannelse.

Men nu har Jobcentret fået en lille million kroner til et nyt to-årigt projekt, der efter planen skal gøre det lidt lettere for i alt 60 unge at finde motivationen og overskuddet til at komme videre i enten job eller uddannelse.

Find dine styrker

Projektet bunder i begrebet ’Empowerment’, der skal give den enkelte ledige et øget ansvar for eget liv og forløb. Altså en slags coaching-model hvor medarbejderne på Jobcentret taler med de unge, men samtidig lader det være op til den enkelte at finde sine styrker og svagheder og dermed finde den vej til det job eller den uddannelse, der passer bedst.

»Meningen er, at vi skal give de unge større valgfrihed og finde ud af, hvilke styrker og svagheder de har, så vi kan spore os ind på, hvad de kan og vil. Det nye er, at de selv skal tage et ansvar for at finde ud af, hvad de kan og dermed spores ind på deres fremtid. Vi skal selvfølgelig hjælpe med at sætte realistiske mål, men vi skal gøre op med den tidligere kassetankegang og se på det hele menneske. Men også lære de unge, at man selv kan tage et ansvar for sit liv,« siger Ina Rensdal, souschef i Jobcenter Ballerup.

Projektet er rettet imod unge, der har været ledige i mere end to år og som kan karakteriseres som ’svage’ unge.

Fra klient til aktiv

Forløbet skal begynde med en personlig samtale, hvor den enkelte bliver præsenteret for en række muligheder og ved at komme lidt ind under huden på den unge, kan man stille et begrænset, men til gengæld realistisk antal muligheder for dem. Og det handler ikke kun om et job eller en uddannelse.

»Vi går på tværs af områder og hvis folk har et behov for at få hjælp til at komme af med overvægt, så kan vi trække på nogle ressourcer og hvis der er behov for at få ordnet en dårlig ryg, så har vi mulighed for at hjælpe. Vi skal i fællesskab skabe en ny retning for den unge og de skal selv medvirke aktivt. Vi skal vende tankegangen fra at være klienter til aktive medborgere,« siger Ina Rensdal.

Medarbejderne skal også lære at være mere visuelle og grafiske, så man præsenterer de unge for andet end ord og tekst.

»Unge er meget visuelt orienterede, og hvis de ikke er så stærke i ord og bogstaver, så skal vi kunne henvende os til dem i et mere grafisk sprog. Altsammen så vi kan hjælpe dem til at hjælpe sig selv, »siger Ina Rensdal.
Projektet gik i gang den 1. november og de første unge går i gang med det to-årige forløb om et par uger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *